Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports, έρχεται να αναδείξει μια συγκεκριμένη φυτική ίνα ως ευεργετική για την υγεία. Πρόκειται για το κόμμι γκουάρ, μια φυτική ίνα που εντοπίζεται συχνά ως πρόσθετο στα τρόφιμα και, όπως αναδεικνύει η νέα έρευνα, συσχετίζεται με μείωση της φλεγμονής και καθυστέρηση των συμπτωμάτων πολλαπλής σκλήρυνσης.
Πρόκειται για μια φυτική ίνα που εξάγεται από τα φασόλια γκουάρ, τα οποία παράγονται κυρίως στην Ινδία και το Πακιστάν. Χρησιμοποιείται συνήθως ως πρόσθετο για την πύκνωση και τη σταθεροποίηση των τροφίμων και των ζωοτροφών, καθώς και σε βιομηχανικές εφαρμογές.
«Τα φασόλια γκουάρ δεν είναι τόσο συνηθισμένα στις δυτικές δίαιτες, γι’ αυτό και δεν εμφανίζονται σε μεγάλες αναλογίες στα τρόφιμα της Δύσης», εξηγεί η Naomi Fettig, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και φοιτήτρια στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του UBC.
«Η ταχεία αύξηση των αυτοάνοσων και φλεγμονωδών διαταραχών στις βιομηχανικές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες δείχνει ότι οι διατροφικές επιλογές είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που συμβάλλει στη συχνότητα εμφάνισής τους. Οι φυτικές ίνες είναι ισχυροί ρυθμιστές των ανοσολογικών αποκρίσεων και μπορούν να ελέγξουν τη φλεγμονή σε πολλαπλές ασθένειες. Ωστόσο, αποτελεί μια βιοχημικά ποικιλόμορφη οικογένεια. Η μελέτη μας δίνει ένα σαφέστερο παράθυρο στις δυνατότητες πολλών πηγών ινών στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού», δήλωσε η δρ. Lisa Osborne, κύρια ερευνήτρια της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου British Columbia (UBC).
Η δρ. Osborne και οι συνεργάτες της εξέθεσαν ομάδες ποντικών σε μια ποικιλία διατροφών:
- μια δίαιτα που δεν είχε καθόλου διαιτητικές ίνες
- μια δίαιτα ελέγχου με 5% ίνες κυτταρίνης,
- δίαιτες εμπλουτισμένες κατά 30% με φυτικές ίνες, όπως ανθεκτικό άμυλο, ινουλίνη, πηκτίνη ή κόμμι γκουάρ
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το κόμμι γκουάρ ήταν ο μόνος τύπος ινών που περιόριζε σημαντικά τα συμπτώματα που μοιάζουν με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ειδικότερα, η ίνα καταναλώθηκε και στη συνέχεια διασπάστηκε από τη μικροχλωρίδα των ποντικών. Τα μόρια που προέκυψαν έδειξαν να μειώνουν τη δραστηριότητα και τον πολλαπλασιασμό ενός τύπου CD4+ Τ κυττάρων, των κυττάρων Th1, που παίζουν βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση της αυτοάνοσης απόκρισης, η οποία οδηγεί σε συμπτώματα που μοιάζουν με πολλαπλή σκλήρυνση. Οι επιδράσεις των ινών στα κύτταρα Th1 ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες πριν από αυτή τη μελέτη και τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι βιοχημικές διαφορές στις δομές των ινών μπορούν να επηρεάσουν διάφορες οδούς του ανοσοποιητικού.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι τα 30 γραμμάρια. «Ίσως είναι δύσκολο να ενσωματωθεί στον ανθρώπινο διαιτολόγιο η δοσολογία των κόκκων κόμμι γκουάρ που δώσαμε στα ποντίκια. Υπάρχει, ωστόσο, ένα υδατοδιαλυτό παράγωγο, που διατίθεται στο εμπόριο ως πρεβιοτικό και αποτελεί μια καλή εναλλακτική», δήλωσε η δρ. Osborne.
Η ίδια θέλει τώρα να συνεχίσει την έρευνα, μελετώντας τα πιθανά οφέλη του κόμμι γκουάρ στους ανθρώπους. Στόχος της είναι να επιτύχει μια πιο λεπτομερή κατανόηση της μοριακής εικόνας, η οποία θα συμβάλλει στο σχεδιασμό θεραπευτικών μεθόδων, που θα αξιοποιούν τα οφέλη μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κόμμι γκουάρ σε πιο πρακτική μορφή.
Διαβάστε ακόμη:
Ήπαρ: Το «αθώο» συστατικό που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
Φλεγμονή: Οι φυτικές ίνες που μπορούν να την μειώσουν – Πού περιέχονται
Αντίσταση στα αντιβιοτικά: Πλάνο κατά των ανθεκτικών μικροβίων – 8 γρ. φυτικές ίνες αρκούν