Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού παρατείνονται μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί.
«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μία σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια του briefing.
Υπογράμμισε επίσης ότι απαγορεύεται η ανταλλαγή επισκέψεων. Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην Πάτρα εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, καλώντας να μην γίνει ακόμα μία μεγάλη γιορτή «αφορμή για υπερμετάδοση».
Οπως είπε, οι πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα και Λέσβος. «Η κυβέρνηση με την βοήθεια των ειδκών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Τα επόμενα βήματα θα ανακοινωθούν όταν υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Στόχος παραμένει ένας: οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021 -με το καλό- να ανοίξει μια νέα εποχή για την χώρα μας. Οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα λειτουργούν πάνω από 1260 κλίνες ΜΕΘ».
«Δεύτερον, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000. Και τρίτον, πριν από την πανδημία – για την ακρίβεια το 2018- δαπανήθηκαν για την Υγεία περίπου 3,8 δισεκατομμύρια και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισεκατομμύρια, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο παραπάνω».
«Παράλληλα η κυβέρνηση –όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός– θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από την υγειονομική κρίση, αορίστου χρόνου».
«Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του έργου που επιτελούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και απόδειξη της βούλησής μας για διαρκή αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας».
«Η κυβέρνηση -και πιστεύουμε όλοι οι Έλληνες- είμαστε πολύ περήφανοι για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, τις καθαρίστριες, τους τραπεζοκόμους, τους διοικητικούς, που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε και στο ζήτημα των εμβολιασμών. Όπως επισήμανε, έχουμε την ευτυχή συγκυρία να έχουμε από Ευρώπη και Αμερική ανακοινώσεις για τα εμβόλια. «Επομένως» είπε, «ο σχεδιασμός είναι πολύ πιο ρεαλιστικός σήμερα απ’ ό,τι ήταν κάποιους μήνες πριν. Αυτό το πλάνο καθίσταται κάθε μέρα και πιο ρεαλιστικό».
«Το σχέδιό μας περιλαμβάνει πάρα πολλά εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα» εξήγησε, τονίζοντας ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιάζονται 2.100.000 Έλληνες τον μήνα».
Σημείωσε ακόμη πως, «μετά τον Μάρτιο, θα έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό ποσοστό ο εμβολιασμός των Ελληνίδων και των Ελλήνων», με στόχο να έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου».
Για το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών κλινικών και στην Αθήνα
Σε ερώτημα αν σχεδιάζεται επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Αν χρειαστεί, στον σχεδιασμό μας είναι και η επίταξη, εφόσον είναι απαραίτητο. Γενικά αντιμετωπίζουμε την χώρα σαν μία υγειονομική περιφέρεια, για να κερδίσουμε την μάχη σε όλα τα μέτωπα».