«Η ελπίδα είναι ότι θα δούμε μια κάμψη» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας και μετά τον συναγερμό που σήμανε στις κλειστές δομές.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κ. Δημόπουλος τόνισε τα εξής: «να θυμίσουμε ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο γίνονται πολύ περισσότερα τεστ σε σχέση με την περίοδο του Μαρτίου και του Απριλίου. Επομένως αν πάρουμε την αναλογία των κρουσμάτων με τα τεστ θα δούμε ότι η κατάσταση είναι πιο αισιόδοξη, απ ότι ενδεχομένως να ήταν στην αρχή. Πάντα πρέπει να κάνουμε την αναγωγή των κρουσμάτων με τα τεστ ειδικά όταν βλέπουμε μεγάλο αριθμό ασυμπτωματικών ατόμων. Το σημαντικό για μένα είναι ότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση. Δηλαδή δεν έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα σε λίγες ημέρες».
Μετά τον συναγερμό στις κλειστές δομές ανέφερε πως υπάρχει και η δυνατότητα ελέγχου με προσδιορισμό του κορονοϊού από τα λήμματα. «Πρόκειται για μια τεχνική που έχει εφαρμοστεί τόσο στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όσο και σε αυτό της Αθήνας στο τμήμα χημείας. Είναι μια χρήσιμη μέθοδος και θα μπορούσε να βοηθήσει», είπε συγκεκριμένα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Σχετικά με το θέμα της έξαρσης του κορωνοϊού μετά την επιστροφή των αδειούχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σχολίασε τα εξής: «Η ελπίδα είναι ότι θα δούμε μια κάμψη, με την έννοια ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κινητικότητα αυτή μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Επομένως με τον περιορισμό της κινητικότητας και με μία καλύτερη προσήλωση στα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε, μπορούμε να περιμένουμε μια μείωση των κρουσμάτων.»
«Τουλάχιστον εκεί πρέπει να αποσκοπούμε. Ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που ο καιρός είναι καλός, περνάμε πολύ καιρό σε εξωτερικούς χώρους έχουμε ανοιχτά παράθυρα , η θερμοκρασία είναι ευνοϊκή. Μας δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλουμε στη μείωση των κρουσμάτων ώστε τον φθινόπωρο με τις άλλες λοιμώξεις να μας βρει σε καλύτερη κατάσταση», προσέθεσε.
Όσον αφορά στη χρήση μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία επεσήμανε: «Η προσαρμογή στη μάσκα μπορεί να είναι ελλιπής σε παιδιά μικρότερης ηλικίας αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε, γιατί για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Μπορεί και να εκπλαγούμε ευχάριστα όπως βλέπουμε σε παιδάκια στην Ιαπωνία ή στην Κορέα που χρησιμοποιούν μάσκα. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι τώρα δεν μπορούν να υποστηρίξουν αρνητικές επιπτώσεις από τη χρησιμοποίηση της μάσκας. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείται με τον καλύτερο τρόπο μπορεί να μην προσφέρει την προστασία που θα θέλαμε αλλά συμβάλει στην μείωση του υιικού φορτίου».