Την ανάγκη τοποθέτησης του ασθενή στο επίκεντρο επεσήμανε ο Andreas Pollner, Μanaging Director & Senior Bayer Representative στην Ελλάδα μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (THE OUTSIDE IN PERSPECTIVE FOR INNOVATION IN HEALTH), εξηγώντας ότι αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
«Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των φαρμακευτικών εταιρειών. Το γεγονός αυτό δεν είναι αρκετό, αλλά απαιτείται ένα συνολικό οικοσύστημα φιλικό προς την καινοτομία, το οποίο στη χώρα μας αναπτύσσεται συνεχώς», όπως διαπίστωσε ο κ. Pollner. «Η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data είναι βασικά εργαλεία της φαρμακοβιομηχανίας αυτή τη στιγμή, αλλά χρειάζεται και η διασύνδεση όλων των εμπλεκομένων φορέων μεταξύ τους. Για παράδειγμα, διαπιστώνουμε ότι ο μεγάλος όγκος περιστατικών καθώς και η έλλειψη διασύνδεσης της πλειοψηφίας των νοσοκομείων, οδηγούν πολλές φορές σε ανακριβείς διαγνώσεις, παρά την υψηλή εξειδίκευση των ιατρών. Η είσοδος και διευρυμένη χρήση των νέων τεχνολογιών θα ελαχιστοποιήσει αντίστοιχα περιστατικά», εξήγησε.
Φάρος της καινοτομίας οι κλινικές δοκιμές
Η ανάπτυξη των νέων φαρμάκων στις μέρες μας έχει εξελιχθεί σε μια εντελώς διαφορετική διαδικασία όπως εξήγησε ο κ. Pollner και οι εταιρείες, επενδύουν σε κλινικές δοκιμές οι οποίες αποτελούν τον φάρο της καινοτομίας στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Όσο ποιοτικότερα και πιο αξιόπιστα είναι τα δεδομένα που συλλέγονται τόσο ταχύτερα θα φτάνουμε στη λύση των όποιων προβλημάτων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Το γεγονός αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση του κορωνοϊού όπου η διαδικασία «έτρεξε» με αστραπιαία ταχύτητα για την εύρεση των εμβολίων και σε δεύτερο χρόνο της θεραπείας. Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να λειτουργούν πάντα σε αγαστή συνεργασία για να διασφαλίζεται η καλύτερη φροντίδα των ασθενών. Έμφαση δόθηκε στη συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ερευνητικά κέντρα με τον κ. Pollner να κάνει λόγο για την Ακαδημία Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ταχύτατες εξελίξεις. Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές να λειτουργούν μαζί και πρόκειται για αποδοτική διαδικασία για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ενίσχυση της καινοτομίας μέσα στην ίδια την ελληνική αγορά.
Οι ασθενείς θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των μελετών
«Τα προγράμματα που μελετούμε και τελικώς αναπτύσσουμε θα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από τους ασθενείς», υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Ελλάς και εξήγησε ότι εάν οποιαδήποτε εταιρεία φτιάξει ένα τεχνολογικά εξαιρετικό προϊόν, το οποίο όμως δεν απλοποιεί τη ζωή και την καθημερινότητα γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών, δεν θα χρησιμοποιηθεί ευρέως. Στην Ελλάδα παρατηρείται ότι υπάρχει γνώση και συναίσθηση των απαιτήσεων τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών αλλά και των οργανισμών υγείας συνολικά γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία ανάπτυξης ολοκληρωμένων λύσεων με γνώμονα τη βελτίωση των παροχών υγείας. Επικαλούμενος το παράδειγμα πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων ο κ. Pollner σημείωσε ότι η αποδοχή των διαφόρων συσκευών (όπως αισθητήρες π.χ.) στον τομέα της υγείας έγινε τάχιστα και πλέον γιατροί και ασθενείς μπορούν με τη χρήση smart phones να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα διάφορες ασθένειες, από την διάγνωση έως και την επιλογή και εφαρμογή θεραπείας. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ωστόσο αποτελεί η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι χρήστες (είτε πρόκειται για ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό ή ακόμα και ασθενείς) και οι αρχές στο ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός βελτιωμένου μοντέλου συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών και των κυβερνήσεων ώστε τα εργαλεία που διαθέτει η φαρμακοβιομηχανία να μπορούν να εισχωρήσουν στην αγορά.
«Όσο πιο κοντά είμαστε με το οικοσύστημα τόσο πιο άμεσα μπορούμε να προσφέρουμε τα προϊόντα μας. Τα εργαλεία μας πρέπει να είναι προσβάσιμα από όλους» δήλωσε.