Ο κορωνοϊός μολύνει τους πνεύμονες και την αναπνευστική οδό, προκαλώντας συμπτώματα όπως βήχας και πυρετός. Επειδή, όμως, ακόμα δεν έχει γίνει σαφές το πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ιός, το διάστημα που ο COVID-19 έχει κάνει την εμφάνισή του στη ζωή μας, οι επιστήμονες συνιστούν να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας κάθε φορά που φταρνιζόμαστε ή βήχουμε και να πλένουμε τα χέρια μας περισσότερες φορές από ό,τι πρωτύτερα.
Συνιστούν, επίσης, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, ώστε να αποφύγουμε τη λοίμωξη στην περίπτωση που ο ιός υπάρχει στα χέρια μας. Τι ισχύει, όμως, για τις πιθανώς μολυσμένες επιφάνειες στους δημόσιους χώρους; Ενώ κάποιες είναι πιο εύκολο να τις αποφύγουμε, όπως τα κουμπιά του ανελκυστήρα, κάποιες άλλες είναι απαραίτητες για τις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως π.χ. τα ηλεκτρονικά εκδοτήρια εισιτηρίων ή τα ATM των τραπεζών. Τι κάνουμε λοιπόν;
Είναι επικίνδυνες οι οθόνες αφής;
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κορωνοϊοί μπορούν να επιβιώσει έως και δύο ή τρεις μέρες σε επιφάνειες από μέταλλο, γυαλί και πλαστικό. Ο καθηγητής William Keevil από το Πανεπιστήμιο του Southampton προειδοποιεί πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση του κινητού τηλεφώνου, καθώς θα πρέπει να απολυμαίνουμε τη συσκευή και να πλένουμε τα χέρια μας πριν από κάθε χρήση. Επειδή, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις το κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιείται μόνο από ένα άτομο –τον ιδιοκτήτη του- ο κίνδυνος είναι μειωμένος.
Δεν ισχύει το ίδιο και για τις οθόνες αφής στους δημόσιους χώρους, τις οποίες χρησιμοποιούν εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά. Αν κάποιος από αυτούς έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, θα μπορούσε να τον «αφήσει» στην επιφάνεια της οθόνης κι έτσι να τον μεταδώσει σε ένα υγιές άτομο χωρίς καν να το καταλάβει.
Για το λόγο αυτό πολλοί επιστήμονες έχουν προτείνει στις εταιρείες να αυξήσουν τα μέτρα υγιεινής για όσους χρησιμοποιούν τέτοιου είδους οθόνες, όπως την τοποθέτηση απολυμαντικών στα σημεία. Μέχρι να γίνει αυτό, όμως, μήπως είναι ασφαλέστερο να αποφεύγουμε τις οθόνες αφής;
Να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε οθόνες αφής;
Ο Michael Head, επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton ανέφερε πως η αποφυγή των οθονών αφής δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.
«Η πιο πρακτική συμβουλή είναι ο καθένας να διασφαλίζει ότι πλένει σχολαστικά τα χέρια του αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους μετάδοσης οποιασδήποτε λοίμωξης», σημείωσε ο ειδικός.
Συγκεκριμένα, συστήνει το τακτικό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα ή τη χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού χεριών και τη σωστή συμπεριφορά κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα.
Πρέπει να χρησιμοποιούμε απολυμαντικά μαντηλάκια στις οθόνες αφής;
Αν ανησυχείτε επειδή μπορεί να χρησιμοποιήσετε οθόνη αφής και δεν έχετε τη δυνατότητα να πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά, ίσως μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικά μαντηλάκια οθόνης.
Σύμφωνα με τον Δρ. Head, όμως, δεν είναι καλή ιδέα: «Δεν συνιστούμε τη χρήση τέτοιων απολυμαντικών στην οθόνη, καθώς μπορεί να μην επαρκούν για τον σχολαστικό καθαρισμό της. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην ίδια την οθόνη. Επομένως, το πλύσιμο των χεριών σύντομα μετά τη χρήση της οθόνης αφής είναι σίγουρα η καλύτερη λύση», καταλήγει ο ειδικός.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Πόσο αντέχει σε αντικείμενα και επιφάνειες
Κορωνοϊός: Γιατί εξαπλώνεται ραγδαία – Επιβιώνει έως εννέα ημέρες σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά
Κορωνοϊός: Αυτή είναι η συνήθεια που μας κάνει πιο ευάλωτους στον ιό