Βέβαιος ότι θα παρθούν περισσότερα μέτρα το επόμενο διάστημα αλλά θα υπάρξει και επέκταση του lockdown εμφανίστηκε ο Αθανάσιος Τσακρης, καθηγητής Μικροβιολογίας διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6.
Όπως εξήγησε, είναι δύσκολο να γυρίσει το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή, ενώ συνεχίζεται η εκθετική αύξηση, σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων. Παρότι διαπίστωσε μία μικρή επιβράδυνση αυτής της αύξησης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρθούν σκληρότερα μέτρα, που να θυμίζουν περισσότερο στο lockdown του περασμένου Μαρτίου, αν και δεν συμπεριέλαβε σε αυτά το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, τονίζοντας ότι δεν φαίνεται να έχουν κάποια ιδιαίτερη συμβολή στην εξάπλωση της πανδημίας. «Θα δούμε στο τέλος των τριών εβδομάδων κάποια πρώτα δείγματα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα και παράταση των υπαρχόντων», ξεκαθάρισε.
Κατά τον κ. Τσακρή η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στις κλιματολογικές μεταβολές των τελευταίων εβδομάδων, τονίζοντας ότι αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην πανδημία τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου παρατηρούνται ήδη χαμηλές θερμοκρασίες.
Είναι κάτι που δεν συνειδητοποίησε όλη η Ευρώπη ότι οι μικρές μεταβολές της θερμοκρασίας θα επηρέαζαν δυναμικά την εξέλιξη της επιδημίας, διότι είχαμε ένα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο από το καλοκαίρι και αμέσως αυτές οι μεταβολές επέδρασαν.
Αντιθέτως δεν συνέδεσε το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού με τις όποιες μεταλλάξεις του. Όπως είπε πρόκειται για μία μετάλλαξη, η οποία αύξησε τη μεταδατικότητά του, η οποία όμως παρατηρήθηκε από το πρώτο κύμα και όχι τώρα. «Είναι ήδη πιο μεταδοτικός από τον περασμένο Φεβρουάριο» σημείωσε.
Αναφερόμενος δε στις περιπτώσεις με τα ζωάκια βιζόν στη Δανία, σημείωσε ότι αυτό δείχνει πως ο ιός είναι ευπροσάρμοστος σε όλα τα θηλαστικά, ενώ σημείωσε ότι στη χώρα μας παρατηρούνται τα εκτροφεία τέτοια φαινόμενα, ακόμη όμως δεν έχει εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό.
Κορωνοϊός: Μονόδρομος η παράταση του lockdown – Στο τραπέζι μέτρα τύπου Μαρτίου
Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη D614G έχει κάνει 10 φορές ταχύτερη την αναπαραγωγή του
Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» οι αριθμοί – Κανένα δείγμα ανάσχεσης του ιού παρά τα μέτρα