Χρειάστηκαν μόλις 27 ημέρες προκειμένου η Βραζιλία να καταγράψει ένα εκατ. κρούσματα του νέου κορωνοϊού και να συμπληρώσει τα δύο εκατ. ασθενείς. Τον Μάιο ο ρυθμός μετάδοσης μετριάστηκε, όμως από τον Ιούνιο επιταχύνθηκε εκ νέου και από τότε καταγράφονται κατά μέσο όρο σχεδόν 40.000 κρούσματα κάθε μέρα και πάνω από 1.000 θάνατοι. Πλέον, η Βραζιλία αριθμεί περισότερα από δύο εκατ. καταγεγραμμένα κρούσματα και σχεδόν 77.000 θανάτους εξαιτίας της Covid 19.
Την Πέμπτη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βραζιλία ανήλθαν σε 2.012.151, ενώ οι θάνατοι ήταν 76.688. Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, φιλοξενεί περίπου 210 εκατομμύρια ανθρώπους – περίπου τα δύο τρίτα του μεγέθους του πληθυσμού των ΗΠΑ.
Και στις δύο χώρες η μόλυνση έχει εξαπλωθεί με εκρηκτικούς ρυθμούς, καθώς ο ιός έχει αποκτήσει πρόσβαση σε νέες περιοχές μακριά από τις μεγαλύτερες πόλεις. Πολίτες και πολιτικοί ανταποκρίθηκαν ανεπαρκώς στη Βραζιλία, με εμφανή την απουσία μίας αυστηρά συντονισμένης πολιτικής από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Παρά την ταχεία εξάπλωση του ιού, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο ακροδεξιός πρώην αρχηγός του στρατού και νυν πρόεδρος, πίεσε τις τοπικές κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς και την καραντίνα.
Ο Μπολσονάρου, ο οποίος βρέθηκε θετικός από τον ιό την περασμένη εβδομάδα, έχει μειώσει τους κινδύνους για την υγεία του και αγωνίστηκε ενάντια στις κοινωνικές αποστασιοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις τους χειρότερες από την ίδια την ασθένεια. Υπό πίεση, πολλοί κυβερνήτες και δήμαρχοι έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας μεγαλύτερη εξάπλωση της πανδημίας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Μπολσονάρου έχει βυθιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το μερίδιο των Βραζιλιάνων που βλέπουν την κυβέρνησή του ως κακή ή τρομερή έχει αυξηθεί στο 44%, σύμφωνα με μια έρευνα στα τέλη Ιουνίου της εταιρείας Datafolha. Το ποσοστό δυσαρέσκειας κατά του Μπολσονάρου αυξήθηκε από 38% που ήταν τον Απρίλιο και 36% που ήταν τον Δεκέμβριο.
«Η ασθένεια εξελίχθηκε όχι μόνο με την πάροδο του χρόνου, αλλά και στις γεωγραφικές περιοχές», δήλωσε ο Roberto Medronho, καθηγητής ιατρικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο. «Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα στη Βραζιλία λόγω αυτών των διαδοχικών επιδημιών που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές», πρόσθεσε.