Στην Κολομβία ξεπεράστηκε χθες Τρίτη το όριο των χιλίων θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος μόλυνσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Με 40 νέους θανάτους να καταγράφονται το προηγούμενο 24ωρο, η χώρα των 48 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πλέον φθάσει τους 1.009 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιεί καθημερινά το υπουργείο.
Η Μπογοτά, η πρωτεύουσα των περίπου οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η πόλη που θρηνεί τα περισσότερα θύματα, με τουλάχιστον 258 θανάτους που έχει επιβεβαιωθεί πως οφείλονταν στην COVID-19.
Η επαρχία Αμασόνας και η πρωτεύουσά της Λετίσια, στα σύνορα με τη Βραζιλία, διατηρεί το πιο υψηλό επίπεδο θνητότητας ανά εκατομμύριο κατοίκων, με 790 νεκρούς. Ακολουθούν η τουριστική Καρταχένα (βόρεια, στις ακτές στην Καραϊβική) με 153 θανάτους και το λιμάνι Μπουεναβεντούρα (νοτιοδυτικά, στις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό) με 63 θανάτους.
Η 4η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής ξεπέρασε εξάλλου χθες το όριο των 30.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2: καταμετρά πλέον 31.833, εκ των οποίων 1.340 το προηγούμενο 24ωρο. Η Μπογοτά παραμένει η βασική εστία των μολύνσεων, με πάνω από 10.700 κρούσματα.
Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε την 24η Μαΐου ότι το 90% των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν διαθέσιμες και προετοιμασμένες για την εισαγωγή ασθενών με την COVID-19.
Ο αρχηγός του κράτους διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη και εκφράζει ικανοποίηση για την κατάσταση στην Κολομβία σε σύγκριση με άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες, όπως ιδίως η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού και ο Ισημερινός, όπου οι υπηρεσίες υγείας έχουν κορεστεί εντελώς.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα El Tiempo, ο Ντούκε επισήμανε πως το 79% των κρουσμάτων μόλυνσης συγκεντρώνεται σε 10 από τους 1.103 δήμους της χώρας και το 66% των θανάτων σε πέντε.
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκε στην Κολομβία την 6η Μαρτίου. Επρόκειτο για μια φοιτήτρια που επέστρεψε από την Ιταλία.
Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης και επέβαλε μέτρα περιορισμού του πληθυσμού την 25η Μαρτίου. Η ισχύς των μέτρων έχει παραταθεί επανειλημμένα, αναμένεται να διαρκέσει ως τουλάχιστον την 30ή Ιουνίου.
Ωστόσο άρχισαν να χαλαρώνουν στα τέλη Απριλίου, για να υπάρξει σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, που πέραν της πανδημίας χτυπήθηκε επίσης από την πτώση της τιμής του πετρελαίου — πρώτης ύλης που εξάγει η χώρα — με την ανεργία να έχει πλέον φθάσει το 23,5% στις αστικές περιοχές, επίπεδο που είναι το χειρότερο από το 2001.