Με αφορμή τον εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα (1-7 Νοεμβρίου) διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών έκθεση νέων καλλιτεχνών με θέμα «Ο δρόμος της φύσης» – Νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν για τον Μητρικό Θηλασμό, η οποία θα λάβει χώρα στον Εκθεσιακό χώρο της Σχολής «Νίκος Κεσσανλής», 1-7 Νοεμβρίου.
Η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού (ΙΥΠ) υλοποιεί από τον Απρίλιο του 2013 το πρόγραμμα «Αλκυόνη: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού». Πρόκειται για ένα Εθνικό πρόγραμμα προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού. Η ανάγκη χάραξης Εθνικής πρωτοβουλίας για τον Μητρικό Θηλασμό αποτυπώθηκε στην Εθνική Μελέτη που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του ΙΥΠ το 2007, κατά την οποία τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού ήταν εξαιρετικά χαμηλά. Η «ΑΛΚΥΟΝΗ» στόχευσε και στοχεύει στην αλλαγή της στάσης της Ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο Μητρικό Θηλασμό, με σκοπό ο Μητρικός Θηλασμός να αποτελέσει την αυτονόητη επιλογή. Ο στόχος αυτός υλοποιείται μέσα από δράσεις για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, την υποστήριξη των θηλαζουσών και την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας.
Η δράση της «Αλκυόνης» από το 2013 έως σήμερα συνοψίζεται σε:
- Ενημέρωση επαγγελματιών υγείας (εγχειρίδιο επαγγελματιών, εργαστήρια ενημέρωσης, E-learning, ιστοσελίδα http://www.epilegothilasmo.gr/)
- Υποστήριξη μητέρων/οικογενειών (τηλεφωνική γραμμή, Μητρικός Θηλασμός – Οδηγός για γονείς, ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες, ιστοσελίδα http://www.epilegothilasmo.gr/, μέσα κοινωνικής δικτύωσης https://el-gr.facebook.com/epilegothilasmo/)
- Δημιουργία συμβουλευτικών σταθμών Μητρικού Θηλασμού Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία (ΦΒΝ) (Έγινε αξιολόγηση 3 νοσοκομείων τα οποία χαρακτηρίσθηκαν ως Φιλικά προς τα Βρέφη και υποστηρίζονται άλλα 5 νοσοκομεία για αυτό τον σκοπό, Προτυποποίηση διαδικασίας αναγνώρισης ΦΒΝ, Προτυποποίηση πρωτοβουλίας ΦΒΝ για ΜΕΝΝ)
- Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού στην εργασία και την κοινότητα (Χώροι θηλασμού/άντλησης σε φορείς, Σημεία φιλικά για τον Θηλασμό)Κοινωνική ευαισθητοποίηση – Προβολή Μητρικού Θηλασμού (ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, αφίσες της «ΑΛΚΥΟΝΗ» με κοινωνικό μήνυμα, προβολή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης: (Facebook, twitter).
Πρόσθετα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ο Μητρικός Θηλασμός υποστηρίχθηκε με την διαμόρφωση ανάλογου θεσμικού πλαισίου (Νόμος 4316/2014, Εγκύκλιοι, Υπουργικές αποφάσεις).
Μετά από εντατικές προσπάθειες της «ΑΛΚΥΟΝΗΣ», τα αποτελέσματα της 2ης Εθνικής Μελέτης για τον Μητρικό Θηλασμό (2017), επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αλλά και υπογραμμίζουν την ανάγκη συνέχισής του.
Σύμφωνα με την πρόσφατη Εθνική Μελέτη τα ποσοστά του Μητρικού Θηλασμού στη χώρα μας σχεδόν διπλασιάστηκαν. Στο τέλος του 6ου μήνα οι μισές περίπου μητέρες συνεχίζουν να θηλάζουν και το 1/3 θηλάζουν χωρίς να χορηγούν υποκατάστατο μητρικού γάλακτος. Επίσης, βελτιώθηκαν σημαντικά οι πρακτικές των μαιευτηρίων που αφορούν στην προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού, παρά το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική τομή.
