Τη σημασία του τακτικού εμβολιασμού των ανθρώπων όλων των ηλικιών έναντι λοιμωδών νοσημάτων τόνισε ομάδα ειδικών στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Η εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης 2023 (24-30/04) και έχοντας ως κεντρικό μήνυμα το: «Δεν αμελούμε τους εμβολιασμούς και δεν αφήνουμε περιθώριο στα λοιμώδη νοσήματα – Εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουμε» στόχο είχε την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία του εμβολιασμού ως τον αποτελεσματικότερο τρόπο προστασίας έναντι των λοιμωδών νοσημάτων.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού των εφήβων, τονίζοντας ότι: «Τα εμβόλια υπήρξαν η μεγαλύτερη επιτυχία του περασμένου αιώνα στην Παιδιατρική. Συνέβαλαν στην πρόληψη και εξαφάνιση αρκετών λοιμωδών νοσημάτων. Κάθε χρόνο, παγκοσμίως τα εμβόλια αποτρέπουν περίπου 6 εκατ. θανάτους παιδιών, καθώς και αναπηρίες σε 750.000 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι χαρίζουν 386.000.000 έτη ζωής. Ωστόσο, έχουμε να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι το 2020 περίπου 3 εκατ. παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί έχαναν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, γεγονός που αντανακλά τη μείωση του παγκόσμιου εμβολιασμού μετά την πανδημία COVID 19».
Ο κ. Αθανάσιος Μίχος, μέλος Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, υπογράμμισε ότι «η παγκόσμια μείωση των ποσοστών εμβολιασμού λόγω της πανδημίας αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία του εμβολιασμού και να προτρέψουμε τους πολίτες να πραγματοποιήσουν τα εμβόλια που έχουν χάσει ή αναβάλλει. Ιδιαίτερα, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη εμβολιασμού για την COVID-19, κυρίως των ευάλωτων ομάδων. Ας μην ξεχνάμε, ότι – σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα – ο εμβολιασμός έσωσε εκατομμύρια ζωές σε όλον τον κόσμο».
Αναλύοντας τις οδηγίες της ΕΠΕ για τον εμβολιασμό ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα, η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος Δ.Σ. της ΕΠΕ και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ανέφερε ότι «το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο ενισχύεται και απλοποιείται με τη διάθεση του καινούργιου συζευγμένου 20δύναμου (PCV20) εμβολίου. Έτσι, αναιρούνται τα βασικά μειονεκτήματα του PPSV23, όπως η προοδευτική ελάττωση των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, που επιβάλλει την επανάληψη του εμβολίου και η έλλειψη σημαντικού οφέλους κάλυψης έπειτα από 2 εμβολιασμούς.
Όσον αφορά στον εμβολιασμό έναντι του κοκκύτη, οι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης, καθώς ο εμβολιασμός στην παιδική ηλικία δεν τους καλύπτει πια. Βάσει αυτού, προτείνεται ο επανεμβολιασμός τους.
Για τον έρπητα ζωστήρα συστήνεται ο εμβολιασμός με το ανασυνδυασμένο εμβόλιο, που είναι αποτελεσματικότερο έναντι του εμβολίου με ζώντα εξασθενημένο ιό. Καθώς περισσότερο από το 90% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορείς του ιού και σε 1 από τους 3 ο ανενεργός ιός επανενεργοποιείται, ο κίνδυνος νόσησης είναι σημαντικός. Τέλος, οι καπνιστές αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, που χρήζει εμβολιασμού».
«Η πανδημία αντιπροσωπεύει τη σημαντικότερη πρόκληση για την παγκόσμια δημόσια υγεία», δήλωσε η κα. Αδαμαντία Λιαπίκου, Υπεύθυνη Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ. «Ο ιός εμφανίζει υψηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και πληθυσμούς με συνοσηρότητες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστική νόσο, αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία, κάπνισμα και καρκίνο. Ειδικότερα, οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σοβαρό βρογχικό άσθμα και κυστική ίνωση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηρότητας και διπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας. Επομένως, θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα. Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια, που περιλαμβάνουν και την παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5)».
Η κα. Βασιλική Γεωργακοπούλου, Υπεύθυνη Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ ανέφερε, τέλος, ότι «οι συστάσεις της ΕΠΕ για τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης περιλαμβάνουν, αρχικά, ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καθώς ο εμβολιασμός μειώνει τη νοσηρότητα και θνητότητα. Απευθύνονται, επιπλέον, σε άτομα με διάμεσες πνευμονοπάθειες (ILD), δεδομένου ότι τα άτομα με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις πρέπει να λαμβάνουν ετησίως αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς και ασθενείς με βρογχικό άσθμα. Τέλος, ετήσιος εμβολιασμός συστήνεται σε ασθενείς με βρογχεκτασίες και κυστική ίνωση, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος νόσησης και θανάτου».