Στο Περού ξεπεράστηκε χθες Τρίτη το όριο των 2.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης ξεπέρασε τα 72.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Το προηγούμενο 24ωρο υπέκυψαν 96 ασθενείς, με τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται σε 2.057. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ανέρχεται σε 72.059. Τα κρούσματα μόλυνσης εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στη Λίμα, στην Καγιάο, κοντά στην πρωτεύουσα, και στη Λαμπαγέκι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Το Περού καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στον κατάλογο των κρατών της Λατινικής Αμερικής που θρηνούν τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά τη Βραζιλία, το Μεξικό και τον Ισημερινό.
Στα θύματα της πανδημίας συγκαταλέγονται τουλάχιστον 46 στελέχη του ιατρικού προσωπικού, ακόμη 12 μέλη του προσωπικού των υπηρεσιών υγείας, καθώς και 46 αστυνομικοί.
Ενώ παρείχαν φροντίδες σε ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα, μολύνθηκαν 635 περουβιανοί γιατροί. Πάνω από 3.800 αστυνομικοί μολύνθηκαν επιβάλλοντας τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα σε εθνική κλίμακα για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Η καραντίνα, που τέθηκε σε ισχύ τη 16η Μαρτίου, τουλάχιστον θεωρητικά θα διαρκέσει ως την 24η Μαΐου.
Η Λίμα, η πρωτεύουσα των 10 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η μεγαλύτερη εστία της πανδημίας του κορωνοϊού, με 46.507 κρούσματα και πάνω από 700 θανάτους.
Οι συγκεντρώσεις κόσμου σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πρωτεύουσας θεωρείται πως αποτελούν μια από τις βασικές αιτίας διασποράς του νέου κορωνοϊού, καθώς δεν τηρούνται οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για τη χρήση προστατευτικών μασκών και την τήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πολιτών.
Με μάσκα, αποστάσεις ασφαλείας και έως 50 άτομα στις Εκκλησίες
Χαρδαλιάς: Ελεύθερες μετακινήσεις προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα από 18 Μαΐου