Στο επίπεδο συναγερμού τρία-«πορτοκαλί» – αναμένεται να περάσει η Θεσσαλονίκη μετά την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Ήδη, την ανησυχία του για την κατάσταση τόσο στην πόλη, όσο και στο νομό της Θεσσαλονίκης εξέφρασε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη σύσκεψη που είχε το πρωί της Δευτέρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους ειδικούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως εκτιμάται, δύο είναι οι βασικές παράμετροι που άλλαξαν την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, για την οποία προ ημερών, οι ειδικοί έλεγαν ότι είχε καταφέρει να τιθασεύσει τη διασπορά του κορωνοϊού, αντίθετα με την Αθήνα. Η πρώτη παράμετρος είναι ότι δεν γίνονταν αρκετά τεστ, με δεδομένο ότι στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν σημαντικές εστίες, στις οποίες είχε πέσει το βάρος των ελέγχων και της ιχνηλάτησης. Η δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι η επιστροφή στην πόλη των χιλιάδων φοιτητών: Η περιφέρεια έχει περίπου 150.000 ενεργό φοιτητικό πληθυσμό, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος ζει και σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη. Η τοπική οικονομία όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες της Θεσσαλονίκης «δεν αντέχει» την απώλεια των φοιτητών, τους οποίους επιδιώκει πάση θυσία να κρατήσει στην πόλη. Ωστόσο, οι περίπου 120.000 φοιτητές συναθροίζονται στα ίδια στέκια, βρίσκονται στα ίδια σημεία και είναι δύσκολος ο μη συγχρωτισμός τους.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας στην πρωινή σύσκεψη, με βάση τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που τώρα βρίσκεται στο επίπεδο συναγερμού 2, αυτό της επιτήρησης.

Γι΄αυτό το λόγο λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα  ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων. Στη σύσκεψη αναμένεται να γίνει πλήρης εκτίμηση της κατάστασης, ενώ εισήγηση για τα μέτρα και την εφαρμογή τους αναμένεται να γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Καράογλου: Πρέπει να αποφύγουμε τοπικό lockdown- Τεράστιες οι συνέπειες στην τοπική οικονομία 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου, όπως μεταδίδει το grtimes.gr, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και για τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες. Όπως είπε ο ίδιος, οι εικόνες που προβλήθηκαν έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ήταν σε μικρότερο βαθμό από τις διαστάσεις που το εμφάνισαν, αποτελούν σίγουρα πρόβλημα, όπως, επίσης και οι εικόνες που καταγράφηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους ή σε άλλα σημεία.

«Θα πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε τη δημόσια υγεία που είναι το υπέρτατο αγαθό, να τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, να φοράμε τη μάσκα όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να πειθαρχούμε από μόνοι μας και να επιβάλουμε τον απαραίτητο αυτοπεριορισμό για να αντιμετωπίσουμε τη πανδημία του κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Καράογλου.

«Θέλω να πιστεύω ότι αν κάνουμε αυτά που πρέπει θα αποφύγουμε ένα τοπικό lockdown, το οποίο θα έχει τεράστιες συνέπειες στην τοπική οικονομία», είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας, πως είναι γνωστό ότι όπου επιβάλλεται «προφανώς υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, στη Βόρειο Ελλάδα».

Όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία».

stoixeia2
stoixeia

Η Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται και πάλι έπειτα από απουσία αρκετών εβδομάδων στο προσκήνιο, καθώς καταγράφει σταθερά  μέσα στον Οκτώβριο διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεπεράσει τα 315. Τουλάχιστον 280 άνθρωποι βρίσκονται σε απομόνωση και 34 σε νοσοκομεία.

Την δύσκολη κατάσταση επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών όπου τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 24 κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τα κρούσματα στον δήμο του δεν περιορίζονται σε σχολεία και γυμναστήρια, αλλά υπάρχει διασπορά της νόσου σε πολιτιστικά κέντρα, ΚΔΑΠ και δημοτικές υπηρεσίες, ενώ εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός δεν έχει γνωστοποιηθεί στον δήμο, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση των σχολικών και άλλων δομών να ενημερώνουν άμεσα την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιπρόσθετα, ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο που πρέπει να θέσει όλη την κοινωνία σε «συναγερμό»: Στον δήμο Νεάπολης -Συκεών «καταρρίπτεται ο μύθος ότι ο κορωνοϊός πλήττει τις μεγάλες ηλικίες», καθώς θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 6χρονοι μαθητές, ενώ έχουν μολυνθεί και νεαροί αθλητές, ανάμεσά τους και πρωταθλητές αθλημάτων πολεμικών τεχνών.

Η ανακοίνωση για τη σημερινή σύσκεψη έχει ως εξής:

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα εξετάστηκαν σήμερα στην τακτική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία της πανδημίας.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην εισήγησή του παρουσίασε τα στοιχεία με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων καθώς και με τα στατιστικά για την εικόνα μετάδοσης του ιού σε κάθε περιοχή. Με βάση αυτά τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Γι΄αυτό το λόγο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων, Κίμων Δρακόπουλος.