Αναπόφευκτη φαίνεται η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, στην οποία η διασπορά του κορωνοϊού έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και δεν φαίνεται να μειώνεται παρά το γεγονός ότι το ισχύον καθεστώς καραντίνας βρίσκεται στη δέκατη ημέρα εφαρμογής του.
Από τα 2.384 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα 652 εξ αυτών εντοπίζονταν στη Θεσσαλονίκη. Το ποσοστό θετικότητας του πληθυσμού στον εκτεταμένο έλεγχο για τον κορωνοιό, ανέρχεται στο 32%, δηλαδή περισσότεροι από τρεις στους 10 που ελέγχονται, είναι θετικοί στον κορωνοϊό.
Πρόκειται για πολύ υψηλό ποσοστό, με δεδομένο ότι είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το ποσοστό θετικότητας της χώρας, το οποίο με τη σειρά του είναι επίσης υψηλό, και κυμαίνεται στο 14%. Το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιο και δεν φαίνεται να έχει ελεγχθεί ακόμη, μετά και το εθνικό, πέραν του τοπικού lockdown.
Την ίδια ώρα το σύστημα υγείας στην πόλη, όσο και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται στα όριά του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα προστεθούν άλλα 50 κρεβάτια ΜΕΘ-COVID σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτά είναι: 6 στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, 6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Νοσοκομείο Γεννηματάς.
Στο πλαίσιο του γενικού, υγειονομικού συναγερμού που έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στη Θεσσαλονίκη, πληροφορίες θέλουν να έχει τεθεί σε ετοιμότητα και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο φέρεται να προετοιμάζεται το καταφύγιό του να δεχτεί ασθενείς COVID ή ακόμη και να μετατραπεί σε αυτόνομη μονάδα COVID εντός όμως του νοσοκομείου, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.
Ο κ. Κικίλιας βρίσκεται από το πρωί στην πόλη, συμμετέχοντας σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τις υγειονομικές αρχές της πόλης, ενώ το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης επισκέπτεται σήμερα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συντονίζοντας τους σαρωτικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.
Με δεδομένο ότι η Θεσσαλονίκη είχε υπαχθεί στο καθεστώς της «κόκκινης ζώνης», σύμφωνα με το οποίο ίσχυε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα από την περασμένη Τρίτη και για τέσσερις ημέρες, δηλαδή μέχρι το πρωί του περασμένου Σαββάτου, οπότε ξεκίνησε το πανελλαδικό απαγορευτικό, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να επανέλθει άμεσα η ίδια απάγορευση της κυκλοφορίας, αφού μεγάλη μερίδα πολίτων δεν αντιλήφθηκε καν την μετάβαση στο νέο καθεστώς.
Παράλληλα, μελετάται και η λύση του κόφτη ως προς τον αριθμό των γραπτών μηνυμάτων στο 13033, ώστε να μπει ένα όριο στον αριθμό των ατομικών μετακινήσεων και να αποφευχθούν οι όποιες καταχρήσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να εφαρμοσθεί τεχνικά, αφού εκτός των SMS υπάρχει και η δυνατότητα μετακίνησης με τη χρήση της ειδικής φόρμας που μπορεί κάποιος να τυπώσει σε απεριόριστο αριθμό.
Στις σχετικές συζητήσεις υπάρχει ενεργό, αλλά λιγότερο πιθανό και το σενάριο αναστολής και των δημοτικών σχολείων, μόνο που οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα, στην τακτική συνάντησή τους κάθε Τετάρτη με τους αρμόδιους υπουργούς. Με αγωνία περιμένουν τις όποιες εξελίξεις και οι τοπικές αρχές, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμη σχετική ενημέρωση για το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων μέτρων ακόμη και σήμερα.
Ενδεικτική του κλίματος στη Θεσσαλονίκη ήταν η έκκληση που απηύθυνε πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που βρίσκεται σήμερα στην πόλη: «Μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων με μετακινήσεις, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Κάνω έκκληση γι’ αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται να αντέξουμε, πρέπει να αντέξουμε λίγους μήνες ακόμη, χωρίς άλλες απώλειες».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προήδρευσε συσκέψεων με αξιωματικούς της Βορείου Ελλάδος, όπου ζήτησε να ενταθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού και να είναι πιο αυστηρή η εποπτεία των μέτρων. Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για τη λήψη μέτρων από την πλευρά του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ, που έχει επιφορτιστεί με την εφαρμογή των μέτρων, για τη διασφάλιση της υγείας τους.