Οι ελλείψεις σε κρίσιμα φάρμακα είναι ένα πρόβλημα το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί η Ελλάδα όπως και οι ευρωπαϊκές χώρες. Η προμήθεια των πρώτων υλών, κυρίως από την Ασία, σε συνδυασμό με το ενεργειακό ζήτημα έχουν πυροδοτήσει ένα ντόμινο ελλείψεων μετά την πανδημία σε βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Ωστόσο, ό,τι ελλείψεις και εμπλοκές στην τροφοδοσία καταγράφονται τώρα είναι μόνο η αρχή του προβλήματος, τα δύσκολα είναι μπροστά μας, όπως εκτίμησε η πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται οι κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες UNIPHARMA και InterMed, UniHerbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle, επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, κυρία Ιουλία Τσέτη.

Ιουλία Τσέτη

Μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπροσώπους του τύπου, με αφορμή την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΕΒ, η κυρία Τσέτη εκτίμησε ότι επίκειται μεγάλη κρίση. «Λείπουν βασικά σκευάσματα από την αγορά αυτή τη στιγμή, καρδιολογικά, αναισθητικά, δερματολογικά. Και αυτές οι ελλείψεις θα εντείνονται. Το αποτύπωμα στο περιβάλλον από τη σύνθεση των πρώτων υλών είναι τόσο μεγάλο, που δεν μπορεί να συμβαδίσει με το κόστος των πρώτων υλών, μοιάζει με εξίσωση χωρίς λύση» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Τσέτη.

Το βίωσε, άλλωστε, και η ίδια όπως περιέγραψε με αίσθημα δυσφορίας και στενοχώριας, δείχνοντας το χέρι της που ήταν σε γύψο. «Έσπασα το χέρι μου και στο νοσοκομείο που πήγα, δεν είχαν μια κορτιζονούχα ένεση να μου κάνουν. Και δεν είναι το μόνο σκεύασμα που λείπει. Οι τιμές, οι πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες πρέπει να διαθέτουμε τα αποτελεσματικά και δοκιμασμένα επί χρόνια φάρμακά μας, οδηγούν στις ελλείψεις» σημείωσε η κυρία Τσέτη.

Αναφέρθηκε δε στα πλέον ευπώλητα, στα brand του φαρμακευτικού ομίλου που διευθύνει, για να δείξει πώς δημιουργείται το πρόβλημα.

«Αυτά τα φάρμακα τα οποία ταξιδεύουν σε 70 χώρες του κόσμου, αναφέρω ενδεικτικά το salospir και το Τ3 για τον θυρεοειδή, πωλούνται 80 λεπτά στην Ελλάδα. Αυτό δεν γίνεται, δεν έχει λογική. Σε άλλες χώρες πωλείται 35 ευρώ, τιμή πολλαπλάσια από την αντίστοιχη στη χώρα μας» είπε. Το πρόβλημα των εξαιρετικά χαμηλών τιμών βασικών και αποτελεσματικών παλαιών φαρμάκων βρίσκεται, πάντως, ήδη στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας, που αναζητεί τρόπους πριμοδότησης τους ώστε να παραμείνουν στην εγχώρια αγορά, όχι μόνο για λόγους στήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αλλά και για την εξοικονόμηση χρημάτων στο φαρμακευτικό πεδίο, αφού η αντικατάσταση των φθηνών με νέα φάρμακα κοστίζει πολλαπλάσια.

«Δεν έλειψε ποτέ σε κάποιον Έλληνα ασθενή το φάρμακό του του όλα αυτά τα χρόνια, το διαθέτουμε με εξευτελιστικές τιμές. Από το 2008 παρακαλάμε για μια ανατίμηση» είπε η κυρία Τσέτη.

Αναφορικά με το θέμα της εξεύρεσης πρώτων υλών για την παραγωγή  φαρμάκων, η επικεφαλής του ΟΦΕΤ τόνισε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα, εθνική και ευρωπαϊκή και εξήρε την πρωτοβουλία της Γαλλίας, όπου ο πρόεδρος, κ. Μακρόν, είχε δώσει το πράσινο φως για να λειτουργήσει στη χώρα το πρώτο εργοστάσιο πρώτων υλών που φτιάχνει την παρακεταμόλη.

«Η πρώτη ύλη είναι δύσκολο να βρεθεί από τα εργοστάσια των τρίτων χωρών, Ινδία, Κίνα, από όπου, δυστυχώς, εξαρτάται η Ευρώπη. Η βιομηχανία και η επάρκεια πρώτων υλών πρέπει να είναι προτεραιότητα της ΕΕ» επεσήμανε. Η ίδια άλλωστε είχε αναλάβει πρωτοβουλία στις πρώτες ημέρες της πανδημίας κορωνοϊού και εξασφάλισε για την Ελλάδα τη δραστικη ουσία χλωροκίνης, όταν θεωρούνταν το μόνο θεραπευτικό όπλο στη φαρέτρα των γιατρών για την αντιμετώπιση της λοίμωξης covid.

«Η βιομηχανία είναι εδώ, η φαρμακοβιομηχανία είναι εδώ, έχει χαλκέντερους ανθρώπους. Όσοι αντέχουμε ακόμη σε όλες τις επιχειρήσεις, είναι γιατί το λέει η ψυχή μας» κατέληξε η κα Ιουλία Τσέτη, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ίδια ως Ηπειρώτισσα έχει ακόμη περισσότερη αντοχή. Καταλήγοντας εξέφρασε την περηφάνια της για το αποτύπωμα της φαρμακοβιομηχανίας που κληρονόμησε από τον πατέρα της, Κλέωνα Τσέτη, και την οποία μεγέθυνε και απογείωσε, και αφιέρωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΕΒ «σε όσους είναι εδώ, δεν έχουν φύγει, αγωνίζονται ως μικροί, μεσαίοι ή μεγάλοι επιχειρηματίες, και έλθουν να πάρουν τη σκυτάλη, να συνεχίσουν να δημιουργούν και να χτίζουν το μέλλον».

Διαβάστε επίσης:

ΣΦΕΕ: Ποιες στρεβλώσεις οδηγούν στις ελλείψεις φαρμάκων – Τα μέτρα που προτείνει

Φαρμακοποιοί: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις φαρμάκων λόγω παράλληλων εξαγωγών

Φαρμακεία: Νέο app για τις εφημερίες στην Αττική