Η ίριδα μίας 41χρονης γυναίκας θυμίζει πίτσα κομμένη σε κομμάτια ή ρόδα ποδηλάτου λόγω των πολυάριθμων λεπτών γραμμών που μοιάζουν να δημιουργούν ένα μοτίβο από ακτίνες πάνω τους.

Αυτό το σπάνιο φαινόμενο είναι αποτέλεσμα μιας δημοφιλούς αλλά τώρα ξεπερασμένης χειρουργικής επέμβασης στα μάτια με την οποία η ασθενής είχε πριν χρόνια διορθώσει την όρασή της.

Οι γιατροί εντόπισαν τις περίεργες γραμμές κατά τη διάρκεια μίας σχετικά πρόσφατης οφθαλμολογικής εξέτασης.

Η 41χρονη γυναίκα είχε αναφέρει στους θεράποντες γιατρούς ότι η όρασή της είχε αρχίσει να χειροτερεύει σταδιακά τις τελευταίες δύο δεκαετίες σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine.

Η εξέταση αποκάλυψε 16 τομές στον κερατοειδή χιτώνα της. Αποτελούν σημάδια μίας χειρουργικής επέμβασης που είχε υποβληθεί πριν 23 χρόνια που γινόταν πριν από τη μέθοδο του λέιζερ για τη διόρθωση της μυωπίας.

«Τότε οι γιατροί είχαν χρησιμοποιήσει μια λεπίδα κάνοντας ακτινικές τομές στον κερατοειδή χιτώνα», δήλωσε ο Δρ. Michael Nejat, οφθαλμίατρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Staten Island της Νέας Υόρκης και πρόσθεσε πως «θα κάνατε αυτές τις ακτινικές φέτες, όπως θα κάνατε με το κόψιμο μιας πίτσας».