Ομόφωνη ήταν η απόφαση της επιτροπής Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών την 1η Ιουνίου, την οποία ανακοίνωσε το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας εξήγησε τους λόγους της απόφασης.
«Έγινε εκτεταμένος διάλογος και είχαμε μια πολύ καλή εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων που μας έφεραν οι επιδημιολόγοι μας, καθώς και την επίδραση του ανοίγματος της Α’ Λυκείου στην κίνηση της επιδημίας στην Ελλάδα. Όλα αυτά ελήφθησαν υπ’ όψιν πριν γίνει η ομόφωνη εισήγηση στην κυβέρνηση», είπε ο λοιμωξιολόγος στον ΣΚΑΪ.
«Τώρα είναι πολύ καλύτερη εποχή»
Ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη. «Από τη στιγμή που αποφασίζουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν πριν τελειώσει η πανδημία, πρέπει να αποφασίσουμε πότε: Τώρα ή το φθινόπωρο; Τώρα είναι πολύ καλύτερη εποχή, καλύτερος καιρός, τα παράθυρα ανοιχτά, έχουμε ένα πολύ κάλο R0 -από τα χαμηλότερα της Ευρώπης» επισήμανε.
«Είναι ιδανική ευκαιρία τα παιδιά να πάνε σχολείο και να εκπαιδευτούν πώς να συμπεριφέρονται μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους σε μια περίοδο επιδημίας, κάτι που θα είναι πολύτιμο για το φθινόπωρο», τόνισε ο κ. Σύψας.
Μέχρι 15 παιδιά σε κάθε τάξη
Η επιτροπή ασχολήθηκε και με τις λεπτομέρειες της επιστροφής των μικρών μαθητών στο σχολείο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε κάθε τάξη στόχος είναι «να υπάρχουν 15 παιδιά το πολύ. Αν υπάρχουν 15 μόνο, μπορούν να πηγαίνουν και κάθε μέρα στο σχολείο. Ειδάλλως, μέρα παρά μέρα».
Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα για εκπαίδευση εξ αποστάσεως με απλή δήλωση του γονέα/κηδεμόνα, που θα αναφέρει ότι στην οικογένεια υπάρχει μέλος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.
Ενδεχόμενο για άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση έως τις 15 Ιουνίου
Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου και οι εσωτερικοί χώροι στους χώρους εστίασης, κάτι που έχει ζητήσει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ήδη οι αρμόδιοι επεξεργάζονται τα σχετικά πρωτόκολλα.
«Έχουμε το δεύτερο χαμηλότερο R στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να προσέξουμε μην τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Αν δεν έχουμε ανακύκλωση αέρα, αλλά φρέσκο αέρα, αν έχουμε καθαρισμό φίλτρων και τηρούμε τις αποστάσεις, τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα», είπε. Και πρόσθεσε: «Επιταχύναμε από το αρχικό μας σχέδιο γιατί μας το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές καμπύλες, μην τις χαλάσουμε».
Ο Νίκος Σύψας διευκρίνισε ότι «με τα τωρινά δεδομένα είναι δύσκολο να δεχθούμε τουρίστες με τις χώρες με υψηλή επιδημία, αν πάνε καλά τα πράγματα μπορεί να ανοίξουν τα σύνορα, με τις ΗΠΑ να είναι πιθανότατα η τελευταία χώρα για την οποία θα ανοίξουν».
Κορωνοϊός: Πόσες φορές να πλένουμε τα χέρια μας για να μειωθεί κατά 36% ο κίνδυνος λοίμωξης
Κορωνοϊός: Δύο νέα κρούσματα- Κανένας θάνατος στην Ελλάδα
Ανοίγουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί την 1η Ιουνίου