Είχαν μόλις 10% πιθανότητες να επιβιώσουν, κι αν επιβίωναν τότε είτε αμφότερα, είτε κάποιο από τα δύο ήταν εξαιρετικά πιθανό να έχει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.
Ο Roma και ο Reeve Armstrong είναι δύο μονοζυγωτικά δίδυμα που κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο πριν και μετά τη γέννησή τους παρά τις ελάχιστες πιθανότητες που είχαν και να συμπληρώσουν πριν λίγες μέρες ένα χρόνο ζωής.
Στις πρώτες 16 εβδομάδες της κύησής τους διαγνώστηκαν με σύνδρομο μετάγγισης μεταξύ διδύμων (Τwin to twin transfusion syndrome, TTTS). Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο και σοβαρό σύνδρομο όπου παρουσιάζεται διαταραχή του αίματος από το ένα έμβρυο στο άλλο με μετάγγιση ή υποκλοπή από δίδυμο σε δίδυμο. Παρουσιάζεται επίσης μεγάλη ποσότητα αμνιακού υγρού στο σάκο του δέκτη (υδράμνιο) και καθόλου υγρό στο σάκο του δότη (ανυδράμνιο). Επιπλέον στο 10% των μονοχοριονικών διδύμων παρουσιάζεται μειωμένη ανάπτυξη ενός εκ των δύο διδύμων.
Οι γιατροί ενημέρωσαν την εγκυμονούσα Sherrie Foulger για την επιπλοκή στην εγκυμοσύνη θέτοντάς της την επιλογή της μίας επικίνδυνης ενδομήτριας επέμβασης η οποία όμως ήταν πιθανό να αφήσουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη είτε και στα δύο είτε σε ένα από τα δύο παιδιά της.
«Το μόνο που σκέφτηκα ήταν ότι θα χάσω ένα, αν όχι και τα δύο παιδιά μου», δήλωσε η Sherrie Foulger.
Στην 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το ζευγάρι μεταφέρθηκε στο Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ και την 21η εβδομάδα της κύησης οι γιατροί ανακάλυψαν υγρό 11cm γύρω από τον Roma, την ώρα που το υγρό του Reeve’s ήταν λιγότερο από το 1cm.
Αυτό σήμαινε πως η καρδιά του Roma αγωνιζόταν και η μόνη επιλογή των γιατρών ήταν μία πρωτοποριακή, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη ενδομήτρια ενδοσκοπική επέμβαση με λέιζερ.
Η συνήθης πρακτική για τα παιδιά με TTTS είναι να εντοπιστούν τα αιμοφόρα αγγεία που συνδέουν τα δύο έμβρυα και να τα «κλείσουν» ώστε το αίμα να ρέει εξίσου στα δυο έμβρυα.
Στο ζευγάρι ειπώθηκε πως χωρίς την επέμβαση υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να πεθάνουν και τα δύο παιδιά ενώ μετά το χειρουργείο οι πιθανότητες να επιβιώσει ένα από τα δύο έμβρυα έφταναν στο 60%.
«Ακόμα κι αν επιβίωναν υπήρχε πιθανότητα να είχαν έλλειψη οξυγόνου κάτι που θα προκαλούσε εγκεφαλικές βλάβες», δήλωσε η μητέρα των διδύμων και συνέχισε αφηγούμενη το χειρουργείο λέγοντας πως: «Μου είχε γίνει τοπική αναισθησία και ήμουν ξύπνια καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης ενώ ο Craig (πατέρας των παιδιών) βρισκόταν κοντά μου. Δεν είχα ξαναδεί τόσους πολλούς γιατρούς, υπήρχαν περίπου 35 άτομα στο χειρουργείο. Είναι εντυπωσιακά τα πράγματα που επιτυγχάνουν οι γιατροί. Αφαίρεσαν δύο λίτρα υγρού»
Μία εβδομάδα μετά η κ. Foulger υποβλήθηκε σε MRI και σε σάρωση 4D για να αναγνωριστεί αν υπήρχε κάποια εγκεφαλική βλάβη σε κάποιο από τα δίδυμα, αλλά ευτυχώς και τα δυο ήταν καλά και το ραντεβού για τη γέννα προγραμματίστηκε για τις 32 εβδομάδες κύησης.
Ωστόσο στις 29 εβδομάδες και τέσσερις μέρες τα νερά έσπασαν και τα δύο βρέφη γεννήθηκαν πρόωρα την ίδια μέρα.
Πρώτος γεννήθηκε ο Roma ο οποίος ζύγιζε 1417 γραμμάρια ενώ ο Reeve 27 λεπτά αργότερα με βάρος 1276 γραμμάρια. Πέρασαν 40 ημέρες σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία πριν επιτραπεί στους γονείς να τα μεταφέρουν στο σπίτι τους.
«Ξέσπασα σε κλάματα όταν πρωτοήλθαν στο σπίτι. Πρώτα είχαν το TTTS, μετά η ενδοσκοπική επέμβαση με λέιζερ, μετά γεννήθηκαν πρόωρα. Θα μπορούσε να είχε συμβεί το χειρότερο αλλά ήμασταν τόσο τυχεροί και ευλογημένοι. Τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους και είναι απίστευτος ο δεσμός που έχουν αναπτύξει μετά από όλα αυτά που έχουν περάσει», κατέληξε η μητέρα των δύο, Sherrie Foulger.