Σχεδόν 13 χρόνια μετά τις πρώτες μελέτες σάρωσης ολοκλήρου του γονιδιώματος (GWAS), οι εξαγόμενοι από αυτές πολυγονιδιακοί δείκτες κινδύνου (PRS) αναδεικνύονται ως πολύτιμα εργαλεία στην πρόβλεψη της γενετικής προδιάθεσης πολυπαραγοντικών νόσων όπως καρκίνο μαστού και προστάτη, στεφανιαία νόσο, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, υπέρταση, Nόσο Alzheimer’s και Σχιζοφρένεια.
Μολονότι ακόμη «ατελή» στην προβλεπτική τους πληροφορία και αμφισβητήσιμης ακόμη κλινικής εφαρμογής, τα PRS εξηγούν σταδιακά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της κληρονομισιμότητας των ασθενειών αυτών, ανοίγοντας ευρύ ερευνητικό πεδίο όπως στην προοπτική υπολογισμού σχετικού κινδύνου για νόσηση σε συνδυασμό με περιβαλλοντολογικούς παράγοντες κινδύνου, στον υπολογισμό της ανταπόκρισης στην φαρμακευτική αγωγή με βάση γενετικό δείκτη PRS και την δημιουργία ακριβέστερων προβλεπτικών μοντέλων δια βίου νόσησης.
Ο Νίκος Κ. Στεφανής MD, FRANZCP, Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ στο «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο και επιστημονικός σύμβουλος του Θεόδωρου Θεοχάρη Κότσικα, διοργανώνει την πρώτη ημερίδα στην Ελλάδα αφιερωμένη στην θεωρία και τον υπολογισμό PRS από GWAS πολυπαραγοντικών ασθενειών (workshop Καθ. Γενετικής Δ. Αβραμόπουλος Johns Hopkins School of Medicine, USA) και την προβλεπτική τους σημασία σε διάφορους τομείς της Ιατρικής.
Στην ημερίδα συμμετέχουν καταξιωμένοι ερευνητές και κλινικοί γιατροί της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και άλλων εγχώριων πανεπιστημιακών ερευνητικών μονάδων.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο «Κώστας Στεφανής» του «Αιγινητείου» Νοσοκομείου από τις 9:30 – 16:30 και τελεί υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Θεόδωρου Θεοχάρη Κότσικα και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.