Τιτάνια μάχη δίνει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα ενάντια στον «αόρατο εχθρό», τον κορωνοϊό, τη στιγμή που το δεύτερο κύμα πανδημίας επελαύνει σαρωτικά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ελπίδα, πάντως, είναι αισθητή και προκύπτει από τα θετικά αποτελέσματα εμβολίων.
Στον αγώνα κατά της νόσου Covid-19 βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας που αναπτύσσει εμβόλιο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της συγκεκριμένης επιστημονικής κοινότητας, το εμβόλιο ετοιμάζεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους και εμφανίζεται να είναι ασφαλές και αποετελεσματικό σε ηλικιωμένους.
«Το εμβόλιο στις δοκιμές φάσης 1 αποδεικνύεται ασφαλές και δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχει εξουδετερωτικά αντισώματα», τονίζεται στην αυστραλιανή εφημερίδα The Courier-Mail.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως το εμβόλιο που αναπτύσσει η Pfizer σε συνεργασία με την BioNtech παρουσιάζει αποτελεσματικότητα της τάξης του 90%.
Εμβόλιο κορωνοϊού της Pfizer: Πώς θα συντηρηθεί – Ποιοι θα το λάβουν πρώτοι
Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνουν σε ειδικά κέντρα αλλά και σε κινητές μονάδες. Η δημιουργία αυτών των μονάδων αναμένεται να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δύσκολη αναμένεται ωστόσο η μεταφορά και αποθήκευση των εμβολίων καθώς πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία μείον 70 βαθμών Κελσίου.
Σε ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου ωστόσο η Pfizer ανέφερε ότι υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί έως και πέντε ημέρες και σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου (μεταξύ 2 και 8 βαθμών).
Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι
Εντός της ΕΕ ωστόσο και οι 27 χώρες μέλη θα έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση στις πρώτες παραδόσεις, με τη διανομή να γίνεται στη βάση πληθυσμιακών κριτηρίων.
Άνθρωποι που εργάζονται σε θέσεις-κλειδιά για τη διαχείριση της πανδημίας, όπως υπάλληλοι υγειονομικών υπηρεσιών, αστυνομικοί, πυροσβέστες, δάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί. Εντός των επόμενων εβδομάδων οι ειδικοί αναμένεται να εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους.