Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Απριλίου 2025 στις 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30) η Τελετή Απονομής των Ετήσιων Βραβείων Καθηγητών και Καθηγητριών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στις κατηγορίες:

  • “Αναγνώρισης της Εξαιρετικής Προσφοράς στο Πανεπιστήμιο και την Κοινωνία“
  • “Εξαιρετικής Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας“
  • “Αριστείας στην Έρευνα

Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος. Χαιρετισμό έκανε η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου. Οι Κοσμήτορες των Σχολών παρουσίασαν τους βραβευθέντες καθηγητές και τις βραβευθείσες καθηγήτριες και ακολούθησε η απονομή των βραβείων από τις Πρυτανικές Αρχές.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Νίκος Παπαϊώννου, ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κώστας Βλάσης, και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κατά την προσφώνησή του ο Πρύτανης του Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Το Πανεπιστήμιό μας, με ιστορία δύο αιώνων, έχει διακριθεί και διακρίνεται συνεχώς μέσα από το έργο μεγάλων δασκάλων, που με αφοσίωση και πάθος χαράσσουν το μονοπάτι της ακαδημαϊκής αριστείας και το οδηγούν αδιάλειπτα στην πρωτοπορία των επιστημονικών και κοινωνικών εξελίξεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το πρώτο βραβείο αναγνωρίζει την εξαιρετική Προσφορά στο Πανεπιστήμιο και την Κοινωνία, τιμώντας εκείνους που, μέσα από τη συνεχή ακαδημαϊκή τους δράση και την έμπρακτη αφοσίωσή τους, ενισχύουν τον ρόλο του Πανεπιστημίου στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο για τις επόμενες γενιές. Το βραβείο αυτό αναδεικνύει αυτούς που γίνονται γέφυρες μεταξύ της ακαδημαϊκής γνώσης και της κοινωνίας, αυτούς που μετατρέπουν την επιστημονική πρόοδο σε πράξη με θετικό αποτύπωμα στον τόπο μας καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Αθηνών έναν ζωντανό οργανισμό που διαρκώς αφουγκράζεται το κοινωνικό γίγνεσθαι ως ο ισχυρότερος μοχλός ανάπτυξης και προόδου. Το δεύτερο βραβείο απονέμεται για την εξαιρετική πανεπιστημιακή διδασκαλία, εκείνη που δεν αποτελεί απλώς μια διαδικασία μετάδοσης γνώσης, αλλά μια ζωντανή αλληλεπίδραση που εμπνέει, καλλιεργεί τη δημιουργική σκέψη, ενθαρρύνει τον κριτικό λόγο και διαμορφώνει τους επιστήμονες και τους ηγέτες του αύριο. Τιμούμε την προσπάθεια, τον καθημερινό αγώνα, το έργο του δασκάλου που «σμιλεύει» τις ψυχές των μαθητών, (όπως αναφέρει στους στίχους του ο Εθνικός μας ποιητής και επί σειρά ετών Γραμματέας του πανεπιστημίου μας, Κωστής Παλαμάς) και αναγνωρίζουμε την αξία της διδασκαλίας που ξεπερνά την παράθεση πληροφοριών, προκαλεί ερωτήματα, διευρύνει ορίζοντες και πυροδοτεί διαρκώς το πάθος για την αναζήτηση της γνώσης.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος

Το τρίτο βραβείο τιμά την αριστεία στην έρευνα. Η επιστημονική έρευνα αποτελεί τη ζωογόνο δύναμη του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο πρωτοπορεί σταθερά με πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων και συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του επιστημονικού και τεχνολογικού μέλλοντος. Η ερευνητική πολιτική του ιδρύματος μας στοχεύει στην ποιότητα των παραγόμενων αποτελεσμάτων σε όλες τις επιστήμες. Πετύχαμε στο προηγούμενο έτος το πανεπιστήμιό μας να βρίσκεται στην 89η θέση παγκοσμίως και στη 16η στην Ευρώπη όσον αφορά την παραγωγή ερευνητικού έργου που είναι η καλύτερη θέση που έχει πετύχει ποτέ πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Ενθαρρύνεται επίσης η διεπιστημονική έρευνα που προάγει την επιστημονική γνώση καθώς και την ικανοποίηση των ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας. Με τη διάκριση αυτή αναγνωρίζουμε όσους καινοτομούν και τολμούν με έρευνα αιχμής να χαράξουν νέες πορείες στη γνώση, όσους με επιμονή φωτίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και νέους ορίζοντες στο Πανεπιστήμιο και στην ανθρωπότητα.

Σήμερα, λοιπόν το Πανεπιστήμιό μας τιμά τα διακεκριμένα μέλη, που με την άοκνη προσφορά τους επί σειρά ετών, δίνουν πνοή στην αποστολή μας και αποδεικνύουν καθημερινά ότι η αριστεία είναι μια συνεχής πορεία, ένας διαρκής αγώνας και ένα ιδανικό που υπηρετούμε με πάθος, συνέπεια και ευθύνη. Τιμά εκείνους που με τόλμη, επιμονή και δημιουργικότητα επεκτείνουν τα όρια της ανθρώπινης γνώσης, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την κοινωνία».

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις

Βραβεία “Αναγνώρισης της Εξαιρετικής Προσφοράς στο Πανεπιστήμιο και την Κοινωνία” για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Θεολογική Σχολή

  • Σωτήριος Δεσπότης, καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας

Σχολή Επιστημών Υγείας

  • Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής
  • Γεώργιος Ηλιάδης, καθηγητής του Τμήματος Οδοντιατρικής
  • Αλέξιος-Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής

Σχολή Θετικών Επιστημών

  • Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής του Τμήματος Χημείας
  • Νικόλαος Στεφάνου, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών

  • Στυλιανός Κώτσιος, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Σχολή Επιστημών της Αγωγής

  • Κωνσταντίνος Σκορδούλης, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

  • Γρηγόριος Μπογδάνης, καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Βραβεία “Εξαιρετικής Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας” για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Θεολογική Σχολή

  • Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας

Σχολή Επιστημών Υγείας

  • Κωνσταντίνος Πόταγας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής
  • Νικόλαος Δανιάς, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής
  • Κωνσταντίνος Δεμέτζος, καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής
  • Εμμανουήλ Μικρός, καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής

Φιλοσοφική Σχολή

  • Δημήτριος Αγγελάτος, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας

Ειδήσεις σήμερα

Ιλαρά: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη – Τα δεδομένα στην Ελλάδα

Άνοια: Χωρίς φροντίδα 1 στους 5 ασθενείς – Παγκόσμια έρευνα σοκάρει

Βαρηκοΐα: Πώς συνδέεται η απώλεια ακοής με την καρδιακή ανεπάρκεια