Μια σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία – εγχείρημα αναρτήθηκε πρόσφατα σε διαδικτυακό μέσο ραδιοφωνίας. Το podcast, ανέδειξε τον δομικό μετασχηματισμό στον οποίο έχει προχωρήσει, με τόλμη και προσδοκίες, η INTERAMERICAN. Το σχέδιο αυτό, που υλοποιήθηκε κατά την τελευταία τριετία ως απόκριση σε λειτουργικές αναγκαιότητες σήμερα και στο μέλλον -σε έναν βαθμό και λόγω των συνθηκών της πανδημίας (π.χ. ψηφιακή και εξ αποστάσεως ευέλικτη εργασία και διαχείριση)- αναπτύχθηκε σε συζήτηση με τον κ. Γιάννη Καντώρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του οργανισμού.
Ο επικεφαλής της INTERAMERICAN τόνισε ότι η πρόκληση των μεγάλων αλλαγών απέκτησε βαθύτερο νόημα προοπτικής δεδομένου ότι η INTERAMERICAN ήταν το 2016 -όταν ο ίδιος ανέλαβε την ηγεσία- μια πολύ επιτυχημένη εταιρεία, χωρίς ορατούς κινδύνους βιωσιμότητας. «Ωστόσο βλέπαμε, παρά τη φαινομενική ηρεμία στον χώρο της ασφάλισης, ότι το μέλλον -όπως άλλωστε και σε άλλους κλάδους της οικονομίας- θα είναι ψηφιακό» επεσήμανε, τονίζοντας πως τόσο στο σκέλος της διοικητικής δομής και εργασίας όσο και στη διανομή – τις πωλήσεις πρόβαλε η ανάγκη ενός μετασχηματισμού. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που τόσο πολύ συζητείται τα τελευταία χρόνια, είναι κατά βάση μετασχηματισμός σε επίπεδο νοοτροπίας και τρόπου λειτουργίας», υπογράμμισε ο κ. Καντώρος.
Αναφερόμενος στο νέο μοντέλο, εξήγησε πως κύτταρο του νέου οργανισμού είναι η ομάδα. Οι ομάδες, “squads” στη μεθοδολογία που ακολουθεί η INTERAMERICAN, αποτελούνται από 7 μέχρι 10 ανθρώπους και κάποιες ομάδες μαζί συνθέτουν ένα tribe (φυλή). Οι λεγόμενες έως σήμερα γενικές διευθύνσεις αποτελούνται από ορισμένα tribes, που είναι αυτόνομα αλλά ταυτοχρόνως συνεργάζονται μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό της σύνθεσης των ομάδων είναι η συμπληρωματικότητα των δεξιοτήτων που φέρουν οι εργαζόμενοι, προερχόμενοι από διαφορετικά μέρη του οργανισμού. Αυτή η σύνθεση μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις από μια ομάδα, χωρίς άλλες βοήθειες.
Ο Γιάννης Καντώρος πρόβαλε, ως τη μεγαλύτερη πρόκληση στη διαδικασία του μετασχηματισμού, τις αλλαγές που συνδέονται με τους ανθρώπους: το ανοικτό, πιο δημοκρατικό μοντέλο, την άρση των περιορισμών. Όπως παρατήρησε, ο δρόμος των αλλαγών στην πράξη είναι μεγάλος, καθώς ο μετασχηματισμός είναι αρκετά βαθύς στην εταιρεία. Ο ίδιος, τόνισε ότι δεν πιστεύει τόσο στην ιεραρχία όσο στις καλές ιδέες, που μπορεί να προέρχονται από παντού, παρατηρώντας ότι αυτή η φιλοσοφία ενισχύει τον agile (ευέλικτο) τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων και τη διαφάνεια.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN είπε πως υπάρχουν, ήδη, στην πράξη αποτελέσματα: κυρίως όσον αφορά στην κατανόηση των έργων, τα αναλαμβανόμενα ρίσκα, την παράδοσή τους. Υπογράμμισε δε, ότι είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι να αισθάνονται μεγαλύτεροι ικανοποίηση και να γίνονται πιο παραγωγικοί και γρήγοροι, μέσα από τον νέο τρόπο εργασίας.
Όσον αφορά στη συνέχεια, ο κ. Γιάννης Καντώρος έδωσε το στίγμα εστίασης για εμβάθυνση στο νέο μοντέλο αλλά και στην απαιτούμενη επιτάχυνση, παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι «το στοίχημα είναι να δούμε πόσο καλύτερα μπορεί να πάει το καινούριο αυτοκίνητο που φτιάξαμε». Όπως είπε, στο τέλος της ημέρας «το ζητούμενο του μετασχηματισμού είναι να δημιουργούμε συνεχώς όλο και μεγαλύτερη αξία για τους πελάτες μας και τους άλλους stakeholders, δουλεύοντας περισσότερο, πιο έξυπνα και διαφορετικά». Ακόμη, στην ερώτηση για το τί θα πρότεινε σε κάποιον οργανισμό που θα ήθελε να δοκιμάσει αυτό το μοντέλο, απάντησε με χιούμορ: «Σε αυτή την κατάσταση, θα συνιστούσα να μην το κάνει με μισή καρδιά». Παρατήρησε δε, ότι πολλές μικρές εταιρείες λόγω δομής ίσως και να δουλεύουν ήδη πάνω στο agility και να μην το έχουν συνειδητοποιήσει, ενώ για μεγάλους οργανισμούς η πρόκληση είναι πιο πολύπλοκη.