To ενδεχόμενο να σημειωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα έως και 2.000 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού θεώρησε πιθανό ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Νομίζω θα είναι έκπληξη αν δεν φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων», εκτίμησε, συγκεκριμένα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Μάλιστα ο καθηγητής έκανε λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο να σημειωθούν έως και 2.000 κρούσματα, λέγοντας συγκεκριμένα πως εάν έχουμε διπλασιασμό κάθε πέντε- έξι ημέρες, σε περίπου μια εβδομάδα από τώρα δεν θα έχουμε πετύχει αναστροφή της πορείας του ιού και επομένως θα οδεύουμε για τέτοιους αριθμούς.
«Είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, δεν είναι περίεργο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Δερμιτζάκης.
«Απλώς πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό και πως θα το αναστρέψουμε» προσέθεσε.
«Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, θα έπρεπε όμως να τα είχαμε λάβει νωρίτερα»
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι στη σωστή κατεύθυνση κι ίσως έπρεπε να είχαν ληφθεί και πιο νωρίς.
«Ίσως έπρεπε να τα πάρουμε πριν χτυπήσει το καμπανάκι» τόνισε χαρακτηριστικά για τα μέτρα.
«Βλέπαμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι το να κυνηγάμε τον ιό δεν οδηγεί πουθενά γιατί αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μεταδόσεων που έγιναν πριν 15 ημέρες επομένως τα μέτρα που παίρνουμε τώρα θα αποδώσουν σε 10-15 ημέρες και θα υπάρξει ένα κενό περίπου ενός μήνα που θα βλέπουμε αυξήσεις που δεν θα είναι ελεγχόμενες», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης και ανέφερε πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε αίσθηση πως η κατάσταση σταθεροποιείται και εν συνεχεία σημειώθηκε απότομη αύξηση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πρόβλημα είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξήσεις διότι τα μέτρα δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν άμεσα την πορεία του ιού και δεν φτάνουν.
Μάλιστα ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση πως τα νέα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να είναι και πανελλαδικά.
Συνοψίζοντας πως είναι υπέρ των οριζόντιων μέτρων ο κ.Δερμιτζάκης εξήγησε πως με τα νέα μέτρα γίνεται μια κάλυψη που αφορά το 70% του πληθυσμού της Ελλάδας.
«Επομένως θεωρώ πως θα μπορούσαν να είναι στο 100% ώστε να έχουμε μια πλήρη κάλυψη» κατέληξε.