«Απαγορευτικό» στην ανεξέλεγκτη και μη διαχειρίσιμη πλέον πίεση που ασκεί η επιδημία κορωνοϊού στο σύστημα υγείας ζήτησαν ουσιαστικά να μπει οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με την εισήγησή τους για καθολικό και γενικό απαγορευτικό (lockdown) στη χώρα που θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα.
Οι ασφυκτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία τις τελευταίες δυο εβδομάδες και οι οποίες αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες, καθώς η δυναμική των κρουσμάτων θα διατηρηθεί υψηλή και για το επόμενο διάστημα, σταθμίστηκαν από τα μέλη της Επιτροπής κατά τη χθεσινή καθοριστική όπως αποδεικνύεται τηλεδιάσκεψη. Οι ειδικοί αξιολόγησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έκριναν πως η αντοχή του ΕΣΥ είναι ανελαστική και πως είναι θέμα (λίγου) χρόνου να “πέσει” το σύστημα των κλινικών και των ΜΕΘ Covid-19 όπως και γενικά το ΕΣΥ. Η αυξητική τάση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, των εισαγωγών στις ΜΕΘ και όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους είναι συνεχόμενη και αποτελεί απόρροια της ραγδαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων. Από την περασμένη Τετάρτη 28 Οκτωβρίου μέχρι χθες οι ασθενείς στις ΜΕΘ Covid-19 αυξήθηκαν κατά 55%. Ήταν 137 και ανήλθαν στους 213 χθες.
Σημειωτέον ότι ήδη στις επιβαρυμένες από τον κορωνοϊό περιοχές έχουν ανασταλεί ήδη τα τακτικά χειρουργεία και στα νοσοκομεία αντιμετωπίζονταν μόνον επείγοντα περιστατικά, ώστε να «απελευθερωθεί» χρόνος και χώρος για τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19. Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο της Ιταλίας και η «επιλογή» των ασθενών για την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ κατατρύχει πάντα τους γιατρούς, σε όλη την Ευρώπη, και στην Ελλάδα. Το τελευταίο 24ωρο πολλοί επαγγελματίες υγείας ανέμεναν με τρόμο το ενδεχόμενο να εκτυλιχθούν σκηνές από τα νοσοκομεία του Μπέργκαμο και στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα επιχειρησιακά σχέδια που είχαν καταρτιστεί έμοιαζαν αδύνατον να διαχειριστούν εκατοντάδες εισαγωγές ασθενών. Τον δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση θεώρησε η Επιτροπή πως θα ανακόψει μόνο ένα γενικό απαγορευτικό.
Χθες η χώρα κατέγραψε 2.646 κρούσματα και στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 1.596 ασθενείς, με τους 191 εξ αυτών να βρίσκονται διασωληνωμένοι. Ουσιαστικά, και με βάση τα στοιχεία των ειδικών ότι τα κρούσματα, οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις «φωτογραφίζουν» την κυκλοφορία και την επίπτωση του ιού πριν από 14 ημέρες, τα τελευταία, κυριολεκτικά σκληρά δεδομένα, δείχνουν τη δυναμική προ δύο εβδομάδων. Και αναλογικά τα τωρινά, εκθετικά δεδομένα θα αποτυπωθούν σε νοσηλείες έπειτα από δύο εβδομάδες, δηλαδή στα μέσα Νοεμβρίου.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, στις 21 Οκτωβρίου στο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρονταν μόλις 865 κρούσματα κορωνοϊού και στα νοσοκομεία βρίσκονταν 770 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και 89 διασωληνωμένοι. Ήταν η μέρα που μπήκε σε καραντίνα και η Καστοριά, μετά την Κοζάνη, ενώ Αττική και Θεσσαλονίκη χρωματίζονταν με τον πορτοκαλί συναγερμό και τα περιοριστικά μέτρα που αυτός σηματοδοτούσε.
Ωστόσο, η πορεία δεν ήταν η αναμενόμενη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Στο κρίσιμο διάστημα που διανύθηκε τα θετικά κρούσματα τριπλασιάστηκαν, οι νοσηλευόμενοι υπερδιπλασιάστηκαν όπως και οι διασωληνωμένοι. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι το 5% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 εμφανίζει την πιο βαριά μορφή της νόσου και χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, αντιλαμβάνεται αμέσως τον όγκο των σοβαρά ασθενών που «δημιουργεί» και στέλνει με δύναμη στα νοσοκομεία κάθε μια από τις τελευταίες ημέρες με τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται. Χθες έγιναν 251 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη κορωνοϊού στα νοσοκομεία. Πριν από 14 ημέρες είχαν εισαχθεί μόλις 91 άνθρωποι στα νοσοκομεία της χώρας.
Εβδομάδα αγωνίας για τις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Πάντως, τα καμπανάκια κινδύνου είχαν χτυπήσει εγκαίρως για την κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα. Ήδη την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου συμμετέχοντας σε ετήσιο αιματολογικό συνέδριο ο κ. Τσιόδρας είχε επισημάνει πως η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είχε πληρότητα 100% στις ΜΕΘ. Οι κατακόρυφα αυξητικές τάσεις της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα, οδήγησαν γρήγορα στο ίδιο αποτέλεσμα και στην καρδιά της Μακεδονίας.
