Γύρω στα 6 κιλά έφτασε να ζυγίζει μια τετράχρονη στην Αγγλία, η οποία μολύνθηκε από το παράσιτο κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium) κατά την οικογενειακή επίσκεψη στη Φάρμα Gannow στο Inkberrow τις ημέρες του Πάσχα. Σύμφωνα με τη μητέρα της, Michelle, που μίλησε στο BBC για την περιπέτεια της μικρής Georgia, το κορίτσι πέρασε δύο εβδομάδες με σοβαρή αδιαθεσία και διάρροια, σε σημείο που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν ξανά πάνες.

«Από 15,9 κιλά έφτασε να ζυγίζει 6,4 κιλά. Είχε το βάρος ενός μωρού και όχι ενός τετράχρονου. Ήταν απαίσιο. Προσπαθούσα να την κάνω να φάει, αλλά κάθε φορά που το επιχειρούσε, έκανε εμετό. Ήταν φρικτό να την βλέπω έτσι» δήλωσε η μητέρα, προσθέτοντας ότι η μικρή Georgia μετά βίας εγκατέλειψε τον καναπέ τις δύο μαρτυρικές εβδομάδες. Σύμφωνα με την ίδια, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν έξι ημέρες μετά την επίσκεψη στο αγρόκτημα. Διάρροια κυρίως και έπειτα έμετος και αφυδάτωση, ναυτία και πυρετός, είναι τα κύρια συμπτώματα της κρυπτοσποριδίωσης.

Η μικρή Georgia (Photo: BBC)

Έκρηξη κρουσμάτων

Τον περασμένο Απρίλιο, η Φάρμα Gannow, ένα οικογενειακό αξιοθέατο στο Worcestershire, επιβεβαίωσε κρούσμα κρυπτοσποριδίωσης μετά από αναφορές επισκεπτών για αδιαθεσία μετά την επίσκεψή τους. Εκπρόσωπος της φάρμας είχε εκφράσει τη «βαθιά λύπη» των υπευθύνων και ότι οι σκέψεις τους ήταν «με τις οικογένειες και τα παιδιά που νοσούν», προσθέτοντας ότι «είχε ληφθεί κάθε δυνατή προφύλαξη» για να αποτραπεί ο κίνδυνος μόλυνσης και διασποράς.

«Είμαστε πραγματικά συντετριμμένοι που αρρώστησαν άνθρωποι και τους ευχόμαστε την καλύτερη δυνατή ανάρρωση. Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί με το προσωπικό, καθώς όλοι έχουν εργαστεί σκληρά για να κάνουν αυτή τη χρονιά ευχάριστη και ασφαλή όσο το δυνατόν για όλους σας» ανέφερε τότε το αγρόκτημα δια του εκπροσώπου, εξηγώντας ότι οι ιδιοκτήτες αιτήθηκαν άμεση επίσκεψη από την αρχή Περιβαλλοντικής Υγείας για επιτόπιο έλεγχο, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια.

Σε ανακοίνωσή της, η Gannow Farm δήλωσε ότι το αξιοθέατο παραμένει κλειστό καθώς και ότι έχει φροντίσει για τις αποζημιώσεις και επιστροφές χρημάτων σε όσους είχαν προμηθευτεί εισιτήρια. Ο εκπρόσωπός της πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε στενά με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) και τους ασφαλιστές μας και δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα».

Η Michelle είναι ένα από τα 83 άτομα που έχουν αναθέσει σε δικηγόρους τη διερεύνηση του ζητήματος.

Τι είναι η κρυπτοσποριδίωση – Σε ποιους επανεμφανίζεται

Το κρυπτοσπορίδιο μολύνει τον άνθρωπο, τα βοοειδή, τα πουλιά, τα ψάρια και τα ερπετά. Μεταδίδεται με την επαφή με μολυσμένα περιττώματα ή μέσω αντικειμένων που ήρθαν σε επαφή με αυτά.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρει:

«Παρότι η κρυπτοσποριδίωση δεν αποτελεί νέο νόσημα, η ιδιότητα του να προκαλεί νόσηση στους ανθρώπους αναγνωρίστηκε πρώτη φορά το 1976. Ενοχοποιείται τόσο για σποραδικά κρούσματα, όσο και για μεγάλες υδατογενείς επιδημίες με χαρακτηριστική εκείνη του 1993 στο Milwaukee των ΗΠΑ με 403.000 κρούσματα. Η κλινική εικόνα του νοσήματος περιλαμβάνει κυρίως έντονες υδαρείς διάρροιες, κοιλιακό άλγος και κοιλιακές κράμπες, απώλεια όρεξης, πυρετό, ναυτία, έμετο και αφυδάτωση. Στα άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα η λοίμωξη είναι είτε ασυμπτωματική είτε εκδηλώνεται με οξέα διαρροϊκά επεισόδια, ενώ ένα μικρό ποσοστό ατόμων εμφανίζει εμμένουσα διάρροια διάρκειας μερικών εβδομάδων.

»Μία και μόνο βουτιά ενός μολυσμένου ατόμου αρκεί για να μολυνθεί μία πισίνα. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή μορφή κρυπτοσποριδίωσης που χαρακτηρίζεται από διάρροιες όπως της χολέρας, σοβαρή δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και απώλεια έως και 10% του σωματικού τους βάρους. Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς αυτές ομάδες είναι πιθανό να γίνουν χρόνιοι φορείς του νοσήματος και τα συμπτώματα να επιστρέψουν σε περίπτωση που επιδεινωθεί η ανοσολογική κατάσταση τους».

Άνθρωποι με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως δεν θα λάβουν θεραπεία, παρά πρέπει να μεριμνήσουν για τη λήψη υγρών από το στόµα για την αποκατάσταση των υγρών και των ηλεκτρολυτών που χάνονται.