Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση» στο να ελέγξουν τους αυξανόμενους αριθμούς των κρουσμάτων COVID-19, καθώς οι πολίτες τους έχουν κουραστεί με τους νέους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή τους, δήλωσε κορυφαίος επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Σαφώς, ο κόσμος έχει εκνευριστεί και έχει κάθε δικαίωμα να εκνευρίζεται. Έχει κουραστεί», τόνισε ο Μάικ Ράιαν, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.
«Όμως, οι κυβερνήσεις, ιδίως στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να περιορίσουμε τον ιό, να αμβλύνουμε την πίεση αυτής της επιδημίας. Οι επιλογές τους είναι περιορισμένες», προσέθεσε.
Τα διαδοχικά lockdown στην Ευρώπη προκαλούν σοκ και αντιδράσεις
Ο ιός αυξάνει τις εντάσεις στην Ευρώπη. Κλιμάκωση της δυσαρέσκειας ενδεχομένως να γνωρίσει αυτήν την εβδομάδα η Ιταλία, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα μέτρα lockdown στις μεγάλες πόλεις της χώρας, αρχής γενομένης από το Μιλάνο και την Νάπολη. Ενα παρακινδυνευμένο στοίχημα μετά τις συγκρούσεις του Σαββάτου στην Ρώμη ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές οργισμένους από τα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας. Ανάλογες συγκρούσεις σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Φλωρεντία.
Στην Ισπανία, η αστυνομία έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής δεκάδες συλλήψεις κατά την διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Μαδρίτη, όπου πολυάριθμοι διαδηλωτές που φώναζαν «Ελευθερία» πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και ύψωσαν οδοφράγματα στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Οι διαδηλωτές ήταν οργισμένοι με την απαγόρευση της νυκτερινής κυκλοφορίας και τον αποκλεισμό του συνόλου σχεδόν των ισπανικών περιφερειών.
Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια και στη Γερμανία, όπου αυστηροί περιορισμοί τίθενται σήμερα σε ισχύ.
Στο Βέλγιο, την χώρα όπου η κυκλοφορία του ιού είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, η κυβέρνηση αποφάσισε «αυστηρότερο lockdown» επί έξι εβδομάδες. Ολα τα εμπορικά καταστήματα, πλην εκείνων που συγκαταλέγονται στα «πρώτης ανάγκης», θα παραμείνουν κλειστά και η εξ αποστάσεως εργασία καθιερώνεται όπου είναι δυνατόν.
Στις Βρυξέλλες, όπως και αλλού στην Ευρώπη, οι αρχές επικαλούνται την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία για την ενίσχυση των περιορισμών.
Στη Γαλλία, ο επιδημιολόγος Αρνό Φοντανέ, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου που καθοδηγεί την κυβέρνηση, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων θα εκτοξευθεί τις επόμενες ημέρες. «Δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε», προειδοποίησε.