Μικρή «ανάσα» ανακούφισης θα χαρακτήριζε κανείς τα 170 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σήμερα, Δευτέρα, καθώς είχαν προηγηθεί τα 284 της Κυριακής αλλά και τα υψηλά νούμερα όλες της περασμένης εβδομάδας.
Ειδικότερα, από τα 170 νέα κρούσματα, τα 134 ήταν εγχώρια και τα 36 εισαγόμενα. Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ήταν: με 51 η περιφέρεια Αττικής, με 18 η περιφέρεια Θεσσαλονίκης και με 15 περιφέρεια Κοζάνης. Ευτυχώς, σήμερα δεν έχει αναφερθεί κανένας νέος θάνατος. Έτσι ο αριθμός των θανόντων παραμένει στους 242.
Χθες, Κυριακή, είχε σημειωθεί αρνητικό ρεκόρ καλοκαιριού με 284 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο: 265 εγχώρια και 19 εισαγόμενα. Σταθερά η Αττική ήταν και χθες πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων με 141, ενώ η περιφέρεια Κυκλάδων δεύτερη με 20. Ακολουθούσαν η Θεσσαλονίκη με 11, η Λέσβος με 12, η Λάρισα με 8 και ο Έβρος με 7.
Πού οφείλεται ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σήμερα
Με τον γρίφο των αριθμών παλεύουν καθημερινά οι ειδικοί αναλύοντας προσεκτικά τα δεδομένα ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν την πορεία της επιδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμος μήνας τόσο για το άνοιγμα των σχολείων -μέτρα για το άνοιγμα της εκπαίδευσης ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως-, όσο και για τη γενικότερη επιστροφή στην καθημερινότητα.
Ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σήμερα αποδίδεται στη μικρότερη προσέλευση των πολιτών για διαγνωστικό μοριακό έλεγχο το Σαββατοκύριακο.
Το ίδιο εξάλλου είχε συμβεί και την περασμένη εβδομάδα, όταν μετά το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου τη Δευτέρα 17/8 είχαν ανακοινωθεί μόλις 150 κρούσματα (125 εγχώρια, 25 εισαγόμενα) εκ των οποίων τα 46 στην Αττική και τα 30 στη Θεσσαλονίκη.
Σταθερός ο αριθμός των διασωληνωμένων
Οι Λοιμωξιολόγοι λοιπόν έχουν στραμμένη της προσοχή τους κυρίως στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό, καθώς αυτός ο αριθμός είναι ασφαλέστερος δείκτης για την βαρύτητα της επιδημίας και ίσως τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Ευτυχώς τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων στην Ελλάδα παραμένει σχετικά σταθερός. Ενδεικτικά χθες Κυριακή ήταν 33, το Σάββατο επίσης 33 και την Παρασκευή 29. Σήμερα 32 είναι οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί και 27 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία αναφοράς. Χθες οι νέες εισαγωγές για επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19 ήταν 18.
Και τα Χανιά στη λίστα των περιοχών με περιοριστικά μέτρα
Βέβαια εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες το γεγονός ότι όλο και περισσότερες περιοχές παρουσιάζουν αυξημένο ιικό φορτίο. Σήμερα προστέθηκε στις περιοχές που τίθενται σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, τα Χανιά.
Έτσι λοιπόν για επτά ημέρες από ώρα 06:00 της Τρίτης 25-08-2020, έως και ώρα 06:00 της Τρίτης 01-09-2020, στην περιοχή των Χανίων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
– Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
Ανάλογα μέτρα ισχύουν σε άλλες 17 περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στις περιφέρειες Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και στους Δήμους Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου, Μυκόνου, Κω.
Άρση των περιοριστικών μέτρων ανακοινώθηκε για τον Πόρο, την πρώτη περιοχή που εν μέσω τουριστικής περιόδου, μπήκε σε καραντίνα λόγω υψηλού ιικού φορτίου. Το νησί του Αργοσαρωνικού πάντως παραμένει υπό αυξημένη επιτήρηση παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ των υγειονομικών
Σε ανοδική τροχιά κινούνται ωστόσο τα νέα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
Οι υγειονομικοί που έχουν βρεθεί θετικοί στο νέο κορωνοϊό για τον μήνα Αύγουστο ανέρχονται πλέον σε 88. Οι 60 εξ αυτών είναι ασυμπτωματικοί και εντοπίστηκαν είτε σε τυχαίο έλεγχο, είτε κατά την επιστροφή τους από θερινή άδεια.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τα τελευταία κρούσματα υγειονομικών που βρέθηκαν θετικοί μετά από καλοκαιρινή άδεια (1 στα Γιαννιτσά, 5 στο Νοσοκομείο της Νίκαιας και 2 στο «Μεταξά») αφορούν σε περιπτώσεις που εργάζονταν κανονικά μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ.
Όπως λέει πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος, «αυτό είναι κάτι επικίνδυνο για τη διασπορά της νόσου εντός των νοσοκομείων και μάλιστα εν αγνοία των νοσούντων συναδέλφων αφού είναι εντελώς ασυμπτωματικοί».
Αναφέρει δε ότι «υπάρχει και μια κατηγορία ασυμπτωματικών συναδέλφων που βγήκε το πρώτο τεστ θετικό. Επαναλήφθηκε και το δεύτερο τεστ βγήκε αρνητικό. Αυτά τα περιστατικά θεωρούνται αρνητικά και δεν ιχνηλατούνται οι επαφές τους. Όμως μεσολαβούν εως και τεσσερις ημέρες από την εκδοση του πρώτου τεστ έως το αποτέλεσμα του δεύτερου και μπορεί εν τω μεταξύ να ξεπέρασαν τη νόσο με δεδομένο ότι ήταν ασυμπτωματικοί (π.χ. γιατρός στο ΚΥ Ναυπάκτου και στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών)».
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά τη λήψη προληπτικών τεστ σε μηνιαία βάση σε όλο το υγειονομικό προσωπικό καθώς και την τοποθέτηση μοριακών αναλυτών σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ώστε να εκδίδονται άμεσα τα αποτελέσματα.
«Σε συναδέλφους που επιστρέφουν από άδεια τους κλείνουν ραντεβού σε μια εβδομάδα και δουλεύουν κανονικά. Άλλοι συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο και μόνο εάν πήγαν σε εκδηλώσεις ή μέρη επιβαρυμένα τους γίνονται τεστ», καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος και επικαλείται έγγραφο του Νοσοκομείο «Αττικόν».