Υψηλό παραμένει το κύμα της εποχικής γρίπης, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Την ίδια ώρα οι ειδικοί εκτιμούν πως βρίσκεται κοντά, αν όχι στο ψηλότερο σημείο του, κάτι που αναμένουν να αποτυπωθεί κυρίως στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η εποχική γρίπη βρίσκεται σε αυξημένη δραστηριότητα, όπως αυτό μετράται κάθε εβδομάδα με τον αριθμό των επισκέψεων σε γιατρούς, με τον αριθμό των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία σε ΜΕΘ και τέλος με τον αριθμό των θυμάτων. Κυρίαρχος τύπος γρίπης παραμένει ο Α (Η1Ν1), ο οποίος έχει υψηλά φορτία νοσηρότητας σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, γεγονός που εξηγεί τη ραγδαία εξέλιξη της γρίπης και τον μεγάλο αριθμό θανάτων. Πέρυσι, για παράδειγμα, επικρατούσα ήταν η γρίπη Β και ο αριθμός των θανάτων ήταν 42. Αυτό που δεν εξηγείται, βεβαίως, εύκολα από τους επικεφαλής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι γιατί δεν ήταν διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια, έστω σε όσους αμελείς δεν φρόντισαν να εμβολιαστούν παρότι έπρεπε, καθώς και γιατί δεν επαρκούν οι ΜΕΘ για τη νοσηλεία όσων εμφανίζουν επιπλοκές.

Τόσο η εβδομάδα 10- 17 Φεβρουαρίου όσο και η αμέσως προηγούμενη 3-10 Φεβρουαρίου πρόσθεσαν σημαντικό αριθμό νεκρών στη σχετική θλιβερή λίστα: κάθε εβδομάδα καταγράφηκαν 18 θάνατοι, ενώ την εβδομάδα 27 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου είχαν αναφερθεί 20 θάνατοι. Μάλιστα, εκείνη η εβδομάδα χαρακτηρίζεται ως «μαύρη» μέχρι τώρα εβδομάδα λόγω του αριθμού των θυμάτων. Συνολικά πλέον έχουν καταλήξει 74 άνθρωποι. Από το σύνολο των θυμάτων, δέκα δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία και αναδεικνύει τις απρόβλεπτες επιπλοκές που μπορεί να έχει η γρίπη, ακόμη και σε υγιείς οργανισμούς, χωρίς επιβαρυμένο ιστορικό υγείας. Τα 64 από τα 74 θύματα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, μόλις 36 κρούσματα, δηλαδή το 14%, από τον συνολικό αριθμό των 274 περιστατικών ήταν εμβολιασμένα κατά της εποχικής γρίπης.

Τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ανέρχονται σε 274, ωστόσο τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αναφορικά με τα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 149 άνδρες και 115 γυναίκες με το εύρος των ηλικιών να κυμαίνεται από 0 έως 90 έτη. Από τα 224 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν τα 191 (85,3%) ανήκαν στον υπότυπο Η1Ν1 και τα 33 στον υπότυπο Η3Ν2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δέκα ασθενείς που τελικά κατέληξαν εξαιτίας της γρίπης, δεν είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται για ποιο λόγο δεν εισήχθησαν σε Εντατική. Δεν κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ; Ή δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι;

Σύμφωνα πάντως με εργαζόμενους στα νοσοκομεία, οι ηλικιωμένοι ασθενείς με γρίπη είναι δεκάδες στις Παθολογικές και Πνευμονολογικές Κλινικές, χωρίς να καταγράφονται ούτε ως ασθενείς ούτε ως θύματα διότι η επιδημιολογική επιτήρηση καταγράφει τους ασθενείς σε ΜΕΘ. Την ίδια ώρα η λίστα με όσους περιμένουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ αριθμεί καθημερινά 30 με 40 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης.