Η Κρήτη είναι πανέτοιμη για να φιλοξενήσει το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου στις 3-5 Οκτωβρίου 2024. Το Συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κορυφαίοι ερευνητές και διακεκριμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Το Συνέδριο «Από το πιάτο στο κέρδος: οι εμπορικοί προσδιοριστές της υγείας» είναι και το πρώτο διεθνώς που ασχολείται με τους Εμπορικούς Προσδιοριστές της Υγείας, δηλαδή τις αθέμιτες πρακτικές που υιοθετεί η βιομηχανία ζάχαρης, η βιομηχανία καπνού και η βιομηχανία αλκοόλ προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, σε βάρος της γενικής και της στοματικής υγείας.
Η στοματική υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής ευημερίας. Οι παθήσεις του στόματος είναι οι πιο διαδεδομένες Μη Μεταδιδόμενες Νόσοι στην Ευρώπη, συνδέονται με τα κυριότερα γενικά Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα (συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη, του καρκίνου και των χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών) και, κυρίως, επηρεάζουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Επιπροσθέτως, η κακή στοματική υγεία συνδέεται με σημαντική απώλεια παραγωγικότητας, χαμένες σχολικές ώρες και μειωμένη εκπαιδευτική επίδοση των παιδιών και συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό βάρος στα συστήματα υγείας και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως βασική του προτεραιότητα την Καθολική Κάλυψη Στοματικής Υγείας και καλεί για την πλήρη ένταξη της Στοματικής Υγείας στο Σύστημα Υγείας, την στροφή προς την πρόληψη και την παρέμβαση στους κοινωνικούς και εμπορικούς προσδιοριστές της υγείας. Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου και Συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Στοματική Υγεία, η Ελλάδα πρότεινε μία πρωτοποριακή ιδέα: την εισαγωγή Ρήτρας Στοματικής Υγείας στις δημόσιες δαπάνες υγείας, δηλαδή την καθιέρωση ενός εγγυημένου ποσοστού της δημόσιας χρηματοδότησης για την υγεία, που θα απευθύνεται αποκλειστικά στη στοματική υγεία. Αυτή η πρόταση υιοθετήθηκε από τον ΠΟΥ και συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Στρατηγική για τη Στοματική Υγεία (2022) και το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τη Στοματική Υγεία (2023), καθώς και από άλλους υπερεθνικούς φορείς (π.χ. την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για Καλύτερη Στοματική Υγεία).
Στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου πρόκειται να παρουσιαστούν επιστημονικές εργασίες από ομάδες νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία ερευνητών, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τις 170 και αποτελεί αριθμό ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας. Μάλιστα, πρόκειται να βραβευθούν οι καλύτερες φοιτητικές εργασίες από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Πέραν των πλούσιου επιστημονικού προγράμματος, έχουν προγραμματιστεί ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φέρνουν σε επαφή τους συνέδρους με την παράδοση και τον σύγχρονο πολιτισμό της Κρήτης, όπως επισημαίνει η Μαρία Τσαντίδου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ. και συνδιοργανώτρια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας.
Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, στις 4–5 Οκτωβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί το 2ο Παγκρήτιο Οδοντιατρικό Συνέδριο με κεντρικό θέμα: «Ξετυλίγοντας τον Μίτο της Αριάδνης στη Σύγχρονη Οδοντιατρική: Προκλήσεις και Λύσεις», που οργανώνει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους Χανίων, Ρεθύμνης και Λασιθίου. Πρόκειται για ένα Συνέδριο με πλούσιο πρόγραμμα με την επιστημονική σφραγίδα του Προέδρου της Οδοντιατρικής Σχολής Αθήνας Καθηγητή Νίκου Νικητάκη και την οργανωτική ευθύνη του Γιάννη Σμπώκου, Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, σε συνεργασία με τους Προέδρους των Οδοντιατρικών Συλλόγων Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.
Στην επιτυχία του διπλού αυτού Συνεδρίου, Πανευρωπαϊκού και Παγκρήτιου, συμβάλλει σημαντικά η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της οποίας, Θανάσης Δεβλιώτης, έθεσε από την πρώτη στιγμή τις δυνάμεις της στην διάθεση των διοργανωτών. Συμπράττουν, επίσης, ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Καθηγητής Αθανάσιος Πουλόπουλος, ο Κοσμήτορας και ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητές Αθανάσιος Αθανασίου και Κώστας Γιαννακόπουλος, ενώ το σημαντικό αυτό γεγονός στηρίζουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και ο Δήμος Μαλεβιζίου, που έχουν αντιληφθεί τα οφέλη για τη Μεγαλόνησο από τη διοργάνωση γεγονότων με διεθνή εμβέλεια.
Μάλιστα, η Οργανωτική Επιτροπή του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας, προγραμματίζει τη βράβευση της Περιφέρειας Κρήτης για το σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο που επιτελεί σε σχέση με την Προαγωγή της Στοματικής Υγείας των πολιτών με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη λειτουργία κινητής οδοντιατρικής μονάδας, που παρέχει υπηρεσίες κυρίως σε δυσπρόσιτες ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπως την ακριτική Γαύδο, καλύπτοντας παράλληλα ευάλωτους πληθυσμούς.
Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Αντίθετοι στη νέα πλατφόρμα για ραντεβού των ασφαλισμένων
Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ποια τρόφιμα επιτρέπονται και ποια αποφεύγονται – Ενημερωθείτε
Τέσσερις παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Οι ενστάσεις του ιατρικού κόσμου