Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση, αν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα, για τον περιορισμό της αναχαίτισης της πανδημίας, με πρώτα στη λίστα αυτά του κλεισίματος των σχολείων και της παράτασης του καθεστώτος Lockdown.
«Είμαστε εδώ και αρκετές ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας με αυξημένα μέτρα. Παρόλα αυτά, τα κρούσματα είναι υψηλά, ειδικά σε Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να σκληρύνουμε τα μέτρα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Mega.
Όπως είπε «τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν υψηλότερη κινητικότητα από ό, τι θα δικαιολογούσε η περίσταση. Τα SMS είναι περισσότερο αυξημένα από ό, τι στο πρώτο lockdown».
Πάντως αρνήθηκε να επιρρίψει ευθύνες, λέγοντας ότι «κανείς δε φταίει όταν είναι σε ένα τέτοιο καθεστώς τόσους μήνες. Υπάρχει κόπωση, η οποία εκφράζεται με μια γενική χαλάρωση, είτε αυτό αφορά την κίνηση στους δρόμους, είτε τις συνθήκες στην Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό πρέπει να παίρνουμε μέτρα γρηγορότερα».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα το βασικό είναι «να αντέξει το ΕΣΥ γιατί η πίεση θα κορυφώνεται τις επόμενες 7-10 μέρες, ενώ για τα κρούσματα περιμένουμε επιπέδωση. Μόλις χθες, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα προστεθούν 234 νέες κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα εντάσσουμε ακόμη 50 κλίνες ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη. Όσο αυξάνεται η πίεση, τόσο θα αυξάνουμε τις ΜΕΘ, όσο μπορούμε φυσικά».
Τα σενάρια για τα νέα μέτρα
Πάντως, αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας το χρονικό διάστημα 21:00 – 05:00, που ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Πρώτον, ενδεχομένως να έχουμε περιορισμό έτι περαιτέρω των μετακινήσεων, δεύτερον, περιορισμό λειτουργίας σχολείων αλλά και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν σήμερα, κάτι που «ίσως αλλάξει».
«Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος», επισήμανε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο».
«Όσες κλίνες ΜΕΘ και να έχει ένα σύστημα, ποτέ δεν θα είναι αρκετές»
Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση άργησε να λάβει μέτρα στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δεν υπήρχε καμία πίεση, αντιθέτως ο πρωθυπουργός πάντα έβαζε την πίεση στους ειδικούς και τους τοπικούς φορείς. Όμως το πρόβλημα με την πανδημία είναι ότι είναι πολύ εύκολο από ένα μικρό κυματισμό να περάσεις σε ένα μεγάλο κύμα που μπορεί να γίνει τσουνάμι».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «Όσες κλίνες ΜΕΘ και να έχει ένα σύστημα, ποτέ δεν θα είναι αρκετές αν δεν ελέγξεις την πανδημία».
Χαρδαλιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί
«Μαύρο» ρεκόρ με 43 θανάτους σε ένα 24ωρο – Στα 2.752 τα νέα κρούσματα
Εμβόλιο Pfizer: Πώς θα συντηρηθεί – Ποιοι θα το λάβουν πρώτοι