Μαίνεται η μάχη της Εντατικής και μακραίνει συνεχώς ο βαρύς κατάλογος με όσους δεν βγαίνουν νικητές μέσα από αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό για την έκβαση αυτής της μάχης τον Νοέμβριο – έναν μήνα που δημιουργήθηκαν πρωτόγνωρες συνθήκες πίεσης στο σύστημα δημόσιας υγείας- πως 2 στα 3 θύματα της 10μηνης επιδημίας στη χώρα μας καταγράφηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Μέσα στον Νοέμβριο έχουν καταλήξει οι 1.276 άνθρωποι από τους 1.902 που έχασαν συνολικά τη ζωή τους λόγω επιπλοκών από τον κορωνοιό.
Η εκτίναξη, στους σχεδόν 600, ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 που είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας, είναι ο «σκληρός δείκτης» της ημέρας που αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοιού – που πλέον δείχνει να σταθεροποιείται- έχει δημιουργήσει ένα δυνατό ρεύμα ασθενών προς τα νοσοκομεία, καθώς το περίπου 15% των ατόμων που μολύνονται και νοσούν, θα χρειαστεί νοσηλεία και από αυτούς το 5% θα χρειαστεί διασωλήνωση.
Ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα είναι 2.152 – χθες ήταν 2.135. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή καταγράφηκαν 1.499 κρούσματα και την Δευτερα 1.388, ωστόσο ο χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων αυτών των ημερών αποδίδεται στον χαμηλότερο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν διατηρηθεί αυτή η εύθραυστη, όπως την χαρακτηρίζουν σταθεροποίηση, θα επέλθει και η πολυαναμενόμενη υποχώρηση των κρουσμάτων, που θα σημάνει την αρχή της αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ.
Εκθετική η αύξηση των διασωληνωμένων
Πάντως, το τελευταίο 24ωρο οι ασθενείς που χρειάστηκαν διασωλήνωση αυξήθηκαν κατά 10%. Στη χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρονταν 562 διασωληνωμένοι και σήμερα ο αριθμός τους ανήλθε στους 597. Η δραματική αύξηση των διασωληνωμένων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν περίπου 3.550 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στις κλινικές ενώ συνεχίζονται οι εισαγωγές νέων ασθενών, αν και ελαφρώς μειωμένο ρυθμό πια, γύρω στους 400 ασθενείς, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ του συστήματος δημόσιας υγείας είναι περί τις 1.150, αντιλαμβάνεται την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ αλλά και στις συνεργαζόμενες κλίνες του ιδιωτικού τομέα από τους σχεδόν 600 διασωληνωμένους ασθενείς. Ουσιαστικά 1 στα 2 κρεββάτια Εντατικής έχει διατεθεί για την κάλυψη ασθενών με κορωνοιό. Προφανώς οι επείγουσες και ασφυκτικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η επιδημία δικαιολογούν πρόσκαιρα αυτήν την κατάσταση, ωστόσο γίνεται αμέσως αντιληπτό πως εξίσου πιεστικές είναι και συσσωρεύονται οι ανάγκες νοσηλείας του πληθυσμού και για άλλα προβλήματα υγείας. Είναι ενδεικτικό πως έχουν διακοπεί τα τακτικά χειρουργεία στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας και αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
Επιπλέον πρόβλημα στη διαχείριση των βαρέως νοσούντων με λοίμωξη Covid-19 αποτελεί η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεββάτι. Στα νοσοκομεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), χθες οι ασθενείς στις ΜΕΘ ήταν 294 και οι διασωληνωμένοι 302.
Καταγγελίες για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), «μετατράπηκαν σε ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, καρδιολογικές μονάδες, ακόμη και απλοί θάλαμοι με υποτυπώδη εξοπλισμό, χωρίς εξιδειξευμένο προσωπικό και γέμισαν. Τώρα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με έναν αναπνευστήρα γιατί δεν υπάρχουν κενές ΜΕΘ».
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ενδεικτικά νοσοκομεία όπου βρίσκονται διασωληνωμένοι με λοίμωξη Covid-19 σε θαλάμους, όπως στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν 3 διασωληνωμένοι σε θαλάμους, στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου υπάρχουν άλλοι 2 ασθενείς, στο νοσοκομείο Έδεσσας όπου επίσης έχουν διασωληνωθεί 2 ασθενείς σε θαλάμους, στο νοσοκομείο Σερρών όπου υπάρχει 1 διασωληνωμένος σε θαλάμο και 4 στο σηπτικό τμήμα με αναπνευστήρα.
Παράλληλα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, γίνονται διακομιδές διασωληνωμένων από ένα νοσοκομείο σε άλλο, ανεξάρτητα από την απόσταση, με κριτήριο τη διαθεσιμότητα κλίνης ΜΕΘ και φυσικα την αιμοδυναμικά σταθερή κατάσταση του αςθενή που επιτρέπει τη διακομιδή του. Αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ ότι στο νοσοκομείο Σερρών νοσηλεύεται διασωληνωμένος που διακομίςτηκε από τη Δράμα σε κοινό θάλαμο με αναπνευστήρα. Καθώς και ότι χθες δρομολογήθηκε διακομιδή αςθενή από το νοσοκομείο Τρικάλων σε νοςοκομειο της Πελοποννήσου, η οποία τελικα ακυρώθηκε διότι αποφασίστηκε να ανοίξει η αίθουσα της ανάνηψης του νοσοκομείου και να αναπτυχθεί ως πολυδύναμη ΜΕΘ με φορητό εξοπλισμό.
Ποιες περιοχές έχουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο
Σταθερά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν κάποιες περιοχές για μια ακόμη ημέρα, παρά την μικρή υποχώρηση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων που δείχνει η έκθεση του ΕΟΔΥ.
Ετσι, 383 κρούσματα δηλώθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και άλλα 633 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Μεγάλο φορτίο έχουν και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως η Πέλλα με 106 κρούςματα, η Πιερία με 44 και η Ημαθία με 61 κρούσματα και η Χαλκιδική με 40 κρούσματα.
Με άλλα 284 κρούσματα συμμετέχει στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο η Θεσσαλία, τα οποία κατανέμονται ως εξής: 160 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 69 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, 16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων και 39 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας.