Τις… αρρυθμίες που προκαλεί η αντιμετώπιση της επιδημίας κορωνοιού στο σύστημα υγείας της χώρας και τους λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς που καλούνται να κάνουν οι αρμόδιοι για την ασφαλή περίθαλψη όλων των ασθενών, και με λοίμωξη Covid-19 και των άλλων, αναδεικνύει η επιστολή του καθηγητή Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και διευθυντή της Β΄Πανεπ. Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Αττικόν, κ. Απόστολου Αρμαγανίδη που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος απευθύνεται προς τους Διευθυντές των Χειρουργικών Κλινικών και την Επιτροπή Χειρουργείου, τη Διευθύντρια της Β Πανεπ. Αναισθησιολογικής Κλινικής και τη Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, οι αναβολές χειρουργείων μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη της λειτουργίας του νοσοκομείου για το επόμενο διάστημα -και για όσο χρειαστεί- λόγω της διαθεσιμότητας των κλινών των ΜΕΘ για τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19. Το ιδανικό είναι, όπως τονίζει, η συνεννόηση των αρμοδίων, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει σε καθημερινή βάση η Επιτροπή Χειρουργείου να αποφασίζει με βάση τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ποιες επεμβάσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών που πλήττει ο κορωνοιός, προοδευτικά αυξάνεται ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19, κάτι που όπως επιςημαίνεται στην επιςτολή έχει «προφανή συνέπεια μείωση των κλινών ΜΕΘ που μπορούν να νοσηλεύσουν αρνητικούς για COVID-19 ασθενείς στο Νοσοκομείο μας».
Πώς υλοποιείται ο σχεδιασμός στο Αττικόν
Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ, εξηγεί ο κ. Αρμαγανίδης, «προχωρούμε προοδευτικά στη διάθεςη και των 23 κλινών της πολυδύναμης ΜΕΘ (πτέρυγες Α, Β και Γ) για νοσηλεία σοβαρών περιστατικών COVID-19, ενώ οι 4 κλίνες της πτέρυγας Δ κλείνουν για να γίνουν τα έργα της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (δημιουργία 6 κλινών ΜΕΘ Παίδων και 6 επιπλέον κλινών για τη ΜΕΘ ενηλίκων και 2 μονώσεων με αρνητική πίεση)».
Βάσει αυτού του σχεδιασμού στο Αττικόν διατίθενται από χθες για τους αρνητικούς για κορωνοϊό ασθενείς, δηλαδή για χειρουργικά και παθολογικά περιστατικά), μόνο 10 κλίνες στη ΜΕΘ της πτέρυγας 19.
«Είναι προφανές ότι ο περιορισμένος αυτός αριθμός κλινών ΜΕΘ για τα κοινά περιστατικά θα έχει σαν αποτέλεσμα αύξηση των δυσκολιών να καλυφθούν οι ανάγκες για νοσηλεία στη ΜΕΘ ακόμη και των εκτάκτων περιστατικών, τα οποία εάν δεν υπάρχει κλίνη στη ΜΕΘ θα μεταφέρονται από το ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ σε ΜΕΘ άλλων non-COVID νοσοκομείων» εκτιμά ο διευθυντής της Β´ Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας.
Και συνεχίζει τονίζοντας πως «είναι ευνόητο ότι για τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά για τα οποία θεωρείται ότι μετεγχειρητικά θα χρειασθούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, θα καταβληθεί μεν κάθε προσπάθεια να γίνουν τα χειρουργεία εφ’ όσον υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ της πτέρυγας 19, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και αναβολές τακτικών χειρουργείων, διότι για παράδειγμα είναι αδύνατο να ξέρουμε από πριν πόσες κλίνες ΜΕΘ θα υπάρχουν διαθέσιμες μετά από γενική εφημερία την Κυριακή».
Καταλήγοντας ο καθηγητής ζητεί τη συνεργασία όλων ώστε να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς: «Όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, θα πρέπει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεννόηση μεταξύ μας, αλλά τελικά κάθε πρωί η επιτροπή χειρουργείου θα κρίνει αν πρέπει να υπάρξουν αναβολές χειρουργείων ή όχι ανάλογα με τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ τη συγκεκριμένη μέρα».
Τσιόδρας: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά ευρωπαϊκές χώρες