Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας (Ε.Ι.Ο.) με θέμα: «Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, όλα όσα πρέπει να ξέρω.» Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα του 1ου ορόφου του κτιρίου της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες για τη πορεία της νόσου, την σύνδεση της με τον ιό HPV, για τη πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της, (χειρουργική και μη χειρουργική ), ενώ keynote speaker ήταν ο κ. Andrea Biggi – Ηead of Μission (αναπληρωτής Πρέσβης) της Αυστραλιανής Πρεσβείας, ο οποίος μίλησε για το εξαιρετικό φαινόμενο της Αυστραλίας όπου η συγκεκριμένη νόσος έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

Από αριστερά προς τα δεξιά όπως φαίνονται στη φώτο: κ. Δημήτρης Παπαθεοδώρου, κ. Ιωάννα Τσιαούση, κ. Μαρία Νασιουτζίκη, κ. Μενέλαος Καλογερής, κ. Α. Καλλιόπη Σιδώνη, κ. Βίνη, κ. Αριστοτέλης Λουφόπουλος, κ. Σταύρος Αθανασίου, κ. Andrea Biggi.

Στην εκδήλωση δόθηκε σε όλες τις γυναίκες που παρακολούθησαν την εκδήλωση η δυνατότητα συμμετοχής σε πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων του Ιδρύματος (τεστ Παπανικολάου και ψηφιακή μαστογραφία).

Επιπλέον ανακοινώθηκε η συνεργασία του Ε.Ι.Ο. με τον ΕΔΟΕΑΠ για την ένταξη των ασφαλισμένων στα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις.Στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ», που διενεργεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, ξεκινούν δωρεάν εξετάσεις σε όλα τα ασφαλιζόμενα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ (ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ).

Οι εξετάσεις αφορούν τις άμεσα ασφαλιζόμενες του Οργανισμού, τις συζύγους των ασφαλιζομένων μελών καθώς και τους εργαζομένους στον Οργανισμό. Σκοπός των δωρεάν εξετάσεων που πραγματοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας είναι αφενός μεν η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αφετέρου δε η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των γυναικών για την σωστή προσέγγιση του καρκίνου.

Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας 25 ετών και άνω με Τεστ Παπανικολάου και των γυναικών ηλικίας από 40 ετών και άνω επιπροσθέτως με Ψηφιακή Μαστογραφία.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται, από τις 15 Φεβρουαρίου 2019 έως τις 31 Ιουλίου 2019, στην πρότυπη σταθερή μονάδα που διαθέτει το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας στο Κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Βαλτετσίου 11 & Ιπποκράτους (Τ.Κ.106 80). Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του Ιδρύματος, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (10:00 έως 15:00), στα τηλ. 210.3645627 & 210.3620831 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους. Τις Ψηφιακές Μαστογραφίες και τα λαμβανόμενα επιχρίσματα διαγιγνώσκουν έμπειροι ιατροί ακτινολόγοι και κυτταρολόγοι.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαγνώσεις των εξετάσεων από τους ιατρούς, εκτυπώνονται οι απαντητικές επιστολές και οι γυναίκες ενημερώνονται ταχυδρομικώς για τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους με προσωπική επιστολή. Στην περίπτωση που υπάρχουν ύποπτα ευρήματα, οι γυναίκες καλούνται για επανεξέταση και εάν χρειαστεί συμπληρωματικός έλεγχος, αυτός πραγματοποιείται, επίσης δωρεάν, στην σταθερή μονάδα του Ιδρύματος.

Εάν χρειαστεί ιατρική παρέμβαση προτείνεται η παραπομπή των γυναικών στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ» έχουν εξεταστεί συνολικά περισσότερες από 400.000 γυναίκες.