Για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι γιατροί αν ποτέ φτάσει σε μια ακραία κατάσταση να επιλέγουν οι γιατροί ποιος ασθενής χρειάζεται μεγάλη και άμεση φροντίδα εξήγησε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, Υπουργείου Υγείας υπογραμμίζοντας ότι είναι κάτι που ελπίζει ότι θα αποφύγουμε, διότι είναι μια τραγική απόφαση για έναν γιατρό.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ του lockdown καθώς όπως εξήγησε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να σταματήσει η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τόνισε, ότι παγκοσμίως τα περιοριστικά μέτρα ήταν απαραίτητα για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς.
Στην ερώτηση τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, ο κ. Εξαδάκτυλος επέμεινε στο μέτρο των lockdown όμως, θα μπορούσε όπως είπε να οργανωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα που δεν είχε ποτέ αξιοποιηθεί στη χώρας. Θα είχε όμως, ριζική συμβολή όπως τόνισε. Η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, είναι απαραίτητη ώστε να ενισχυθεί και να σταθεί στα πόδια του, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα, την αμοιβή των γιατρών.
Όπως είπε, ο Έλληνας γιατρός αμείβεται χαμηλότερα από όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους του. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει αν προσαρμοστεί ώστε να πάψουν να αναζητούν καλύτερο βιοπορισμό οι επιστήμονες στο εξωτερικό. Για το πόσο θα διαρκέσει η πανδημία, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι ιστορικά σε μια παρόμοια πανδημία πριν 100 χρόνια (Ισπανική Γρίπη 1918), το β’ κύμα ήταν φονικότερο με μια ραγδαία αύξηση των Οκτώβριο και κορύφωση στο τέλος Νοεμβρίου ενώ υπήρξε μια μικρή υποχώρηση τον Δεκέμβριο και ξανά τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο όπου ξεθύμανε εντελώς.