«Δεν θα έλεγα ότι είμαστε σε δεύτερο κύμα» της πανδημίας, αλλά ότι μάλλον «υπάρχει μια έξαρση» ανέφερε ο Γιώργος Δάικος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Θέμα 104,6 και τους Μπάμπη Κούτρα και Ηλία Σιακαντάρη.

Ο κ. Δάικος χαρακτήρισε «λάθος, αυτό το οποίο γίνεται, δηλαδή ότι κάποια άτομα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί». Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δάικος υπενθύμισε πως υπάρχουν «ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα παγκοσμίως», ενώ παράλληλα ο «ιός υπάρχει και μεταδίδεται καλοκαιριάτικα».

Ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής συνέστησε να «εξοικειωθούμε με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής», αποτιμώντας ως κύριο πρόβλημα την «χαλάρωση και την υποεκτίμηση». Αντίθετα, ο ίδιος επισήμανε πως «είναι ατομική ευθύνη του καθενός» να να εφαρμόζουμε τα μέτρα, τις οδηγίες που δίνουν οι γιατροί.

Την ίδια ώρα, ο κ. Δάικος υπογράμμισε ότι «αυτές οι συναθροίσεις, οι συχνές επαφές είναι εκδηλώσεις που οδηγούν στην μετάδοση του ιού και σε πολλές περιπτώσεις στη υπερμετάδοση» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε από έναν αστυνομικό πάνω από το κεφάλι μας».

Ο Καθηγητής εκτίμησε ακόμη πως «είχε εφησυχάσει ο κόσμος γιατί δεν βλέπουν μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων, ενώ τα κρούσματα τώρα είναι νεαρής ηλικίας» ανέφερε ο κ. Δάικος.

Ερωτηθείς για τις συνέπειες της νόσου, «μπορεί να έχουμε μακροχρόνιες επιπλοκές σε ζωτικά όργανα» απάντησε ο Καθηγητής και παρατήρησε ότι εντός του 2021 θα υπάρξει το τελικό εμβόλιο, αφού «είμαστε στη φάση που οι εθελοντικές δοκιμές σε δεκάδες χιλιάδες θα μας δώσουν 3-4 εμβόλια» ως πιθανά.