Συναγερμός έχει σημάνει σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα για τις εστίες διασποράς του κορωνοϊού. Άλλοι εννέα παρευρισκόμενοι στον γάμο που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 50.
Στο νησί του Πόρου καταγράφεται μεγάλη εστία μετάδοσης του ιού σύμφωνα με πληροφορίες.
Την ίδια ώρα, άλλα έξι κρούσματα καταγράφονται στα νοσοκομεία της Λάρισας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 13 με τα αποτελέσματα των τεστ σε τέσσερα από αυτά να είναι ασθενώς θετικά στον ιο, και να πρέπει να επαναληφθούν.
Σημειώνεται πως όσον αφορά το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, κλειστά παραμένουν πλέον τα τακτικά χειρουργεία σε δύο κλινικές.
Στη Λάρισα θετικές στον κορωνοϊό διαγνώστηκαν επιπρόσθετα και δύο εφοριακοί που εργάζονται στη ΔΟΥ και το πρώην ΣΔΟΕ αντίστοιχα.
Ενδονοσοκομειακές εστίες, γάμοι και πάρτι δημιουργούν ντόμινο μολύνσεων
Συνεχίζεται η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, με τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές να παρακολουθούν με αγωνία την πορεία των κρουσμάτων και να απεύχονται την εκθετική αύξηση (συνεχόμενη ανοδική καταγραφή) που οδηγεί ταχέως σε ολική επιστροφή στην επιδημία. Χρειάζονται, όπως επισήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μόλις δύο εβδομάδες για να χαθεί ο έλεγχος και ο δείκτης μετάδοσης R να ξεφύγει πολύ πάνω από το 1 που είναι σήμερα και που αποτελεί όριο συναγερμού.
Την Τετάρτη ήταν μια ακόμη δύσκολη ημέρα καθώς καταγράφηκαν 124 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να επισημαίνει πως το 1/3 των κρουσμάτων συνδέεται με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών. Ήταν όμως και ένας «βαρύς» ημερήσιος απολογισμός που ήρθε ως συνέχεια του επίσης μεγάλου φορτίου των 121 κρουσμάτων της περασμένης Τρίτης, ημέρα επανεμφάνισης και του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Τσιόδρα. Τις τρεις πρώτες ημέρες του Αυγούστου τα κρούσματα ήταν συνολικά 262, ειδικότερα 110 την 1η Αυγούστου, 75 την επόμενη και 77 στις 3 Αυγούστου.
Πώς ο συγχρωτισμός των νέων δημιουργεί ντόμινο μολύνσεων
Την ίδια ώρα, η ξεκάθαρη μετατόπιση της επιδημίας σε νεαρότερης ηλικίας άτομα, την οποία ανέφερε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, είναι μια πραγματικότητα, η οποία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους ηλικιωμένους, παρά τη μεγάλη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας που δείχνουν οι τελευταίοι. Τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού, που καταγράφονται στους νέους ηλικίας 19 έως 64 χρόνων, δημιουργούν ντόμινο μολύνσεων που φτάνουν μοιραία και στα ηλικιωμένα και ευπαθή μέλη των οικογενειών που αποδεικνύονται ο αδύναμος κρίκος σε αυτην την αλυσίδα μολύνσεων. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων νοσούν ευκολότερα ακόμη και αν προσέχουν και χρειάζονται συχνότερα νοσηλεία σε νοσοκομείο. Το γεγονός μάλιστα της χαλαρής συμπεριφοράς των νέων σε συνδυασμό με το ότι τουλάχιστον ποσοστό 24% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί επιταχύνει τη διασπορά του κορωνοϊού και επιδεινώνει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.