Σοβαρή απώλεια όρασης προκάλεσε σε μια Γαλλίδα ένα κοινό συστατικό που εμπεριέχεται στις βαφές μαλλιών, εγείροντας εκ νέου τον προβληματισμό των ειδικών για την αλόγιστη χρήση επικίνδυνων ουσιών, που εμπεριέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης. Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον δρ. Nicolas Chirpaz, οφθαλμίατρο στο νοσοκομείο Edouard Herriot της Λυών, ανέλαβε την υπόθεση της γυναίκας, δημοσιεύοντας αργότερα τη σχετική έκθεση στο JAMA Ophthalmology.
Η 61χρονη γυναίκα δεν αντιμετώπιζε προηγούμενα προβλήματα όρασης, μέχρι που άρχισε να εμφανίζει προοδευτικά θολή όραση και στα δύο μάτια, λίγες μόλις ημέρες μετά τη χρήση μιας βαφής μαλλιών που περιείχε αρωματικές αμίνες. Ο δρ. Chirpaz και η ομάδα του σημείωσαν ότι η αμίνη που υπήρχε στο εν λόγω σκεύασμα ήταν η παρα-φαινυλενοδιαμίνη (PPD), ένα κοινό συστατικό σε πολλές μόνιμες βαφές μαλλιών.
Εξετάζοντας την ασθενή, οι γιατροί ανακάλυψαν πολλαπλές αποκολλήσεις του αμφιβληστροειδούς στα μάτια της, βλάβες που συνήθως σχετίζονται με αμφιβληστροειδοπάθειες στα ένζυμα MEK1 ή MEK2. Ο αμφιβληστροειδής της γυναίκας παρουσίασε επίσης ανησυχητική πάχυνση στιβάδας, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω τη σοβαρότητα της κατάστασής της. Αφού απέκλεισαν άλλες πιθανές αιτίες, όπως λοιμώξεις και καρκίνο, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βλάβη του αμφιβληστροειδούς συνδεόταν άμεσα με τη βαφή μαλλιών. Η χρονική στιγμή των συμπτωμάτων της, τα οποία εμφανίστηκαν λίγο μετά την έκθεσή της στο PPD, ήταν το κλειδί για τη διάγνωσή τους. Έτσι, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αρωματικές αμίνες συνδέονται με τον κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια όρασης. Στην έκθεσή με τα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο και προσοχή στα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούμε και τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από αυτά.
Η γυναίκα άλλαξε μάρκα βαφής μαλλιών, επιλέγοντας αυτή τη φορά ένα προϊόν χωρίς αρωματικές αμίνες και η όρασή της άρχισε να ανακάμπτει. Ένα μήνα αργότερα, η όρασή της επέστρεψε ολοκληρωτικά, ενώ 4 χρόνια μετά το αρχικό συμβάν δεν έχει εμφανίσει άλλες επιπλοκές.
Πόσο επικίνδυνες είναι οι αρωματικές αμίνες;
Αν και περιπτώσεις όπως αυτή παραμένουν σπάνιες, η ομάδα του δρ. Chirpaz πιστεύει ότι οι αρωματικές αμίνες μπορεί να παρεμβαίνουν σε μια κρίσιμη νευροχημική οδό, ζωτικής σημασίας για την υγεία των επιθηλιακών κυττάρων της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς, οδηγώντας σε απώλεια όρασης. Τα ευρήματά τους φαίνεται να συμφωνούν με τρεις άλλες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν το 2022 και αφορούσαν επίσης σε μεσήλικες γυναίκες που παρουσίασαν αμφιβληστροειδοπάθεια μετά τη χρήση βαφών μαλλιών που περιείχαν τις εν λόγω χημικές ουσίες.
Η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι, ενώ τα περιστατικά αμφιβληστροειδοπάθειας που προκαλούνται από αρωματικές αμίνες είναι ασυνήθιστα, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν αυτή την αιτία όταν διαγιγνώσκουν ανεξήγητη αμφιβληστροειδοπάθεια. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η διακοπή της έκθεσης σε αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μόνιμων βλαβών στα μάτια.
Σωστή ενημέρωση και ασφαλείς εναλλακτικές
Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους ορισμένων συστατικών που εμπεριέχονται σε βαφές μαλλιών. Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν τακτικά προϊόντα βαφής μαλλιών χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, ωστόσο περιπτώσεις όπως αυτή καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να ενημερωνόμαστε σχετικά με το περιεχόμενο των προϊόντων που χρησιμοποιούμε. Ο δρ. Chirpaz και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι η ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους των αρωματικών αμινών θα μπορούσε να αποτρέψει μελλοντικά περιστατικά και να προστατεύσει τους καταναλωτές από σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Συμβουλεύουν, παράλληλα, τα άτομα που χρησιμοποιούν βαφές μαλλιών να εξετάσουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, επιλέγοντας προϊόντα που δεν περιέχουν αυτές τις χημικές ουσίες.
Γλαύκωμα – Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της όρασης
Όραση: Το διατροφικό συμπλήρωμα που κάνει θαύματα στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας