Ο αμερικανός ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Δρ. Άνθονι Φάουτσι εκτίμησε χθες Τρίτη ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να γίνει ακόμη «χειρότερη» εάν οι αρχές και οι πολίτες των ΗΠΑ δεν εντείνουν τις προσπάθειες τους να τηρούνται οι υγειονομικές συστάσεις.
Η χώρα χρειάζεται να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, προωθώντας τη χρήση μασκών και την τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης, διότι η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος «να γίνει πολύ χειρότερη», επέμεινε ο Δρ. Φάουτσι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Στις ΗΠΑ συνεχίζει να καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με τον ημερήσιο μέσο όρο να ξεπερνά τα 100.000 εδώ και ημέρες και το σύνολο των περιπτώσεων να αυξάνεται από τα 9 στα 10 εκατομμύρια μέσα σε ένα δεκαήμερο. Το επίπεδο αυτό εξάπλωσης του ιού είναι το χειρότερο που έχει καταγραφεί ως εδώ.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ήδη πλήξει τις ΗΠΑ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς: σχεδόν 240.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο Δρ. Φάουτσι τόνισε πως μολονότι οι ειδήσεις για την αποτελεσματικότητα εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών τους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές — οι πρώτες δόσεις πιθανόν θα είναι διαθέσιμες τον Δεκέμβριο — η χώρα δεν πρέπει και δεν μπορεί να «εγκαταλείψει» την τήρηση της οδηγίας για την κοινωνική απόσταση.
Η εξάπλωση του ιού έχει επιταχυνθεί στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται σοβαρότερη στη Μινεσότα, στο Ιλινόι και άλλες βόρειες πολιτείες.
Στη Νέα Υόρκη, όπου ανακτήθηκε με δυσκολία ο έλεγχος της επιδημιολογικής κατάστασης αφού η μητρόπολη μετατράπηκε στο επίκεντρο της πανδημίας την άνοιξη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλέζιο προειδοποίησε πως το δεύτερο κύμα έχει φθάσει «επικίνδυνα κοντά» και κάλεσε τους κατοίκους να τηρούν τις συστάσεις για να αποφευχθεί η επιβολή νέου lockdown.
Ειδικοί ανησυχούν για την επιτάχυνση της διασποράς του ιού επειδή ο καιρός επιδεινώνεται και οι πολίτες βρίσκονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους.
Φάουτσι: Θα κάνω το εμβόλιο της Pfizer
Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, νωρίτερα μέσα στην ημέρα δήλωσε πως θα κάνει το νέο εμβόλιο, εφόσον το εγκρίνει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
«Θα κοιτάξω τα δεδομένα, όμως εμπιστεύομαι την Pfizer. Εμπιστεύομαι την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Είναι συνάδελφοί μου εδώ και δεκαετίες, επιστήμονες καριέρας. Εάν κοιτάξουν αυτά τα δεδομένα και πουν ότι είναι αξιόπιστα, ας προχωρήσουμε στην έγκρισή του, σας υπόσχομαι ότι θα κάνω το εμβόλιο και θα συστήσω στην οικογένειά μου να το κάνει», τόνισε συγκεκριμένα ο επιδημιολόγος.
ΗΠΑ: Πιθανό να χορηγούμε και σε ένα μήνα το εμβόλιο της Pfizer στους πολίτες
Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ τόνισε ότι εάν η φαρμακευτική εταιρεία υποβάλει το εμβόλιό της στους ρυθμιστικούς φορείς υγείας τόσο σύντομα όσο αναμένεται, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό των Αμερικανών τον Δεκέμβριο.
Η φαρμακευτική εταιρεία αναμένεται να δημοσιεύσει ασφαλή δεδομένα την επόμενη εβδομάδα, τα οποία χρειάζονται προκειμένου να υποβάλει αίτημα για την έκδοση άδειας με στόχο την επείγουσα χρήση του, προς την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Ο Αζάρ παραχώρησε σε σειρά συνεντεύξεων σε τηλεοπτικό δίκτυα, μεταξύ άλλων στο CNBC, στα οποία δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παραλαμβάνει 20 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Pfizer τον μήνα, από τα τέλη αυτού του Νοεμβρίου.
