Με ορμή συνεχίζει την πορεία του το δεύτερο επιδημικό κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας, πέντε ημέρες αφότου «έσπασε» και το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων ημερησίως. Μπορεί το τελευταίο 48ωρο οι ημερήσιες νέες λοιμώξεις να ήταν κάτω από 2.000, οι αρμόδιοι όμως είναι βέβαιοι πως αποδίδεται στους χαμηλότερους ρυθμούς του Σαββατοκύριακου σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των ελέγχων.
Την ίδια ώρα, η ορμή με την οποία κινείται η ροή των σοβαρά νοσούντων προς τα νοσοκομεία δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους στην υγεία, με τους υπεύθυνους των υγειονομικών σχηματισμών και τους επικεφαλης του ΕΚΑΒ κα του υπουργείου Υγείας να δίνουν πραγματικά μάχη με τον χρόνο για την ανάπτυξη κλινών και την περίθαλψη όλων.
Ο αριθμός των νεκρών δείχνει μια πτυχή της πολεμικής συνθήκης στην οποία γίνεται η περίθαλψη και η νοσηλεία των ασθενών. Από το μεσημέρι του Σαββάτου ως χθες το μεσημέρι είχαν καταλήξει 71 άνθρωποι. Άλλοι 39 έχουν πεθάνει τη Δευτέρα.
Χθες, στα νοσοκομεία της χώρας εισήχθησαν 436 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19. Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών είναι 450 καθημερινά. Οι νοσηλευόμενοι πλέον είναι 3.527, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφονταν πριν απο εννέα ημέρες, στις 6 Νοεμβρίου. Οι δε μισοί εκ των νοσηλευομένων βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.
Χθες το βράδυ οι ασθενείς στις ΜΕΘ έφτασαν τους 444, αριθμός που είναι βέβαιον ότι έχει αυξηθεί σημαντικά σήμερα, καθώς οι ασθενείς στις επιβαρυμένες περιοχές, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη, αυξάνονται δραματικα μέσα σε δυο-τρεις ώρες. Οι διασωληνωμένοι ήταν χθες τα μεσάνυχτα 425, έχοντας επίσης υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες εννέα ημέρες, καθώς στις 6 Νοεμβρίου ήταν 204.
Εξετάζεται να γίνει πιο σκληρό και το lockdown
Τα σκληρά δεδομένα, όπως ονομάζουν οι ειδικοί αυτα τα στοιχεία, αποτυπώνουν την… σκληρή εικόνα της επιδημίας στη χώρα. Και βάζουν ουσιαστικά και πάλι τη χώρα στην πεπατημένη του περασμένου Μαρτίου. Η εφαρμογή καθολικού και πλήρους απαγορευτικού (lockdown), ανάλογου με εκείνου που είχε τεθεί σε ισχύ πριν από εννέα μήνες, παραμένει ανοιχτή για την κυβέρνηση. Το ίδιο και τα συνεχόμενα, σε… επαναλήψεις και με συγκεκριμένο διάστημα ισχύος 15 ημερών, lockdown, ώστε να «παίρνει ανάσες» το ΕΣΥ.
Η κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος στη βόρεια Ελλάδα -όπου την περασμένη Παρασκευή η πληρότητα των Εντατικών με ασθενείς με λοίμωξη covid-19 έφθασε το 93%- και η ισορροπία του τρόμου που επικρατεί στην Αττική, με το επιδημικό κύμα να πιέζει με συνεχείς ώσεις το λεκανοπέδιο, αποτελούν δύο κρίσιμους παράγοντες για τη συνέχιση της πορείας της χώρας, στους οποίους επικεντρώνονται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση.
