Μια σημαντική σελίδα για το ελληνικό επιχειρείν, την έρευνα και την καινοτομία ξεκινά να γράφεται με τη λειτουργία της Νέας Μονάδας Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης του ελληνικού φαρμακευτικού Ομίλου Pharmathen, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν χθες, στις Σάπες Ροδόπης, σε μία κομβική στιγμή για την ιστορία της -ακριβώς 50 χρόνια μετά την ίδρυση της φαρμακευτικής εταιρίας από τον φαρμακοποιό Νίκο Κάτσος- αλλά και για τη χώρα όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδωνις Γεωργιάδης, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.

Η νέα πρωτοποριακή μονάδα είναι μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως και αποτελεί μέρος του εργοστασίου που λειτουργεί η Pharmathen στις Σάπες Ροδόπης από το 2010, με συνολική ετήσια παραγωγή που φτάνει τα 3 δις. δισκία και τα 2 δις. κάψουλες.

«Όταν το 1998 αποφασίσαμε, με την αδελφή μου, Νέλλη, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους της εταιρίας με άνοιγμα των αγορών, ουσιαστικά θέλαμε να ανατρέψουμε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα. Πλέον ξέρουμε – και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό- πως δεν εξάγουμε απλά ελληνικό φάρμακο, αλλά ελληνική τεχνογνωσία. Και δεν έχουμε σταματήσει να επενδύουμε και να οραματιζόμαστε. Αυτό το όραμα αναγνώρισε και η CB partners, η οποία έγινε μέτοχος στην εταιρία μας το 2015. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια σχεδιάζουμε από κοινού το μέλλον μας. Σήμερα βιώνουμε αυτό το μέλλον. Το μέλλον ξεκινά από δω, από αυτήν την εμβληματική επένδυση», ανέφερε ο μέτοχος και γιος του ιδρυτή της εταιρίας, κ. Βασίλης Κάτσος, παρουσιάζοντας την επένδυση.

«Η νέα Μονάδα Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης στηρίζεται σε πραγματικά πρωτοποριακή τεχνολογία, είναι μια από τις ελάχιστες αντίστοιχες που υπάρχουν στον κόσμο και δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όσα έχουμε πετύχει και για όσα σχεδιάζουμε για το μέλλον με το βλέμμα πάντα στραμμένο στον ασθενή και στην οικογένειά του», τόνισε ο κ. Κάτσος, για τη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία αποτελεί έναν μόνο «σταθμό» μιας σημαντικής επενδυτικής και αναπτυξιακής πορείας του Ομίλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Pharmathen και Managing Partner BC Partnersαναφέρθηκε σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία: «Η Pharmathen υλοποιεί με προσήλωση ένα στοχευμένο πλάνο επενδύσεων που της επιτρέπει να δημιουργεί σταθερά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την εταιρεία, τους ανθρώπους της και φυσικά τους καταναλωτές. Με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και με όπλο τις γερές βάσεις, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την καινοτομία και το απόλυτα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η Pharmathen έχει ήδη εξασφαλίσει μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία και για τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον φαρμακευτικό κλάδο».

Λεπτομέρειες για το επενδυτικό πλάνο έδωσε ο κ. Δημήτρης Καδής, Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen: «το επενδυτικό πλάνο αγγίζει συνολικά σε αξία το μισό δισ. ευρώ, καθώς έχουμε ήδη επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη και πάνω από 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024. Ωστόσο το πιο πολύτιμο συστατικό της επιτυχίας μας είναι οι άνθρωποί μας, ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά. Στόχος μας είναι να αποτελούμε εργοδότη επιλογής για τους καλύτερους του κλάδου μας, σε παγκόσμιο επίπεδο και ελπίζουμε να συμβάλλουμε και εμείς με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια ώστε το brain drain να μετατραπει σε brain gain για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες», περιέγραψε τη στοχοθεσία του Ομίλου ο διευθύνων σύμβουλος.

Ως μια επιχείρηση-πρότυπο στο σύγχρονο επιχειρείν χαρακτήρισε τη Pharmathen ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και κάλεσε και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις «να ηγηθούν των εξελίξεων με τόλμη όπως οι μέτοχοι της Pharmathen». «Είναι μία επιχείρηση που αποτελεί ακριβώς το πρότυπο του πως θέλουμε τη σύγχρονη ελληνική επιχείρηση: να επενδύει συστηματικά στην έρευνα, να παράγει προϊόντα με βάση τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, να έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, να είναι φυσικά κερδοφόρα και ταυτόχρονα να έχει ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, με έμφαση στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας – πολύ περισσότερο σε περιοχές νευραλγικής σημασίας όπως η Θράκη. Αυτές τις επιχειρήσεις είναι υψηλή προτεραιότητα της Κυβερνήσεως και να τις στηρίξει έμπρακτα, αλλά και να τις αναδείξει ώστε να ακολουθήσουν κι άλλες το παράδειγμά τους», δεσμεύτηκε ο κ. Αδώνις Γεωργιάδης.