Πλέον στη Θεσσαλονίκη, και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας έχουν διατεθεί σχεδόν όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ για ασθενείς με κορωνοϊό και εμφανίζουν πληρότητα 70%. Χθες το βράδυ ήταν κατειλημμένες 372 απλές κλίνες και άλλες 73 -από τις συνολικά 102- στις ΜΕΘ. Το κλίμα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι «πολεμικό», με την πίεση να είναι διαρκώς αυξανόμενη και τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε μια αγωνιώδη προσπάθεια εξασφάλισης όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών. Για αυτόν τον λόγο στην περιοχή βρίσκονται από χθες ο διοικητής του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου με τον διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, κ. Πύρρο Δημήτρη, κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να γίνει όσο καλύτερος συντονισμός των νοσοκομείων για τις αυξανόμενες ανάγκες που έχουν προκύψει.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ασθενείς που δεν έχουν κορωνοϊό αλλά άλλο νόσημα διακομίζονται προς ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία όπως και στην πρώτη φάση της επιδημίας έχουν διαθέσει κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς του ΕΣΥ. Η νοσηλεία είναι δωρεάν για τους πολίτες, αλλά η ιδιωτική κλινική αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Επιπλέον έχει σχεδιαστεί σύστημα αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη ( δύο C130 βρίσκονται στο αεροδρόμιο της πόλης) κυρίως προς τα νοσοκομεία της Αττικής, το οποίο θα ενεργοποιηθεί όταν απαιτηθεί.
Στην Αττική η εικόνα στα νοσοκομεία φαίνεται ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με εκείνη της Θεσσαλονίκης. Νοσηλεύονται 402 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19 εκ των οποίων οι 95 σε ΜΕΘ. Στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ που διατέθηκαν για ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό είναι 144. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιον πως και στην Αττική το σύστημα υγείας θα πιεστεί είτε από το κύμα κορωνοϊού που σαρώνει το λεκανοπέδιο είτε από διακομιδές ασθενών από άλλες περιοχές. Οι ασθενείς της Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, θεωρείται ότι μπορούν να πιέσουν πολύ τα νοσοκομεία της Αττικής, εφόσον χρειαστεί να γίνει αυτή η μετακίνηση προς Αττική. Σημειωτέον δε πως η Αττική καταγράφει και αυτή σταθερά ανοδική πορεία, αλλά όχι εκθετική αύξηση όπως λένε οι ειδικοί.
Πάντως, κατά πληροφορίες, έχουν ζητηθεί από όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης τα επιχειρησιακά σχέδια τρίτης φάσης, δηλαδή του σημείου που η αύξηση της επιδημίας είναι εκθετική. Ακόμη, στην Αττική εξετάζεται το σχέδιο της παραχώρησης κλινικών νοσοκομείων στις οποίες θα τοποθετηθούν φορητοί αναπνευστήρες και ο σχετικός εξοπλισμός που χρειάζεται ώστε να λειτουργήσουν ως ΜΕΘ σε επείγουσες συνθήκες.
Το νέο lockdown
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προανήγγειλε χθες (Αντ1) ότι το νέο καθολικό πλέγμα περιοριστικών μέτρων, το νέο lockdown, θα έχει διάρκεια ενός μήνα. Κατά πληροφορίες η…αντίστροφη μέτρηση θα ξεκινήσει από το πρωί του Σαββάτου. Οι ειδικοί της Επιτροπής εισηγήθηκαν να ισχύσει το απαγορευτικό το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών, τα δημοτικά σχολεία αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν μεγάλο ρόλο στη μετάδοση. Αντίθετα, η εισήγηση για Γυμνάσια και Λύκεια αφορά σε τηλε- εκπαίδευση, καθώς οι έφηβοι και τα μεγαλύτερα παιδιά προσομοιάζουν σε ενήλικες στη δυνατότητα να μολυνθούν, να νοσήσουν και να μεταδώσουν.
Το lockdown θα είναι αυτό που εφαρμόζεται σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Αυτό σημαίνει πως θα είναι κλειστά όλα τα καταστήματα, και το λιανεμπόριο (εξαιρούνται καταστήματα τροφίμων, πρατήρια καυσίμων, φαρμακεία), η μετακίνηση θα γίνεται με sms και θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από τις 9 έως τις 5. Η μετακίνηση θα επιτρέπεται για ουσιώδεις λόγους, δηλαδή εργασίας και υγείας.
Πόσες ΜΕΘ και απλές κλίνες λειτουργούν και πού
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, οι ΜΕΘ-Covid πανελλαδικά ανέρχονταν μέχρι χθες σε 348. Από αυτές, 220 είναι κατειλημμένες και 128 κενές (ποσοστό 37%).
Οι ΜΕΘ-Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 102. Eξ αυτών, 71 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 30%).
Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-Covid ανέρχονται σε 144, από τις οποίες 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%).
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού είναι 3.972. Οι ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν μέχρι χθες είναι 1.596 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).