Το «μέτωπο» της Θεσσαλονίκης έδωσε κάποιες, πρώιμες κατά τους ειδικούς ενδείξεις, για πιθανή κορύφωση (peak) της επιδημίας την περίοδο που διανύουμε, η οποία όμως δεν θα επιβεβαιωθεί πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σημειωτέον ότι ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί το peak -οπότε σε αυτό το ιδανικό σενάριο δεν θα συνεχιστεί η άνοδος της επιδημιολογικής καμπύλης- αυτό θα αφορά μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων καθώς το κύμα των ασθενών θα συνεχίσει με σφοδρότητα να «χτυπά» τα νοσοκομεία μέχρι και τα Χριστούγεννα.
Ο χρονικός ορίζοντας της 30ής Νοεμβρίου που είχε τεθεί ως χρόνος άρσης του δεύτερου lockdown, δεν είναι πια άμεσα ορατός -η άρση του απαγορευτικού απομακρύνεται κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα, μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου. Η ραγδαία εξέλιξη της επιδημίας και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας δεν αφήνουν ιδιαίτερο περιθώριο στην κυβέρνηση και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να αποτιμήσουν το σαφώς ηπιότερο, σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου, απαγορευτικό, που εφαρμόστηκε πριν από οκτώ ημέρες, αλλά οδηγούν σε ενισχυμένο lockdown.
Η αναστολή λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα (εξαιρούνται τα σχολεία ειδικής αγωγής) που προκρίθηκε από την κυβέρνηση ήταν ένα δυναμικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν αναλογιστεί μάλιστα κάποιος το βάρος που είχε δοθεί κατά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown στο να παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία και να διατηρηθεί στο μέγιστο δυνατό μια φυσιολογική εκπαιδευτική και κοινωνική ζωή για τα μικρότερα παιδιά και την απόφαση για το κλείσιμό τους τελικά, χθες, διαβλέπει την εξαιρετικά δύσκολη διαδρομή της χώρας και την τεράστια αγωνία των αρμοδίων για να διανυθεί με ασφάλεια.
Με το ίδιο σκεπτικό έγινε την περασμένη Τετάρτη το βήμα για επιπλέον απαγόρευση μέσα στην… απαγόρευση, δηλαδή ανακοινώθηκε ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 9μμ έως τις 5πμ, με εξαίρεση για συγκεκριμένους σοβαρούς λόγους.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ακόμη η επέκταση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, της τηλεργασίας στο Δημόσιο, η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, περιορισμοί στη λειτουργία ακόμη και παραγωγικών κλάδων, και γενικά η επάνοδος στο πλέγμα απαγορεύσεων και μέτρων που ίσχυαν στο προηγούμενο lockdown, μέχρι να ελεγχθεί η εξάπλωση της επιδημίας και να επανέλθουν τα κρούσματα ημερησίως σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Πότε θα αποδώσουν τα μέτρα
Εκτιμούν πως για 7 με 10 ημέρες μετά το lockdown πιθανόν να καταγράφονται συνεχώς περισσότερα κρούσματα, και πώς θα χρειαστεί να περιοριστεί η κινητικότητα του πληθυσμού και ο συγχρωτισμός κατά 35%, προκειμένου να αρχίσει να αποτυπώνεται μείωση στον αριθμό κρουσμάτων. Συνολικά θα χρειαστούν 15 με 20 ημέρες από την αρχή του απαγορευτικού για να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και άλλες δύο εβδομάδες να απομειωθούν και οι διασωληνωμένοι – καθώς μέσος όρος νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι δύο εβδομάδες.
Συνεπώς, αν υποτεθεί πως όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το άτυπο αυτό χρονοδιάγραμμα, τα κρούσματα στη χώρα θα κινούνται ανοδικά μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη με Πέμπτη, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα αρχίσουν να μειώνονται προς το τέλος Νοεμβρίου. Οι δε Εντατικές δεν θα αποσυμπιεστούν πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Δείτε βίντεο: Στο τραπέζι lockdown Μαρτίου ή «ακορντεόν» – «Πόλεμος» στις ΜΕΘ, 3.500 στα νοσοκομεία, άλλοι 25 νεκροί
Ευθανασία σε χιλιάδες βιζόν και στην Κοζάνη – Αγωνία για μετάλλαξη του ιού