Δύο οργανισμοί για τη δημόσια υγεία στη Γαλλία δήλωσαν σήμερα ότι τάσσονται εναντίον της χρήσης της υδροξυχλωροκίνης κατά της Covid-19, έπειτα από μια έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αποτελεσματική και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Οι συγγραφείς της αναδεικνύουν επίσης τους κινδύνους που διατρέχουν οι φορείς του νέου κορωνοϊού στους οποίους χορηγείται το φάρμακο αυτό.
Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Φαρμάκου (ANSM) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία αναστολής «για προληπτικούς λόγους» των κλινικών δοκιμών που αποτιμούν την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στους ασθενείς με Covid-19.
Στη Γαλλία, εκτός κλινικών δοκιμών, η χρήση της υδροξυχλωροκίνης κατά της Covid-19 δεν επιτρέπεται στο νοσοκομείο παρά μόνο για πολύ σοβαρές περιπτώσεις με συλλογική απόφαση των γιατρών.
Το περασμένο Σάββατο, υπό το φως της έρευνας στο Lancet, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είχε προσφύγει στην HCSP για να του προτείνει «μια αναθεώρηση των κατ΄εξαίρεση κανόνων συνταγογράφησης».
Στην πολυαναμενόμενη γνώμη της, η HCSP συνιστά «να μη χρησιμοποιείται η υδροξυχλωροκίνη μόνη της ή σε συνδυασμό με ένα μακρολίδιο (μια οικογένεια αντιβιοτικών) στη θεραπεία της Covid-19». Συνιστά επίσης να «γίνεται μια εκτίμηση κόστους/οφέλους της χρήσης της υδροξυχλωροκίνης στις θεραπευτικές δοκιμές» και να «ενισχυθεί η εθνική και διεθνής ρύθμιση των διαφόρων δοκιμών που αποτιμούν την υδροξυχλωροκίνη στην Covid-19».
Από την πλευρά της, η ANSM ανακοίνωσε ότι «ξεκίνησε (…) διαδικασία αναστολής της περίληψης ασθενών στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιούνται στη Γαλλία» για την υδροξυχλωροκίνη.
Δεκαέξι δοκιμές έχουν επιτραπεί στη Γαλλία προκειμένου να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία αυτής της ασθένειας.
«Οι ασθενείς υπό θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη στο πλαίσιο αυτών των κλινικών δοκιμών θα μπορούν να τη συνεχίσουν έως το τέλος του πρωτοκόλλου», προσθέτει η ANSM.
Aυτό το παράγωγο της χλωροκίνης (ενός ανθελονοσιακού φαρμάκου) συνταγογραφείται για αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Συμπεριλαμβάνεται στα πολλά θεραπευτικά σκευάσματα που δοκιμάζονται από τις αρχές της επιδημίας που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, όμως η χρήση της αποτελεί αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης.
Ειδήσεις σήμερα:
Νέες οδηγίες για την υδροξυχλωροκίνη μετά τον «πάγο» από τον ΠΟΥ