Για τη μεγάλη ευκαιρία του ‘Silver Economy’ μίλησε ο κ. Πασχάλης Αποστολής, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας AbbVie στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 31ο Greek Economy Summit, ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικο-πολιτικά συνέδρια που διοργανώνει ετησίως το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστολίδης εστίασε κατά την παρέμβασή του στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας που μπορεί να φέρει στον τρόπο που βλέπουμε την ανάπτυξη στη χώρα μας, «αφού για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει τη θέση που της αξίζει σε αυτή τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά θα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά πολλοί κλάδοι της Οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη συνεισφορά του κλάδου της Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Αποστολίδης τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αφού 2 στους 3 Ευρωπαίους άνω των 65 ετών πάσχουν από ένα χρόνιο νόσημα.

«Στην κατεύθυνση αυτή, είναι κρίσιμη -μεταξύ άλλων- η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων πολιτικής που εφαρμόζονται με επιτυχία διεθνώς, όπως είναι οι διαδικασίες Σάρωσης Ορίζοντα (Horizon Scanning) και τα Ταμεία Φαρμακευτικής Καινοτομίας (Innovation Funds) ώστε να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη και ομαλή ενσωμάτωση των νέων καινοτόμων θεραπειών στην κλινική πρακτική», εξήγησε.

Τέλος, ο κ. Αποστολίδης κατέθεσε την πρόταση να οργανώσει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μια διακλαδική ομάδα εργασίας για το “Silver Economy” όπου εκπρόσωποι από όλες τις επιτροπές θα συνεργαστούν για να ετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει όλες τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε κάθε κλάδο της οικονομίας ώστε η Ελλάδα να βρεθεί σύντομα στη λίστα με τις 10 καλύτερες χώρες παγκοσμίως για να ζήσεις ως συνταξιούχος. Εν συνεχεία, πάνω σε αυτόν τον οδικό χάρτη θα πρέπει να ξεκινήσει ένας οργανωμένος και θεσμικός διάλογος με την πολιτεία, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών.