Σε απόσταση αναπνοής από τη συμπλήρωση 1.300 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, αριθμός που «κατακτήθηκε» μέσα στις 10 ημέρες του Αυγούστου, βρίσκεται η Ελλάδα. Με δεδομένο ότι συνολικά από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 5.700 κρούσματα κορωνοϊού, γίνεται αντιληπτό ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου έχει καταγραφεί το 22% των περιστατικών Covid-19 της χώρας. Κατά το ίδιο διάστημα η κίνηση προς τα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι 111 ασθενείς που βρίσκονταν στα νοσοκομεία αναφοράς την 1η Αυγούστου ανέρχονται πλέον σε 162, οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν (από 12 ανέρχονται πλέον σε 25) ενώ 7 νέα θύματα προστέθηκαν στον μοιραίο κατάλογο του κορωνοϊού ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 213.
Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στον Πόρο, που βρέθηκε στο προσκήνιο την περασμένη Πέμπτη λόγω της συρροής κρουσμάτων που εντοπίστηκε αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν αμέσως σε εφαρμογή. Στο νησί έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 40 περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό. Μάλιστα η επιδημική εστία στον Πόρο ανέδειξε και ένα άλλο μείζον ζήτημα των επαγγελματιών υγείας. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΦΣ) κατήγγειλε ότι γυναίκα που φέρεται να αποτελεί βασικό μεταδότη της νόσου στο νησί και η οποία συστηνόταν και εργαζόταν ως «φυσικοθεραπεύτρια» δεν έχει αυτόν τον τίτλο και λειτουργούσε παρανόμως εργαστήριο φυσικοθεραπείας στον Πόρο.
Άλλη υπέρ-εστία κορωνοϊού με μεγάλη επίπτωση αποτελεί και ο Αμπελώνας Λάρισας όπου γαμήλιο γλέντι έχει «δώσει» 18 θετικά στον κορωνοϊό άτομα, εκ των οποίων τα 4 είναι διασωληνωμένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 17 ασθενείς, εκ των οποίων οι 17 είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, και θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Η δυναμική της διασποράς του ιού και η εξάπλωση της επιδημίας είναι υψηλή, όπως αποτυπώνεται τόσο από τις δραματικές δημόσιες τοποθετήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αλλά και από τη λήψη κλιμακούμενων μέτρων από την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος εξέφρασε με δήλωσή του την ανησυχία του για την επικίνδυνα αυξητική τάση που παρουσιάζει η μετάδοση του ιού στην κοινωνία. «Κάνω για μια ακόμα φορά, έκκληση, στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Το πλέγμα των μέτρων που ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, με στοχευμένες παρεμβάσεις και στο μέτωπο των εισαγόμενων κρουσμάτων (υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία και για τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα) και στο μέτωπο των εγχώριων περιστατικών, με τον περιορισμό του ωραρίου στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος σε 2 Περιφέρειες, σε 4 Περιφερειακές ενότητες και σε 9 δήμους, στοχεύουν σε πρώτη φάση στη συγκράτηση της ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού. Στόχος – φιλόδοξος ή ρεαλιστικός θα φανεί στο τέλος του μήνα- όλων είναι να έχει ελεγχθεί η επιδημία σε τρεις εβδομάδες και να επιστρέψουν τα επίπεδα του δείκτη μετάδοσης R τουλάχιστον στο 1. Πάντως, το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο με δεδομένο ότι εξαντλούνται τα όποια περιθώρια για την αναχαίτιση της επιδημίας Covid-19. Γι’αυτό άλλωστε, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως οι περιορισμοί στο ωράριο των καταστημάτων μπορούν να επεκταθούν σε άλλες περιοχές ή ακόμη και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσίασε χθες μικρή μείωση – καταγράφηκαν 126– ωστόσο, οι ειδικοί παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την ανοδική πορεία που ακολουθεί ο ρυθμός διασωληνώσεων και των θανάτων. Μέχρι και χθες διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 24 ασθενείς, ενώ την 1η Αυγούστου ήταν 12. Οι περισσότεροι από τους διασωληνωμένους είναι ηλικίας 64 χρόνων και άνω, με τους ειδικούς να έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι παρότι τα…καλοκαιρινά κρούσματα του κορωνοϊού ανήκουν σε νεαρότερες ηλικίες, και πάλι οι ηλικιωμένοι θα επιβαρύνονται, καθώς είναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο σοβαρά εφόσον κολλήσουν, και θα οδηγηθούν στη διασωλήνωση ή στον θάνατο.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, δείχνει ότι βασική εστία του κορωνοϊού παραμένει η Αττική, όπως και η Θεσσαλονίκη στη βόρειο Ελλάδα. Ειδικότερα, στην Αττική καταγράφηκαν χθες 38 κρούσματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή είχαν ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας.
Παράλληλα, 18 κρούσματα δηλώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Άλλα πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα, από τρία περιστατικά καταγράφηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης, την Καστοριά, τη Μαγνησία, την Πέλλα και τη Χαλκιδική – τα δύο συνδέονται με συρροή κρουσμάτων στο εργοστάσιο ελαιουργίας. Από δύο περιστατικά δηλώθηκαν στα Δωδεκάνησα, την Κέρκυρα, την Κορινθία, και τα Τρίκαλα, καθώς και από ένα κρούσμα στη Βοιωτία, τον Έβρο, την Ηλεία, την Καβάλα, την Πρέβεζα και τις Σέρρες.
Έρχονται και νέα μέτρα για τον κορωνοϊό πριν τις 15 Αυγούστου