homescreen

Η γυναίκα που δεν αναγνωρίζει το ίδιο της το πρόσωπο

Η γυναίκα που δεν αναγνωρίζει το ίδιο της το πρόσωπο


ygeiamou.gr team

Δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανένα πρόσωπο. Ούτε καν το δικό της. Η Boo James όπως και πολλοί ακόμη ασθενείς ανά τον κόσμο ζει με προσωποαγνωσία

Μία άγνωστη την χαιρέτησε στο λεωφορείο, και δεν έδωσε σημασία, μέχρι που συνειδητοποίησε ότι «αγνόησε» τη μητέρα της.

Η Boo James πάσχει από μία σπάνια νόσο που αποκαλείται προσωποαγνωσία κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα πρόσωπα, ούτε της οικογένειας, ούτε των φίλων, ούτε καν το δικό της.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μία μελέτη ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν ανθρώπους σαν τη Boo να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους ευκολότερα.

«Για πολλά χρόνια νόμιζα πως είμαι από άλλο πλανήτη. Είναι τρομερά στρεσογόνο και εκνευριστικό το να κάθεσαι και να το σκέφτεσαι κι έτσι τώρα πια προσπαθώ να μη γίνεται πια. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Μπορεί να καταστεί σωματικά και συναισθηματικά εξουθενωτικό το να σπαταλήσεις μία ολόκληρη μέρα έξω ανησυχώντας διαρκώς αν έπρεπε να έχεις μιλήσει ή χαιρετήσει κάποιον», δήλωσε η Boo James.

«Έπρεπε να προσπαθήσω να βρω ένα τρόπο να το εξηγήσω αυτό. Αληθινά δε μπορούσα να το κάνω. Δεν ήθελα να γνωρίζω τους ανθρώπους που έβλεπα έξω στο δρόμο. Προφανώς δεν ενδιαφερόμουν αρκετά για να τους θυμάμαι, έτσι σκεφτόμουν – ήταν ένα είδος άρνησης».

Λίγο μετά τα 40στα της γενέθλια η Boo James είδε στις ειδήσεις ένα ρεπορτάζ για την ασθένειά της στην τηλεόραση.

«Τότε κατάλαβα πως ο μόνος λόγος που δεν αναγνώριζα τα πρόσωπα ήταν γιατί ο εγκέφαλός μου δεν ήταν ικανός να το κάνει. Μπόρεσα αμέσως να κατανοήσω καλύτερα τον εαυτό μου, να με συγχωρήσω και να δω τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά.

Τα δύο ήδη προσωποαγνωσίας

Ερευνητές πραγματοποιούν τώρα μία μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι αναζητώντας ανθρώπους που είχαν κάποιο πρόβλημα στην αναγνώριση προσώπων, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από προσωποαγνωσία.

«Πρόκειται για το είδος των ανθρώπων που μπορεί να τους είναι πιο δύσκολο να παρακολουθήσουν μία ταινία», δήλωσε ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Σουόνσι Δρ. John Towler και πρόσθεσε, «Μπορεί να παρακολουθούν το Game of Thrones και επειδή όλοι έχουν μακρυά μαλλιά και μούσια να μη μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται εκεί».

H επίκτητη προσωποαγνωσία είναι ένα αποτέλεσμα βλάβης στον εγκέφαλο από τραυματισμό των μερών που ελέγχουν την αναγνώριση των προσώπων, ενώ η αναπτυξιακή προσωποαγνωσία από την οποία πάσχουν άνθρωποι εκ γενετής προκύπτει εξαιτίας της «διακοπής» της επικοινωνίας μεταξύ δύο διαφορετικών μερών του εγκεφάλου.

Η Δρ. Jodie Davies-Thompson, η οποία είναι επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε: Αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε ποιο είναι το μέρος του εγκεφάλου το οποίο δυσλειτουργεί τότε θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην επίλυση του προβλήματος. Δουλεύουμε για τη δημιουργία ενός προγράμματος αποκατάστασης για ανθρώπους με προσωποαγνωσία. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αυξήσει τη σύνδεση μεταξύ των περιοχών και επιπρόσθετα θα αυξήσει την ικανότητα των πασχόντων να αναγνωρίζουν πρόσωπα».

Η ομάδα υποστήριξης, Face Blind UK, δήλωσε πως οι εμπειρίες ανθρώπων όπως η Boo James είναι κοινές και η προσοχή που δόθηκε στο ζήτημα βοήθησε αρκετά. «Αν οι άνθρωποι εστιάζουν στις διαφορές τότε θα μπορέσουν να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται, ακόμα και να προσφέρουν βοήθεια σε άλλους πάσχοντες», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Οργάνωσης Hazel Plastow.Απόρρητο Απόρρητο