Η «ΑΛΚΥΟΝΗ» συμμετέχει κάθε χρόνο ενεργά και με πρωτότυπες δράσεις στον εορτασμό της εβδομάδας μητρικού θηλασμού με στόχο την προστασία, προώθηση και υποστήριξή του. Το φετινό μήνυμα της εβδομάδας είναι «Ενδυναμώνουμε τους γονείς, διευκολύνουμε τον θηλασμό. Τώρα και για το μέλλον!».
Με αυτό το σκεπτικό οι φοιτητές/τριες και απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και δημιούργησαν έργα ειδικά για την εβδομάδα του Μητρικού Θηλασμού, τα οποία θα εκτεθούν στον εκθεσιακό χώρο της Α.Σ.Κ.Τ. «Νίκος Κεσσανλής» για μία εβδομάδα.
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την αξία του μητρικού θηλασμού, και τις δράσεις του προγράμματος «ΑΛΚΥΟΝΗ». Είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα θέμα το οποίο οι περισσότεροι είτε αγνοούσαν είτε γνώριζαν ελάχιστα. Κατανόησαν ότι ο θηλασμός ωφελεί πολύπλευρα το παιδί, τη μητέρα και ολόκληρη την κοινωνία και αποτελεί δείκτη δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για την οικολογική διάσταση του θηλασμού, καθώς δεν αφήνει οικολογικό αποτύπωμα. Μέσα από όλα αυτά συνειδητοποίησαν την αναγκαιότητα της αλλαγής της κουλτούρας του θηλασμού στη χώρα μας και θέλησαν να συμβάλουν σε αυτό.
Λαμβάνοντας έμπνευση από την τρυφερή σχέση μητέρας παιδιού που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, από τις προσωπικές ή οικογενειακές εμπειρίες θηλασμού, την ανατομία του γυναικείου στήθους, αλλά ακόμα και από τη μυθολογία όπου το μητρικό γάλα υποδηλώνεται ως γενεσιουργός δύναμη αποτύπωσαν την ιδιαίτερη και πολύτιμη φύση του θηλασμού, χρησιμοποιώντας ο καθένας το ιδιαίτερο εικαστικό του λεξιλόγιο.
Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση υλοποιήθηκαν με διάφορα μέσα όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, συνδυασμούς ετερόκλητων υλικών και πρακτικές όπως το κέντημα και το πλέξιμο. Οι συμμετέχοντες διερευνούν με ευαισθησία το θέμα του θηλασμού και εισχωρούν σε ανείπωτες σκέψεις και συναισθήματα προτείνοντας οπτικές που διεισδύουν σε αυτό το εξαιρετικό θαύμα της φύσης.
Έτσι, με τα έργα τους επιχειρούν να συμβάλλουν στην αλλαγή της κουλτούρας του θηλασμού στη χώρα μας, γιατί η επιστροφή στο θηλασμό είναι επανασύνδεση με τη φύση, ο θηλασμός είναι ο δρόμος της φύσης.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την εποπτεία του Κοσμήτορα και Καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. κ. Άγγελου Αντωνόπουλου. Οργάνωση και επιμέλεια κ. Πέννυ Γκέκα Ε.ΔΙ.Π. Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής.
- Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 1η Νοεμβρίου στις 11.00 π.μ.
- Διάρκεια έκθεσης: 1-7 Νοεμβρίου
- Εκθεσιακός Χώρος «Νίκος Κεσσανλής» Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
- Πειραιώς 256, Τ.Κ.18233 Αγ. Ι. Ρέντης, τηλ.210 4801260
- Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 11.00 π.μ -19.00 μ.μ.
- Σάββατο και Κυριακή 11.00 π.μ. – 17.00 μ.μ.