Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, η Επιτροπή Γυναικών Ιατρών του ΠΙΣ διοργανώνει την Τετάρτη 13 Μαρτίου το απόγευμα 19:00- 21:00 στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες Ζωής, Γυναίκες Αξίας, Γυναίκες Ιστορίας». (Διαβάστε το πρόγραμμα ομιλιών εδώ.)
Ο ΠΙΣ αναφέρει στο δελτίο τύπου για την εκδήλωση:
«Σοκ και έντονο προβληματισμό προκαλεί ότι μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2024 κατεγράφησαν ήδη 4 γυναικοκτονίες στη χώρα μας, ενώ το αστυνομικό δελτίο βρίθει σχεδόν καθημερινά ειδήσεων για επιθέσεις και ξυλοδαρμούς.
Εν έτει 2024, που το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας θα έπρεπε να αφορά μόνο ειδικά ζητήματα πλήρους ισότητας στην εργασία, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να θρηνούμε κάθε μήνα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και να στεκόμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας, κάθε ανθρώπου, που διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφάλεια, την επιλογή, την αυτοδιάθεση, την οικονομική ισότητα και την ευτυχία.
Σταθερή θέση του ΠΙΣ είναι η ενεργοποίηση όλων εκείνων των προληπτικών μηχανισμών που θα οδηγήσουν στην πάταξη των φαινομένων βίας και ανισότητας σε όλα τα επίπεδα. Με στόχο μία κοινωνία ίσων ευκαιριών που δεν αποκλείει το 50% των μελών της από την αξιοπρεπή διαβίωση, την εξέλιξη και την ευημερία.
Εξάλλου, σε επίπεδο ακαδημαϊκής και επαγγελματικής ανέλιξης, στόχος πρέπει να είναι η πρόοδος μέσω ίσων ευκαιριών, ώστε όποια γυναίκα φιλοδοξεί να καταλάβει θέσεις ευθύνης, να αντιμετωπίζεται ισότιμα και χωρίς προκαταλήψεις που συνδέονται με το φύλο και τη μητρότητα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, και δη στις δυτικές χώρες, το ποσοστό των γυναικών που προσλαμβάνονται σε ηγετικές θέσεις (Director, VP, CXO, partner) έχει αυξηθεί από 33,3% το 2016, σε μόλις 36,9% το 2022. (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ).
Η γυναίκα και μητέρα εργαζόμενη είναι πολύτιμη για την κοινωνία και τα δικαιώματά της πρέπει να προωθούνται και να διαφυλάσσονται από όλους μας.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα υγείας, ο ΠΙΣ συστήνει να τηρούνται με ευλάβεια τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου -που προωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΠΟΥ- με σκοπό την πρώιμη διάγνωση γυναικολογικών καρκίνων και καρκίνων του μαστού.»