Με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 400 κάθε ημέρα, τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ κατά 2 με 4 και με τη λίστα των νεκρών να μακραίνει κατά 5 με 7 άτομα ημερησίως, η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα μέτρα που δρομολογούνται από τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.
Πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων πανελλαδικά έχει φτάσει τα 21.381, με τα 2.906 να έχουν επιβεβαιωθεί μέσα στον Οκτώβριο. Περίπου τα μισά από αυτά έχουν εντοπιστεί στην Αττική – ειδικότερα στο λεκανοπέδιο έχουν εντοπιστεί από την 1η του μήνα 1.492 νέες μολύνσεις με κορωνοϊό.
Κατά το ίδιο, βραχύ, διάστημα των οκτώ πρώτων ημερών του τρέχοντος μήνα έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι ανθρώπων που έδιναν τη μάχη τους με τη λοίμωξη covid-19 και τις επιπλοκές της στις ΜΕΘ.
Χθες στην τελευταία καταγραφή ο αριθμός των διασωληνωμένων «έκλεισε» στους 92, αλλά με δεδομένο ότι πρόκειται για μια δυναμική, εξελισσόμενη διαδικασία, είναι αναμενόμενο πως οι ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστική μηχανική υποστήριξη θα αυξάνονται. Όπως φαίνεται είναι θέμα λίγων ωρών να καταρριφθεί το αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων που κατέχει η 5η Απριλίου 2020 με 93 ασθενείς, στις ΜΕΘ.
Επίσης, σύμφωνα με τα χθεσινά διαθέσιμα στοιχεία, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία αναφοράς, κλινικές και ΜΕΘ covid-19, ανέρχονται σε 705. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 75 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, με το 70% αυτών να γίνονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.
Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους βρίσκεται στο τραπέζι, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, σημειώνοντας επιπλέον ότι «αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουμε λάβει, είναι εμφανές ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερη πορεία από πολλές άλλες πόλεις». Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός επανέλαβε ότι το τοπικό lockdown στην Αττική συνιστά την ύστατη λύση, καθώς και ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει οριζόντιο lockdown στη χώρα.
Απλώνεται το επιδημικό κύμα στη χώρα
Ενώ οι αρμόδιοι παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αποτιμούν την επίδραση των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην Αττική, η επιδημία απλώνεται αργά σε δεκάδες περιοχές της χώρας.
Εκτός από την Αττική στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκονται 32 περιοχές της χώρας οι οποίες εχθές συγκέντρωναν 177 κρούσματα κορωνοϊού.
Με υψηλό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες αριθμό κρουσμάτων εμφανίστηκε στον χάρτη η Θεσσαλονίκη, καταγράφοντας 33 νέες μολύνσεις λόγω κορωνοϊού.
Στην Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων καταγράφηκαν 20 κρούσματα και άλλα 18 επιβεβαιώθηκαν στην Κοζάνη.
Από 10 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στις Περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Πέλλας και Κιλκίς.
Ακολουθούν οι Περιφερειακές ενότητες Αχαϊας (9 κρούσματα), Κορινθίας (8), Λάρισας (7), Βοιωτίας (6), Καστοριάς (5).
Με 4 κρούσματα εκάστη μπαίνουν στον επιδημιολογικό χάρτη οι εξής περιοχές: Ηράκλειο, Τρίκαλα, Μαγνησία και Αιτωλοακαρνανία.
Από 3 κρούσματα μετρούν η Ηλεία και τα Γρεβενά, και από 2 κρούσματα η Λέσβος, η Ροδόπη, το Ρέθυμνο και η Δράμα.
Με 1 κρούσμα βρίσκονται η Κέρκυρα, ο Εβρος, η Ημαθία, η Ξάνθη, η Πιερία, η Ρόδος, οι Σέρρες, οι Σποράδες, η Φλώρινα, τα Χανιά και η Χίος.
Τέλος, 21 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Πρεμιέρα για τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας
Εντωμεταξύ σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί και ο χάρτης υγειονομικής ασφαλείας τον οποίο ανακοίνωσε την Τρίτη ο Νίκος Χαρδαλίας.
Ο χάρτης θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
Επίπεδο 1 ετοιμότητας,
επίπεδο 2 επιτήρησης,
επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης
επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου.
Ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους.
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.