Πανελλαδική απεργία προκηρύσσει για την Τετάρτη 14 Μαρτίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) απαιτώντας την άμεση επίλυση όλων των οικονομικών ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο των υγειονομικών.
Οι υγειονομικοί προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 09:30 π.μ. στην Πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στο Υπουργείο Εργασίας, επιδιώκοντας συνάντηση με την Έφη Αχτσιόγλου.
Να σημειωθεί ότι η χθεσινή συνάντηση μελών της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ΑΔΕΔΥ δεν απέφερε αποτέλεσμα.
Η ΠΟΕΔΗΝ έθεσε στον κ. Τσακαλώτο το θέμα της αύξησης των μισθών, της ένταξης στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, της επίλυσης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με επέκταση σε άλλες ειδικότητες και διπλασιασμό του, την χορήγηση των Επιδομάτων άδειας και εορτών αναδρομικά και στο μισθό χωρίς περικοπές, την χορήγηση της διαφοράς του Επιδόματος ευθύνης στους τμηματάρχες της Νοσηλευτικής και Ιατρικής Υπηρεσίας, την χρηματοδότηση του συστήματος και των προσλήψεων Προσωπικού, την επαναφορά του προληπτικού ελέγχου κ.λπ.
«Ο Υπουργός Οικονομικών σε άλλα ζητήματα δεν πήρε θέση και σε άλλα έδωσε απαντήσεις σαν τους “χρησμούς της Πυθίας”. Για την ένταξή μας στα ΒΑΕ μας πρότεινε αντί να ζητάμε την μείωση των ετών συνταξιοδότησης, θα έπρεπε να ζητάμε τα τελευταία χρόνια του υπηρεσιακού βίου οι Νοσηλευτές να μετακινούνται στα γραφεία!», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Τσακαλώτος δεν δεσμεύθηκε για το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, με αποτέλεσμα η ολιγόμηνη παράταση της καταβολής του και η συνέχιση λειτουργίας της Επιτροπής να προκαλεί ανησυχία στους υγειονομικούς. «Ο κος Τσακαλώτος απέκλεισε την επίλυση όλων των οικονομικών αιτημάτων που του θέσαμε. Για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών, είπε ότι είναι Μνημονιακή δέσμευση η κατάργησή του, θα δώσουν μία μικρή παράταση αλλά θα καταργηθεί. Μας ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση είναι βαθιά προσηλωμένη στις αγορές και την επίτευξη των Πρωτογενών Πλεονασμάτων. Ως εκ τούτου, εάν αναγκασθούν από τα δικαστήρια να δώσουν παροχές, θα περικοπούν αντίστοιχα οι μισθοί και οι συντάξεις. Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση βαθιά προσηλωμένη στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, σπρώχνει όλα τα θέματα που θέτουμε για μετά τις εκλογές με προφανή σκοπό να αποφύγει το πολιτικό κόστος», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
ΠΟΕΔΗΝ: Άνθρακας ο θησαυρός των 10.000 προσλήψεων στην Υγεία
Παράλληλα ο κ. Γιαννάκος χαρακτηρίζει «ψεύτικες» τις κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις 10.000 ατόμων στον τομέα της Υγείας χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «ασόβαρη» καθώς εξαγγέλλει προσλήψεις για την επόμενη τετραετία ενώ μεσολαβούν σε λίγους μήνες εθνικές εκλογές.
«Το προσωπικό των Νοσοκομείων στα χρόνια των Μνημονίων έχει μειωθεί κατά 25.000. Εξ αυτών οι 6.000 αφορούν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και λοιπών βουλευτών. Επανειλημμένως η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει 10.000 προσλήψεις χωρίς να έχουν γίνει ούτε καν οι προκηρύξεις», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το 2018 έκλεισε με μηδενικές προσλήψεις προσωπικού αν και αποχώρησαν 1.500 (1.200 Νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και 300 Ιατροί, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Υγείας).
«Αναμένεται τις προσεχείς ημέρες η έκδοση προκήρυξης 1.100 μόνιμων θέσεων που θα αντικαταστήσουν ισάριθμο επικουρικό προσωπικό που σήμερα υπηρετεί στη Δημόσια Υγεία. Υπηρετούν με συβάσεις που λήγουν τα έτη 2019 – 2020, 4.000 υπάλληλοι μέσω του ΟΑΕΔ και 3.000 επικουρικό και με άλλες συμβάσεις προσωπικό. Ως εκ τούτου την ερχόμενη τετραετία θα αποχωρήσουν 14.100 υπάλληλοι Νοσηλευτές, Ιατροί και Λοιπό Προσωπικό. Ακόμη λοιπόν και εάν γίνονταν οι 10.000 προσλήψεις, που δεν θα γίνουν, θα είμαστε μείον 4.100. Προσθέτοντας και τις 1.500 αποχωρήσεις το έτος 2018 με τις μηδενικές προσλήψεις, η μείωση θα είναι κατά 5.600 υπάλληλοι. Θα ψάχνουμε Νοσηλευτές και Ιατρούς με τα κιάλια!», λέει ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Και καταλήγει λέγοντας ότι «είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχουμε αξιόπιστο πληροφοριακό σύστημα στο Υπουργείο Υγείας που να δημοσιοποιεί πραγματικά στοιχεία για την κατάσταση του Συστήματος Υγείας. Τα μαθαίνουμε από το facebook του Αν.Υπουργού Υγείας. Το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας το ΕsyΝΕΤ έχει να δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα από το 2014. Γνωρίζουμε από αξιόπιστες πληροφορίες ότι πια ούτε συλλέγει ούτε επεξεργάζεται στοιχεία. Απορούμε τι στοιχεία διαθέτει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και ο ΟΟΣΑ για το Ελληνικό Σύστημα Υγείας που στη βάση αυτών ανακοινώνονται στατιστικές έρευνες».