Με ένα ακραίο περιστατικό ήρθε αντιμέτωπη μια ομάδα γιατρών στο Μιλάνο, όταν ένας 54χρονος άνδρας χρειάστηκε να υποβληθεί σε αφαίρεση μέρους οστού του και αντικατάστασή του με έναν νάρθηκα, καθώς το σπασμένο πλευρό δεν είχε επουλωθεί σωστά και πίεζε ένα νεύρο στο στήθος του.

Ο άτυχος Ιταλός, που ήταν βαρύς καπνιστής, είχε εμπλακεί σε ατύχημα χρόνια στο παρελθόν, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του θωρακικού του κλωβού. Πολλαπλά επεισόδια βήχα τον είχαν οδηγήσει το 2023 στα επείγοντα, και από εκεί στο χειρουργικό κρεβάτι τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγω αφόρητου πόνου.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν ότι είχε σπάσει το όγδοο πλευρό στην αριστερή πλευρά, αφήνοντας ένα κενό περίπου 3,8 εκατοστών στη μέση του οστού. Η πώρωση (συγκόλληση) του οστού δεν είχε ολοκληρωθεί -εν μέρει λόγω του συνεχούς βήχα- με αποτέλεσμα να έχει σχηματιστεί ιστός ανάμεσα στα σπασμένα οστά, ο οποίος πίεζε τα μεσοπλεύρια νεύρα, τα οποία διατρέχουν τα πλευρά, το στήθος και το στομάχι.

Οι χειρουργοί έκαναν μια μικρή τομή στο στήθος του για να αφαιρέσουν τον επιπλέον οστικό σχηματισμό και να αποσυμπιέσουν το νεύρο, ούτως ώστε ο ασθενής να ανακουφιστεί και να απαλλαγεί από τον πόνο. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν έναν λεπτό νάρθηκα 7,62 εκατοστών για να συγκρατήσουν το σπασμένο πλευρό.

Μέσα σε ένα 24ωρο από την επέμβαση, ο ασθενής είχε ανακουφιστεί πλήρως από τον πόνο και παρέμεινε χωρίς συμπτώματα για έξι εβδομάδες.

Το περιστατικό δημοσιεύτηκε στο American Journal of Case Reports. Οι γιατροί που πραγματοποίησαν την επέμβαση ανέφεραν:

«Ένας 54χρονος άνδρας προσήλθε με πόνο στο αριστερό θωρακικό τοίχωμα, ο οποίος προκλήθηκε από χρόνιο βήχα. Η απεικόνιση έδειξε ψευδάρθρωση κάταγματος του αριστερού οπίσθιου 8ου πλευρού. Μετά την αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας, προτείναμε χειρουργική προσέγγιση με στόχο την αφαίρεση του ιστού που δημιούργησε την ψευδάρθρωση, την απελευθέρωση του νεύρου και τη σταθεροποίηση των οστικών υπολειμμάτων.

»Ο πόνος υποχώρησε εντελώς αμέσως μετά την επέμβαση. Ο ασθενής έλαβε εξιτήριο σε 24 ώρες. Στην παρακολούθηση των έξι εβδομάδων, ήταν ακόμη ασυμπτωματικός και μια νέα αξονική τομογραφία επιβεβαίωσε εκ νέου τη σωστή θέση του νάρθηκα. Από την άμεση μετεγχειρητική αξιολόγηση μέχρι την τελευταία επίσκεψη παρακολούθησης, αναφέρεται σταθερά πλήρης ικανοποίηση».

Διαπιστώθηκε ότι ο ασθενής έπασχε από ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία μπορεί να κάνει τα οστά αδύναμα και να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καταγμάτων.