Ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια κορύφωση της διασποράς του νέου κορωνοϊού που εγείρει φόβους για ένα δραματικό σενάριο «ευρωπαϊκού τύπου», προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν καλώντας τους συμπολίτες του να αδράξουν την «τελευταία ευκαιρία» που προσφέρει η μερική καραντίνα.

Οι χώρες της Ευρώπης αντιμετώπισαν ήδη από τον Μάρτιο απολογισμούς που ξεπερνούσαν καθημερινά τα χιλιάδες νέα κρούσματα, με εκατοντάδες θανάτους μερικές φορές, αλλά ο Λίβανος είχε καταφέρει αρχικά να περιορίσει την επιδημία χάρη σε μια καραντίνα που τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Ο αριθμός των λοιμώξεων από την νόσο Covid-19 αυξήθηκε ωστόσο σε αυτή τη μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής με την χαλάρωση των μέτρων το καλοκαίρι, φθάνοντας πλέον συνολικά τα 44.482 κρούσματα, από τα οποία 406 θάνατοι.

«Το ποσοστό μόλυνσης στον Λίβανο φθάνει κάθε εβδομάδα τα 120 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το οποίο θεωρείται κορύφωση που μας προσεγγίζει στα ευρωπαϊκά σενάρια», προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Χαμάντ Χασάν, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Συγκριτικά, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στο Παρίσι ξεπερνά τα 250 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Χασάν, το ποσοστό θνητότητας στον Λίβανο έφθασε σε «ανώτατο όριο» 1,2% και αυτός ο αριθμός «δεν πρέπει να εκλαμβάνεται επιπόλαια».

«Τελευταία ευκαιρία» η καραντίνα

Ο υπουργός χαρακτήρισε «τελευταία ευκαιρία» την απόφαση για επιβολή καραντίνας από την Κυριακή, και επί εβδομάδα, σε περισσότερα από εκατό χωριά και τοποθεσίες.

Οι μολύνσεις αυξήθηκαν επίσης μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου, όταν εκατοντάδες τραυματίες έσπευσαν στα γεμάτα κόσμο νοσοκομεία, και ακολούθησαν οι συγγενείς τους πανικόβλητοι.

Η κυβέρνηση παραιτήθηκε μετά το δράμα αλλά συνεχίζει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις.

Οι αρχές φοβούνται μήπως ο ιατρικός τομέας υπερφορτωθεί γρήγορα από την εισροή ασθενών, δεδομένου ότι τρία νοσοκομεία της Βηρυτού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της πολύνεκρης έκρηξης.

Στα όριά του το σύστημα Υγείας

«Πολλά νοσοκομεία έχουν 100% πληρότητα στις μονάδες τους», προειδοποίησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο γιατρός Φιράς Αμπιάντ, επικεφαλής του δημόσιου νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι, του μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς για την Covid-19.

«Πολλοί ασθενείς εξαναγκάστηκαν να μείνουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν ένα κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας», πρόσθεσε.

Ο Χασάν ζήτησε από τον ιδιωτικό τομέα υγείας να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή, αναφέροντας ότι μόνο 15 από τα 130 νοσοκομεία δέχονται ασθενείς με Covid-19, και διακρίνοντας σε αυτό «μια αθέτηση υποχρέωσης» και βούληση «αποποίησης της ευθύνης».