Οι ΗΠΑ έχουν συμβόλαιο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer.
1. Πόσες δόσεις του εμβολίου πρέπει να κάνω;
Όπως όλα δείχνουν από τα μέχρι τώρα στοιχεία όλων των κλινικών μελετών Φάσης 3 που αφορούν στα τρία επικρατέστερα εμβόλια (BNT162b1, mRNA-1273 και AZD1222) χρειάζονται δύο δόσεις του εμβολίου με διαφορά 28 ημερών μεταξύ των εγχύσεων ώστε να υπάρξει επαρκής ανοσοπροστασία. Φυσικά υπάρχει και το υπό ανάπτυξη εμβόλιο της Johnson & Johnson, το JNJ-78436725, που δείχνει στις μελέτες Φάσης 1 να επιτυγχάνει επαρκή ανοσοαπόκριση με μία δόση.
2. Αν εμβολιαστώ κατά της COVID-19 πρέπει να συνεχίσω να φοράω μάσκα;
Σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, ναι πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε σωστά τη μάσκα μας (καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα) για την προστασία μας και των άλλων.
3. Αν έχω νοσήσει από COVID-19 και έχω αναρρώσει, χρειάζεται να κάνω το εμβόλιο;
Προς το παρόν οι εκτιμήσεις για το πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία κάποιου που έχει αναρρώσει από COVID-19 δεν συγκεχυμένες. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως αυτή η ανοσία να μην διαρκεί πολύ, γι’ αυτό και πολλές στοχευμένες μελέτες είναι εν εξελίξει για να απαντηθεί αυτό το καίριο ερώτημα. Έτσι λοιπόν προς το παρόν καμιά επίσης ρυθμιστική αρχή δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια αν τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη COVID-19 θα πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο ή όχι.
4. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστώ έναντι της COVID-19, αν τηρώ τα βασικά μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, καλή υγιεινή χεριών);
Για την αναχαίτιση της πανδημίας οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα. Τα εμβόλια είναι ο τρόπος ενίσχυσης του ανοσοποιητικού ώστε να είναι ο οργανισμός μας έτοιμος να αντιμετωπίσει τον SARS-CoV-2 όταν βρεθεί αντιμέτωπος με αυτόν. Η χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων βοηθούν καθοριστικά στην μείωση των πιθανοτήτων να εκτεθούμε στον νέο κορωνοϊό ή εφόσον είμαστε φορείς να τον μεταδώσουμε στους γύρω μας. Σύμφωνα λοιπόν το CDC o εμβολιασμός έναντι της COVID-19 και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας συνδυαστικά είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τον νέο κορωνοϊό.
5. Η ανοσία κάποιου που έχει αναρρώσει από COVID-19 διαρκεί περισσότερο από την προστασία του εμβολίου;
Η φυσική ανοσία όπως προαναφέρθηκε δεν είναι γνωστό πόσο ακριβώς διαρκεί και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κι επειδή ο SARS-CoV-2 είναι καινούριος για τους επιστήμονες, δεν είναι επίσης γνωστό πόσο θα διαρκεί η προστασία που θα προσφέρουν τα εμβόλια.
6. Αν έχω εμβολιαστεί κατά της COVID-19 μπορώ να μεταδώσω τον SARS-CoV-2 σε άλλα άτομα;
Θεωρητικά, εφόσον ο εμβολιασμός έχει γίνει σωστά και το εμβολιασμένο άτομο έχει αναπτύξει επαρκή ανοσοαπόκριση τότε η μετάδοση του ιού δεν είναι δυνατή σε άλλους. Ωστόσο, επειδή οι έρευνες είναι ακόμα εν εξελίξει η καταληκτική απάντηση θα δοθεί στην πράξη.
7. Τι ποσοστό του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης» έναντι της COVID-19;
Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Preventive Medicine τον Ιούνιο, βάσει υπολογιστικού αλγορίθμου, κατέληξε στην εκτίμηση θα πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 60-70% του παγκόσμιου πληθυσμού για να σταματήσει η διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.