*Γράφει ο Βασίλης Τσακίρογλου
Το δικαίωμα να αποφασίζουν εάν θα τερματιστεί ή όχι η ζωή των παιδιών τους θα παραχωρήσει η κυβέρνηση της Ολλανδίας σε γονείς βαρέως ασθενούντων τέκνων κάτω των 12 ετών. Η νέα νομοθεσία η οποία προωθείται προς θεσμοθέτηση, πρόκειται να αφορά μόνο παιδιά σε τελικό στάδιο ανίατης νόσου, πρακτικά δηλαδή σε έναν πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων. Στις οποίες περιλαμβάνονται και βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει καν τους πρώτους 12 μήνες της ζωής τους.
Όπως είναι αυτονόητο, το ζήτημα της παιδικής ευθανασίας ερέθισε την τοπική κοινή γνώμη, με τις διιστάμενες απόψεις να εκφράζονται ιδιαιτέρως δυναμικά. Το κόμμα ChristenUnie, το οποίο βασίζει την ιδεολογία του στον πυλώνα του ευλαβούς προτεσταντισμού, δηλώνει κατ’ αρχήν αντίθετο με την ευθανασία των παιδιών. «Είμαστε ενάντιοι στην ευθανασία παιδιών τα οποία στερούνται του νοητικού δυναμικού να αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Το να δίνεις τέλος σε μια ανθρώπινη ζωή είναι ζήτημα πολύ δύσκολο και σύνθετο. Και ποια είναι τα όρια;» δήλωσε εκπρόσωπος της παράταξης. Συμπληρώνοντας όμως ότι «δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι στη χορήγηση ανακουφιστικής φαρμακευτικής αγωγής».
Η εν λόγω αγωγή είναι στην πραγματικότητα μια εναλλακτική, σχετικά πιο ήπια οδός προς την ευθανασία. Περιπτώσεις βαριά αρρώστων παιδιών, τα οποία δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης, οι γιατροί στην Ολλανδία χορηγούν βαριά παυσίπονα, ηρεμιστικά κ.λπ. τα οποία οδηγούν τους μικρούς ασθενείς τους σε έναν ήσυχο, ανώδυνο θάνατο. Φυσικά, πάντα με τη συναίνεση των γονέων.
Την πρωτοβουλία για την παιδική ευθανασία είχε ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας, Χιούγκο ντε Γιόνγκε. Με επιστολή του προς τα μέλη του κοινοβουλίου, ο ντε Γιόνγκε παρουσιάζει το τραγικό αδιέξοδο αυτής της οδυνηρής κατάστασης, όταν δηλαδή «υπάρχουν παιδιά τα οποία ασθενούν βαρέως και υποφέρουν χωρίς καμία ελπίδα, αφόρητα και είναι καταδικασμένα να πεθάνουν στο άμεσο μέλλον. Μελέτες δείχνουν ότι τόσο οι γιατροί όσο και οι γονείς έχουν ανάγκη την επιλογή να τερματίσουν τη ζωή αυτών των παιδιών».
Στην Ολλανδία η ευθανασία γενικώς είναι μια νόμιμη ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς μόνο καταγράφηκαν 6.361 περιπτώσεις ευθανασίας, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούσαν σε ασθενείς με ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους. Εάν η Ολλανδία υιοθετήσει νομικά την ευθανασία παιδιών κάτω των 12 ετών, θα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά από το γειτονικό Βέλγιο. Εκεί το μέτρο ισχύει από το 2014.
Οι τέσσερις λόγοι που «κοκκίνισαν» την Κοζάνη και έφεραν το lockdown
Κορωνοϊός: Ελπίδες από νέα εισπνεόμενη θεραπεία που προλαμβάνει την εξάπλωση της λοίμωξης