Ένας βαρύς επιδημιολογικά Οκτώβριος ετοιμάζεται να δώσει τη σκυτάλη σε έναν κρίσιμο, ίσως και απρόβλεπτο, σε ό,τι αφορά την επιδημία κορωνοϊού, Νοέμβριο, στη χώρα μας όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια του Οκτωβρίου διπλασιάστηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί όλη την περίοδο της επιδημίας: στα 18.475 κρούσματα που είχαν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας, προστέθηκαν άλλα 17.035 κρούσματα τον τρέχοντα μήνα. Κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 224 νεκροί, δηλαδή περίπου το 1/3 των ανθρώπων που κατέληξαν σε όλο το διάστημα της επιδημίας στη χώρα μας. Συνολικά, έχουν χάσει τη ζωή τους 615 άνθρωποι λόγω του κορωνοϊού.
Η εκτίμηση των ειδικών ότι η επιδημία κινείται σε ρυθμό εκθετικής αύξησης κρατά εδώ και ημέρες σε απόλυτη επαγρύπνηση την κυβέρνηση, η οποία πλέον έχοντας δεχθεί και αξιολογήσει και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις, θα ανακοινώσει σήμερα σχέδιο δράσης τεσσάρων εβδομάδων για την αναχαίτιση του δεύτερου επιδημικού κύματος.
Στόχος του σχεδίου που θα ξεδιπλώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να αποφευχθεί άμεσα τουλάχιστον ένα γενικευμένο lockdwon στη χώρα – υπενθυμίζεται ότι ήδη επτά περιφερειακές ενότητες στην χώρα βρίσκονται σε τοπικό lockdwon, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη. Και παρότι το γενικευμένο lockdwon βρίσκεται στον ορίζοντα της διαδρομής που κάνει τώρα η χώρα, οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θα επιχειρήσουν μέσα από συντονισμένα και στοχευμένα μέτρα να κόψουν την αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού τόσο μέσα στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές όσο και στις λιγότερο φορτωμένες με ιικό φορτίο περιοχές της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έπειτα από συνεχείς συσκέψεις, που ολοκληρώθηκαν χθες αργά το απόγευμα, εισηγήθηκαν κατά πληροφορίες δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή σε όλη τη χώρα και ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών, και μια σειρά μέτρων στοχευμένα στις πορτοκαλί περιοχές.
“Πράσινο” στη μάσκα, “κόκκινο” στις αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις
Τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.
Σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες λόγω του κορωνοϊού και βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4, τις λεγόμενες “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές. Στις αρχικές συζητήσεις της η Επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να επεκταθεί στις “κίτρινες” περιοχές, τελικά όμως αποφασίστηκε η εισήγηση να αφορά τη χρήση της μάσκας και στις “πράσινες” περιοχές, ώστε να μην επεκτείνεται η επιδημία περαιτέρω ή να μην επιχειρείται να ανακοπεί αφότου έχει εξαπλωθεί. Ωστόσο, στις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους όταν και όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Στις “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές η χρήση μάσκας είναι παντού, χωρίς εξαιρέσεις.
Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα προτάθηκε επίσης από τους ειδικούς στοχευμένα επειδή από τις ιχνηλατήσεις προέκυπτε συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες πως οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούσαν clusters κορωνοϊού. Το σκεπτικό των ειδικών είναι να περιοριστούν δραστικά οι συγκεκριμένες οργανώσεις που φαίνεται να έχουν δώσει εκατοντάδες συρροές και να σταματήσει η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων.
Επιπλέον, “έξυπνα” μέτρα με στόχο το άλλο μεγάλο πεδίο διασποράς του κορωνοϊού, εκείνο της διασκέδασης, έχουν προταθεί για τις “πορτοκαλί” περιοχές δηλαδή σε όσες έχουν χαρακτηριστεί αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης. Η εισήγηση περιλαμβάνει το κλείσιμο των εστιατορίων και των λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9 το βράδυ, το νυχτερινό lockdown, δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.30 ή 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και επίσης κατά τις ίδιες ώρες η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας – ωστόσο η τελευταία πρόταση αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίησή της, γεγονός που ίσως την καταστήσει και ανενεργή. Ακόμη, έχει προταθεί και η χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τέλος, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρότεινε την όλος το δυνατόν μεγαλύτερη επέκταση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια.
Η επιδημιολογική κατάσταση και το κύμα ασθενών στο ΕΣΥ
Τα 1.211 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες πιθανότατα αποτελούν μια… μικρή όαση σε σχέση με τα πολύ περισσότερα κρούσματα που καταγράφονταν τις προηγούμενες ημέρες, καθώς αποδίδονται στην προχθεσινη αργία της 28ης Οκτωβρίου και στον χαμηλότερο αριθμό τεστ που έγιναν.
Η Αττική και η Θεσσαλονίκη συγκέντρωσαν περίπου τα μισά από τα συνολικά κρούσματα της χώρας, 335 η Αττική και 275 η Θεσσαλονίκη. Τα υπόλοιπα κατανέμονται σε άλλες 44 περιφερειακές ενότητες, με πρώτες στη σειρά κατάταξης τη Λάρισα και τις Σέρρες (51 κρούσματα), τη Ροδόπη (41), την Κοζάνη, τη Μεσσηνία και την Ξάνθη (30), τη Δράμα και τον Έβρο (24 και 23 κρούσματα αντίστοιχα), την Καβάλα (19) και τα Ιωάννινα (18).
Η εκτός ελέγχου κυκλοφορία του κορωνοϊού στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία χθες το βράδυ νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές και σε μονάδες Covid-19 περισσότεροι από 1.000 ασθενείς, για την ακρίβεια 1.055. Εξ αυτών οι 144 άνθρωποι βρίσκονταν σε κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της χώρας.
Ανοδικά και προφανώς ανησυχητικά κινείται και ο αριθμός των διασωληνωμένων οι οποίοι χθες αργά το βράδυ είχαν φτάσει τους 122. Σημειωτέον ότι μέχρι και χθες το μεσημέρι οι διασωληνωμένοι ήταν 114 και μέσα σε λίγες ώρες ανήλθαν σε 122.
Επίσης, το περασμένο 24ωρο συνεχίστηκαν αθρόες οι εισαγωγές νέων ασθενών. Έγιναν 152 εισαγωγές εκ των οποίων το 1/3 στα νοσοκομεία της Αττικής και οι υπόλοιπες στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ιδίως σε εκείνα της Μακεδονίας.